İşlemci söküp takma nasıl yapılır?

tarikemre26

Femtopat
Daha fazla  
RAM
16 GB
Anakart
Asus prime gaming b350m-a
Ryzen 5 1400 kullandığım işlemcinin alacağım Rx 6600 ekran kartına darboğaz yapacağını öğrendikten sonra işlemciyi de yükseltmeye karar verdim ve Ryzen 5 5500 aldım . Sorum ise önceki işlemci nasıl çıkarılır işlemci nasıl takılır birkaç video izledim fakat eski işlemcideki stok fanı kullanmaya devam etsem problem olur mu sorusuna cevap bulamadım. Yeni gelecek olan işlemcinin fan girişleri farklı olur mu , yenisini takamazsam eskisini takıp kullanmaya devam etsem sorun yaşar mıyım?
Teşekkürler.
Forumda yeniyim başlığı yanlış yazdığımı fark ettim duzeltemedim . Afedersiniz.

Stok fani kullanabilirsin, sokup takmak için youtube üzerinden video izlersen daha iyi anlarsın.

Stok fanı kullansan bazı oyunlarda sorun olur. İşlemcin 70 80 derecelere çıkabilir.

Fan girişleri farklı olmaz.

İşlemciyi sökmeden önce mevcut işlemciniz ile beraber anakart için güncel BIOS sürümünü indirin, aksi halde görüntü alamamanız muhtemel. Bir de işlemciyi sökerken biraz özveri göstermenizde fayda var, AM4 işlemcilerde termal macunun oluşturduğu vakum etkisi ve soket yapısı nedeni ile soğutucu bloğu sökerken bilinçsizce çekildiği taktirde işlemci ayaklarında kopabiliyor.

Öncelikle BIOS güncellemesi yapmadıysan öncelikle elindeki işlemci ile BIOS güncellemesi yap ki Ryzen 5 5500'ü tak-çalıştır kullanabilesin.

Anakartınıza 6042 sürüm BIOS ile birlikte Ryzen 5 5500 desteği gelmiş. 6042 sürüm BIOS'u indirip güncelleyin.

Buradan indirebilirsin.

Daha sonra stok soğutucu ile birlikte kullanıyorsan soğutucuya ait 4 vidayı çaprazlamasına gevşet. Sıra sıra gevşetirsen doğru bir basınç uygulamadığın için soğutucu sıkışabilir. 4 vidayı da gevşettikten sonra arka braket anakartın arkasında boşta duracaktır, onu oradan al masaya koy. Sonrasında en dikkatli olman gereken kısım. Soğutucuyu sakın dikeylemesine çekmeye çalışma, yoksa işlemci de beraberinde soketten çıkıp soğutucuya yapışık şekilde gelir. Soğutucuyu minik minik hareketlerle çaprazlamasına çıkarmaya çalış. Çünkü AM4 soket, yatay kilitleme yapıyor. Dikey çektiğin takdirde işlemci yukarı fırlar. Soğutucuyu dikkatli bir şekilde söktükten sonra masaya koy ve işlemci yüzeyindeki termal macunu peçete yardımıyla temizle. Daha sonra soket kilidini aç ve işlemciyi pinlerini ellemeyecek şekilde soketten çıkart.

Cevaplar için teşekkür ederim. Daha önce hiç parça değiştirmediğim için biraz korkuyorum açıkçası .
Bir uzmana mı bıraksam acaba ?

Cevaplar için teşekkür ederim. Daha önce hiç parça değiştirmediğim için biraz korkuyorum açıkçası .
Bir uzmana mı bıraksam acaba ?
Hayır hocam. Boşa para vermeye gerek yok. Mevcut işlemcinizi çıkarıp, öbürünü de aynı şekilde takmalısınız. Sorun yaşama şansınız düşük. Bende ilk kez değiştirdim sorun yaşamadım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…