Isıtıcı nasıl yapılır?

Metinylmz

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar evde kullanacağım bir isitici yapmak istiyorum masa başı oturuyorum hareketsiz kaldığım için ister istemez soguk oluyor. Elimde 12v 8A guc kaynağı var 1.5ohm yapiyor o da fakat kac mm ve kaç cm uzunlukta rezistans teli kullanacağım fakat sizce yeterli mi? Nasıl bir sonuç alırım? Direkt 220V'luk rezistanslar oluyor ama o kadar fazla bir şey istemiyorum. Bir de anlamadığım mesela 12v 8A 1.5 ohm yapiyor atıyorum 12v 3A de 4ohm yapıyor aralarında nasıl bir ilişki var?

Son düzenleyen: Moderatör:

Merhaba. Hocam; hazır ısıtıcı almanız özellikle mini ısıtıcılı klima almanız (1000 watt ılık -2000 watt sıcak seçenekli) çok daha uygunu olacaktır. 12* 8'in karşılık değeri olan 96-100 watt değerindeki ısıtma gücüyle ancak serçe parmağınızı çok az ısıtabilirsiniz, çünkü kalori karşılığı 1000-2000 watt rezistanslı olan ısıtıcılara göre çok düşük kalacaktır.. 400 watt 'lık ısıtıcı rezistansı olan bir saç kurutma makinesi hava ısıtmasının 1/4''ünü düşünün. Elektrikli sobaların watt/kalori karşılığını üstteki "Elektrik Sobaları" MEB / MEGEP PDF dokümanından incelerseniz bu konudaki ön fikir açısından çok iyi olur.

İkinci sorunuz için; ayni voltu DC' de çektikleri halde 12 V, 8 A akım çeken rezistansın teli daha kalın olur, daha fazla amper değeri bu telin üzerinden geçerken tel capı çok daha kalın olduğu halde 12V 3 A akım çeken rezistans teline göre avometredeki omaj kademesinde iken ölçülen omaj değeri bu yüzden çok daha düşük olacaktır.

Ayni durum örneğin besleme trafolarının 220 volt AC primer giriş sarımları için de geçerli olup 140 VA 'lık besleme trafosunun 220 volt AC giriş sarımları atıyorum 8-10 ohm omaj değerinde ise küçük bir adaptör içindeki 2 veya 3 VA'lık minik bir besleme trafosunun 220 volt AC sarımlarının omaj kademesinde ölçülen omajı 500-1000 ohm değerinde daha yüksek omaj değerli olabilir. Bunun nedeni, ayni 220 volt şebeke akımına yanmadan bobin indüktif dirençleriyle dayandıkları halde tel çaplarının omaj ölçümünde daha kalın tel kullanılan ama ayni metrajdaki bobin tellerinin 220 volt AC' ye dayanımları aynıdır. Ancak omaj ölçümlerinde kalın kesitli ve ancak yine ayni metrajı sargılarında kullanan daha yüksek watt güçlü besleme trafolarının primer sargılarının ölçülen omaj değeri çok daha düşük olur.

Bu ters ilişki kalın emaye teli/ince emaye telini ayni boyda ancak trafo watt güçleri çok değişince zorunlu (kalın emaye telini kullanmasalar watt değeri artamaz ya da trafo nüvesi içinde indüklenen akımı ayni ince kesitli teller kendi üzerinde taşıyamaz, aşırı ısınıp izolasyonları bozulup kolayca yanabilir) kullanmaları yüzündendir. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…