Işlemci ve egzoz fan hızını arttırmak

Giray6161

Megapat
Daha fazla  
Merhabalar Ryzen 5 3600X işlemci kullanıyorum. Cooler Master MB511 kasa kullanıyorum. Ön fanlar PSU'ya bağlı tam devir çalışıyor. Üst kısımda 2 adet be quiet BL083 14CM fan mevcut. İşlemci soğutucusu olarak da Arctic Freezer 34'e-Sports Duo kullanıyorum. Sıcaklıktan yana bir sorunum yok, oyunlarda 50-55 derece falan oluyor işlemci. Ekran kartım da 60 derece ortalama. Ancak Cinebench R20 testi yaparken Max. 66 derecede işlemci hızının 4.12MHz'de takıldığını gördüm (oyunlarda 4.2-4.3 de görüyorum.) Bunun sıcaklıkla alakalı olduğunu düşünerek fan hızlarında biraz oynama yapayım dedim. İşlemci soğutucusu aşırı sessiz %75'de bile duymuyorsunuz. Sormak istediğim, işlemci fan hızı yüksek nasıl olur ve egzoz fanlarının çok hızlı çalışmasına gerek var mı? (Üstte 2 14CM, arkada 1 12CM egzoz fanı var. )

Üstteki egzoz fanı,
*40 derecede %50.
*55 derecede %70.
*70 derecede %90 olarak ayarlı.

İşlemci,
*0 derecede %20.
*30 derecede %20.
*65 derecede %75 olarak ayarlı. Bunlar üzerinde oynama yapmalı mıyım? Yaparsam frekansa çok bir etkisi olur mu? (İşlemciyi 30 derecede %50; 55 derecede ise %75'e ayarladım en son ama denemedim)

Son düzenleyen: Moderatör:
İşemcinizin 90 derecelere kadar yolu var. Frenkansa nasıl etki edeceğeni bilmiyorum, biosta bir çok ayar var. Sisteminiz gayet normal derecerlede, eğer daha sessiz bir kasa istiyorsanız değiştirebilirsiniz tabi.

Son düzenleme:
Windows 10 geç ilk önce.
Keşke konuyla alakalı bir şey yazsaydın Kendi bilgisayarım win10, buraya ofisten giriyorum şuan.
İşemcinizin 90 derecelere kadar yolu var. Frenkansa nasıl etki edeceğeni bilmiyorum, biosta bir çok ayar var. Sisteminiz gayet normal derecerlede, eğer daha sessiz bir kasa istiyorsanız değiştirebilirsiniz tabi.
Bunları ben de biliyorum ki kasamda ses problemi olduğunu söylemedim hava akışı da mükemmel bir kasa. Sıcaklığın frekansa etkisi var evet yalnızca kullanıcılardan bilgi alarak kıyaslama yapmak istedim.

Bu benimde yer yer rastladığım bir durum. Benchmarklar hunharca çoklu çekirdek kullandıkları için bütün çekirdekler maksimum turbo frekansına çıkamıyorlar sanırım. Oyunlarda genel olarak çoklu çekirdek kullanılmadığı için bütün çekirdekler maksimum turbo frekansına çıkabiliyor.

AMD'nin de yanlış görmediysem bununla ilgili bir açıklaması vardı. Bulubalirsem eklerim buraya.

Düzenleme (ek):

Aynen bu olayı ben de duymuştum sanırım. Farklı birkaç test yapınca frekans değerlerinin hep aynı yerde kaldığını gördüm, bu da bu olayı doğruluyor sanırım. Çünkü Rainbow GTA5 gini oyunlarda 4.2-4.35 falan oluyor.
Şimdi çekirdek hızlarını takip ederken CPU-Z ile benchmark testi yaptım. Çoklu çekirdek testinde tüm çekirdekler 4.150 ghzde sabitlenirken , tekli çekirdekte 1. ve 2. çekirdek 4.350 ghzde çalıştı. Diğer 4 çekirdek 0,8 falandı.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…