İşlemci Neye Göre Alınmalı ?

Furkan123123

Kilopat
Yer
Ankara
Daha fazla  
Meslek
Muhasebe
Arkadaşlar sayın @Recep Baltaş ve @Ali Güngör beyin yaptığı uygun fiyatlı oyun bilgisayarı toplama rehberini izledim. Pentium işlemcinin i54690k dan yüksek performans verebilecegini söylediler yani ben öyle anladım işlemci alırken sadece kaç ghz oldugunamı bakmamız gerekiyor ? Bu videoyu izleyince ben öyle anladım bi yardımcı olup aydınlatabilirmisiniz yoksa i5-i7 felan ne fark ediyor ? yardımlarınız için şimdiden Teşekkür Ederim

Şimdi en büyük fark çekirdek sayısı. Yani pentium sadece 2 çekirdek iken i3 2 gerçek 2 sanal çekirdeğe sahip. İ5 serisi 4 gerçek çekirdek iken i7 serisi ise 4 gerçek 4 sanal çekirdeğe sahip. (Bunlar genelde karşılaşacağın tür ve farklılıklar olabilir.) Bu videoda bahsedilen saat hızı artışı sağlanarak çekirdek başı performansı i3- i5 seviyesine çıkarmak. Teoride yakın performans verir ama günlük kullanım yada oyunda 3. çekirdek gerekirse i3 serisi sanal çekirdekler ile kandıra bilirken bu işlemci kandıramaz. Yani işlemci seçilip diğer bileşenleri belirlemekten ise bütçeye göre işlemci belirlenmeli. Render istersen i5 yada i7 serisine bak. Burada i3 bile iş görür ama bütçe varsa diğerleri daha iyidir. Oc şans işidir ve işlemcinin ömrünü kısaltma yada bir sorunda işlemciye zarar verme durumuna sahip bir girişimdir. Asla ama asla tecrübesiz bir kişi yanında tecrübeli bir kişi yokken yapmasın.

Son düzenleme:
Şimdi en büyük fark çekirdek sayısı. Yani pentium sadece 2 çekirdek iken i3 2 gerçek 2 sanal çekirdeğe sahip. İ5 serisi 4 gerçek çekirdek iken i7 serisi ise 4 gerçek 4 sanal çekirdeğe sahip. (Bunlar genelde karşılaşacağın tür ve farklılıklar olabilir.) Bu videoda bahsedilen saat hızı artışı sağlanarak çekirdek başı performansı i3- i5 seviyesine çıkarmak. Teoride yakın performans verir ama günlük kullanım yada oyunda 3. çekirdek gerekirse i3 serisi sanal çekirdekler ile kandıra bilirken bu işlemci kandıramaz. Yani işlemci seçilip diğer bileşenleri belirlemekten ise bütçeye göre işlemci belirlenmeli. Render istersen i5 yada i7 serisine bak. Burada i3 bile iş görür ama bütçe varsa diğerleri daha iyidir. Oc şans işidir ve işlemcinin ömrünü kısaltma yada bir sorunda işlemciye zarar verme durumuna sahip bir girişimdir. Asla ama asla tecrübeli bir kimse yanında tecrübesi olan birisi olmadan yapmamalıdır.
Teşekkürler. Render felan yapmayacağım işlemcide almayacağım videoyu izledikten sonra kafama takılan sorular oldu :D onlarda açıklamanız sayesinde yok oldu :D saolun tekrardan bide bu çekirdekler ne iş yapar mesela oyun oynamak için toplanan bir bilgisayarda herangi bi katkısı olurmu yoksa sadece render gibi programları kullanırkenmi işe yarıyorlar

Şöyle oyunlar genelde 2 çekirdek kullanıyor ama far cry 4 oyunu iki çekirdek ile çalışmıyor. Bazı uygulamalar 4 çekirdek istiyor. Günlük kullanımda pek farkını yaşamazsın. Yani günlük kullanım için pentium bile yeter. Burada etkenler 4k testleri. Misal 4k izlemek işlemciyi yoruyor. Bunlar etkiler yani aşırı isteklerde etkisini görürsün. Yada 3 yıl sonra aradaki fark bariz ortaya çıkar. Boşuna sınıflandırma yapılmıyor bu işlemcilere.

Kullanım amacına göre seçilmelidir, en iyi işlemci sizin amacınız ve bütçenizin kesiştiği yerden seçilir. Amaçsız ve bilgisiz sistem toplarsanız satıcı sizi satmak istediği mala yönlendirir. Teknoloji dünyasını her gün takip edip adım adım keşfedin. Almayacağınız ürünlerin de incelemelerini izleyin, ek bilgiler edineceksiniz.

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı