İşlemci çekirdek sayısı neden çift?

FinnPUBG

Decapat
Daha fazla  
Merhaba, merak ettiğim bir konu var. İşlemcilerde neden çekirdek sayıları hep 2-4-6 diye çifter çifter gidiyor ama 10 işlemci yok mesela? 6/12 var 8/16 var ama 7/14 yok 5/10 yok.

Aslında var. Bilimsel araştırmalarda kullanılan özel cihazlarda çıkan Fujitsu ve Rockchip marka işlemciler, 3-5-7 gibi tek sayıda çekirdeğe sahip olabiliyor.

Bu arada 10 çekirdekli güncel Intel işlemciler var. Hatta iMac Pro'da kullanılan Xeon W-2140b 10 çekirdekliydi.

Bence çift sayılar ikiye bölündüğünde arada sayı kalmadığı için. Mesela düşünsenize, bir işlem 5 çekirdekli işlemcinin 3 çekirdeğini mi, 2 çekirdeğini mi kullanacak? 3 çekirdek kullanırsa sisteme 2, 2 çekirdek kullanırsa, sisteme 3 çekirdek kalır, işlem performansı düşer. Bence böyle.
Ona bakılırsa, 32 çekirdekli güncel AMD işlemci de var.

Neye bakırlırsa? Ne dediğinizi anlamadım. Konuya "neden 10 çekirdek işlemci yok" yazmış. Ona cevap olarak 10 çekirdek işlemci var dedim. Bu arada AMD'nin en çok çekirdek taşıyan işlemcisi 32 çekirdekli değil. Olsa olsa son kullanıcı ürünlerinde en yüksek çekirdekli işlemcisi 32 çekirdeklidir. Orada 64 çekirdekli AMD EPYC varken Threadripper felan işlemci bile sayılmaz.

Fiziksel olarak dizilimden dolayı kaynaklandığını düşünüyorum. Kare bir şekil içerisine simetrik yerleştirildiklerinde bana çift sayılar olması mantıklı geliyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…