İşlemci performansını kapatmak FPS düşürür mü?

nguzdag

Decapat
Merhaba. Ben laptopum çok ısındığı için birkaç video izledim ve ayar yaptım. Videolarda işlemci performansını artırma diye bir ayardan bahsediliyor ve o ayar agresiften devre dışına çekiliyor. Bu ayarı ben de yapsam soğumada etkisi olur mu ya da oyun performansında, bilgisayarın performansında çok düşüş olur mu?

Güç planlarından işlemci performası modu normalde "agresif" modunda ama videoda onu devre dısı bırakınca sıcaklıgın düşecegini söylüyorlar, FPS'e de etkisi olur mu acaba?
Fps de düşer.

Güç planlarından işlemci performası modu normalde "agresif" modunda ama videoda onu devre dısı bırakınca sıcaklıgın düşecegini söylüyorlar, FPS'e de etkisi olur mu acaba?
Performanstan ödün vermeden ısıyı düşürme gibi bir ihtimaliniz yok. Ne kadar performans düşeceğini kendiniz test edin.

Undervolt tam da bunu yapıyor. İşlemci destekliyorsa undervolt yapılabilir.
Laptop özelliklerim ; Ryzen 5600h Rtx 3060 ve 16 Ram , destekliyorsa bile hiç anlamiyorum bu işlerden yardımcı olma şansın var mı acaba?

Sıcaklıklarınız nedir? Ryzen mobil işlemcilerde undervolt yapılamıyor henüz. Oyuncu bilgisayarı olduğu için oyun oynarken bilgisayarın fanları yüksek performans/maksimumda tutun. Cihazı zeminden 1-2 parmak yüksekte kullanın.

Bazı laptoplarda Ryzen Master ile maksimum çekilen güç veya maksimum sıcaklığı ayarlamanıza izin veriyor üreticiler, onu deneyebilirsiniz.

Yüksek donanımlara sahip dizüstü bilgisayarlar kaldırabileceği oyunlarda ısınma yapabilir. Eğer işlemciniz ve ekran kartınız o oyun için gerçekten yetiyorsa, işlemcinin hızını belirli bir oranda kısmak performans düşüşü yaşatmaz, örneğin A işlemcisi CSGO oyununu 3.30 frekasta 300 fps aldırıyor ama çok ısınıyor, A işlemcisinin çekirdek hızını 2.95 e düşürürseniz ve bu işlemci yeni nesil güçlü bir işlemciyse 2.95 düşük frekansta 300 fps aldırabilir. Bu söylediğim her işlemci için geçerli değildir bu birinci çözüm. İkinci çözüm ise işlemciyi sabit hız frekansında bırakarak elektrikten çektiği gücü düşürebilirsiniz, çoğu kişi bu yöntemi kullanır, BIOS üzerinden işlemci ayar sekmesinden voltunu düşürür. Örneğin benim FX işlemcim var CSGO oynarken odam çok ısınıyordu frekansını hiç ellemeden 1.3 olan volt değerini 1.25 yaptığımda oyunda fps değerlerim düşmeden işlemcinin ısısını düşürebildim. Zaten çok düşürürseniz ya bilgisayar açılmaz ya da oyun oynarken oyun kapanabilir veya donabilir. Böyle bir şey olursa da BIOS u sıfırlamak için bilgisayarınızı bir kaç kere aç kapa yapabilirsiniz otomatik olarak sıfırlar kendini açamadığı için falan, veya arkasından kapağını açarsınız ve BIOS pilini takıp çıkartarak ayarları eski haline döndürebilir ve kaldığınız yerden voltu azaltıp yükseltebilirsiniz bir zararı olmaz, son olarak eğer cihaz garanti kapsamında ise arka kapağını açıp işlem yapmanız cihazı garanti dışı bırakabilir bundan tam emin değilim.

Laptopların ısınması normaldir. Eğer dokunulmayacak sıcaklığa geliyorsa normal değildir.
Cihaz içini tozdan arındırıp, termal macunu belirli periyotlarla yenilediğiniz sürece eğer donanımsal bir problem yoksa ısı normal düzeyde kalır.
Termal macun yenilenmesi ve temizliği kullanıma bağlı olarak 6 ay veya 1 sene aralıklarla yapmanızı tavsiye ederim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…