Çözüm İşlemci 100 derece oluyor

Bu konu bir çözümü açıklamaktadır. Herhangi bir çözüm açıklanmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Ahmet Yılmaz 46

Femtopat
Daha fazla  
Selamünaleyküm. Merhaba arkadaşlar. Oyun oynarken ısınan laptop ve masaüstü PC'lere kesin çözüm.

Yeni nesil işlemciler 12. 13. nesil yülsek işlem kapasitesine sahip olduğu için çok ısınıyor. Çözüm olarak pil kısmına sağ tıklayıp mobilty Center'i açıyoruz. Güç yasarrufu moduna aldığınızda işlemcinin GHz'si düşüyor. Bu da ısınmayı önlüyor.

Aranızda performans kaybı olacağını düşünenler olabilir. Hayır olmuyor. RTX ekran kartı %99 da çalışırken i5 ya da i7 işlemciniz 12. 13. nesil % 60'larda çalışıyor ve darboğaz gibi sorunlar olmuyor.

Sonuç FPS düşüşü yok ve güzel son.
GPU: 75 derece Max.
İşlemci 70 derece Max.

Bu her sistem için geçerli olur mu? Cahilliğimden soruyorum. GTX 1650 ekran kartı ve i5 10300h işlemcili laptobum var.

İşlemci yüksek kapasiteye sahip olduğu için ısınmıyor, Intel nanometreyi düşüremediği için frekanslara abanıyor bu da işlemcinin aşırı derecede watt tüketmesine buna bağlı ısınmasına sebep oluyor yani bize işlemcilerin aslında verimsiz olduğunu gösteriyor. Güç tasarrufu moduna aldığınızda özellikle laptoplar ekran kartının watt değerini de düşürebilir bu da ciddi anlamda FPS düşüşlerine sebep olur. Bunun yerine en yüksek işlemci durumunu %90'a alarak ya da işlemci performans arttırma modunu devre dışı bırakarak yani kısacası Turbo frekansı kapatarak işlemcinin bir miktar serin çalışmasını sağlayabilir. Ekran kartını %99 kullanıyor olmanız sistemin potansiyel performansını aldığınız anlamına gelmez. Aynı ekran kartı ile 2 farklı işlemciyi kombine edelim, hatta daha basite indirgeyelim Ryzen 5 3600 işlemcimiz ve RX 6600 ekran kartımız olduğunu varsayalım ve sistemde CPB açık ve kapalı FPS testi yapalım, her iki durumda da sistem RX 6600 ekran kartını %99 beslediği yani darboğaz göstermediği halde CPB açık iken sistemin genel FPS değerleri ve FPS'in stabilitesi daha yüksek olacaktır.
Özellikle FPS düşmesi yok demişsiniz, Valorant gibi oyunlarda deneyin bakalım FPS düşmesi var mı? Bende dediğiniz yöntemin benzerini Ryzen 7 7735HS işlemcide dediğinize benzer yöntem kullanıyorum ve sistem her iki senaryoda da ekran kartını teorik olarak %100 beslese bile oyunlarda hissedilir FPS farkları ortaya çıkıyor. Bu dediğiniz durumun performans kaybı olmadan tam anlamı ile gerçekleşmesi için ekran kartına kıyasla orantısız güçlü bir işlemci olması lazım örneğin RTX 3050 ve i9 kombinasyonu gibi.

Yeni nesil H serisi işlemciler zaten 92-93 dereceler normalken kendileri 100 dereceye çıkınca kısıtlama koyarlar.
Bu tarz işler yerine turbo boost kapatılırsa kesin çözüm alınır.
Bunun ne kadar etkili olduğunu bilmiyorum ama.

Selam dostum Turbo Boost bende agresifti ve devre dışı yaptım hiç ama hiçbir şey değişmedi sıcaklıklarda.

Bende Tulpar t 5 v23.3.2 var Rtx 4060 105w ve i5 12450h, bunun gibi laptoplarda en iyi yöntem budur. Horizon forbidden west, God of War ve Shadow of the Tomb Raider oyunlarında dlss açık kalite modu ve ultra ayarlada denedim. Hiç birşekilde fps düşüşü olmadı ama işlemci ısısı ideal seviyeye düştü.

Test edecek vaktim olunca denemek isterim bende.

Selam dostum Turbo Boost bende agresifti ve devre dışı yaptım hiç ama hiçbir şey değişmedi sıcaklıklarda.
Yanlış bir şeyler yapmış olduğunu düşünüyorum işlemcinin gücünü kısıyoruz düşmemesinin imkanı yok.

Yanlış bir şeyler yapmış olduğunu düşünüyorum işlemcinin gücünü kısıyoruz düşmemesinin imkanı yok.
Şu an çalışıyorum. Akşam olunca ss atarım buraya

Isı yüksek olan performans modu ve 95 dereceye kadar çıkıyor. ısı düşük olan tasarruf fps olarak 10-15 fps aralıyor. 20 derece fark için önemsiz bence

Dosya Ekleri

• performans.jpg
    421,5 KB · Görüntüleme: 52
  • tasarruf.jpg
    716,4 KB · Görüntüleme: 38
Son düzenleme:

Hocam zaten Valorant'ta falan %30 kullanılıyor benim işlemci, zaten çok kullanılmadığı için derecede değişim olmuyor olabilir mi?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…