İşlemci ve ekran kartı için termal macun değişimi nasıl yapılır?

Fatieh

Kilopat
Daha fazla  
Arkadaşlar bilgisayarım 4 yıllık ve herhangi bir termal macun değişimi şu ana kadar hiç yapılmadı. Bugün Arctic MX-6 siparişi verdim gelince hem işlemci hem de ekran kartımınkini değiştirmeyi düşünüyorum. Öncelikle özellikler şöyle.

Anakart: ASUS Prime B450M K
İşlemci: AMD Ryzen 5 3600 (AMD stok fan Wraith Stealth olması lazım)
Ekran kartı: ASUS Dual EVO RTX 2060.
Dikkat etmem gereken hususlar sanırım işlemci ile fan yapışık çıkmasın diye bir stres testiyle ısıtıp öyle yavaş yavaş sökmek. Ekran kartı konusunda elimde uygun tornavida var mı emin değilim ama o da aşırı zor değil gibi geldi bana.
Şu videoyu referans alarak yapmayı düşünüyorum. Ayrıca birkaç kere kasadan parçaları çıkarıp takmışlığım var işlemci dışında o yüzden tecrübesiz değilim o kadar da ama şu ana kadar ekran kartını hiç sökmedim. Garantiler zaten bitti 4 sene oldu.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Şu an kafama takılan termal macunu nasıl uygulamam gerektiği. Nokta şeklinde bırakıp bir kartla yedirmek mi yoksa X şeklinde bırakıp direkt soğutucuyu koymak mı? Videodaki arkadaş ilk önce yediriyor sonra da yerleştirmeden önce biraz daha sıkıyor. Onun hakkında da öneri verirseniz memnun olurum.

İşlemci OCCT testinde geçen gün 101 dereceyi gördü ekran kartı da bugün oyunda 81 dereceyi gördü.

Son düzenleyen: Moderatör:

Gerekli Malzemeler:​

1. Yeni termal macun
  2. İşlemci ve ekran kartı temizleme malzemesi (izopropil alkol veya özel temizleme solüsyonu)
  3. Temizleme için pamuklu çubuklar veya yumuşak bir bez
  4. Küçük bir tornavida seti (işlemci soğutucuları genellikle vidalarla sabitlenir)

Adım 1: Hazırlık​

1. Bilgisayarı kapatın ve güç kaynağını çıkarın. İşlemcinin ve ekran kartının soğuması için bir süre bekleyin.

Adım 2: İşlemcinin Termal Macununu Değiştirme​

1. İşlemci soğutucusunu çıkarmak için vidaları sökün. İşlemci soğutucunun nasıl bağlı olduğunu bilgisayarınızın kullanım kılavuzundan veya üretici web sitesinden öğrenebilirsiniz.
  2. İşlemci soğutucusunu dikkatlice kaldırın. İşlemciyi zarar vermeden çıkarın.
  3. İşlemci ve soğutucuyu temizleyin. İzopropil alkol veya özel temizleyici kullanarak işlemci ve soğutucunun üzerindeki eski termal macunu temizleyin. Pamuklu çubuklar veya yumuşak bir bez kullanarak nazikçe silin. İşlemci üzerinde hiçbir kalıntı kalmamalıdır.
  4. Yeni termal macunu uygulayın. İşlemciye küçük bir damla (pirinç tanesi kadar) termal macun sürün. İşlemci üzerine gelecek şekilde yayın veya uygulama yönergelerine göre hareket edin.
  5. İşlemci soğutucusunu tekrar yerine monte edin. Vidaları sıkın, ancak çok sıkı olmamalarına dikkat edin.

Adım 3: Ekran Kartının Termal Macununu Değiştirme​

1. Ekran kartı soğutucusunu çıkarmak için vidaları sökün. Ekran kartının soğutucu tasarımı genellikle farklı olabilir, bu yüzden ekran kartınızın kullanım kılavuzuna veya üretici web sitesine başvurun.
  2. Ekran kartı soğutucusunu dikkatlice kaldırın. Ekran kartını zarar vermeden çıkarın.
  3. Ekran kartı ve soğutucuyu temizleyin. İşlemciyle aynı şekilde, izopropil alkol veya özel temizleyici kullanarak eski termal macunu temizleyin.
  4. Yeni termal macunu uygulayın. Ekran kartının işlemci kısmına küçük bir damla termal macun sürün. Dikkatlice yayın veya uygulama talimatlarına uygun olarak hareket edin.
  5. Ekran kartı soğutucusunu tekrar yerine monte edin. Vidaları sıkın, ancak çok sıkı olmamalarına dikkat edin.

Adım 4: Son Kontroller ve Bilgisayarın Yeniden Başlatılması​

1. İşlemci ve ekran kartı soğutucularını iyice yerleştirdiğinizden emin olun. Vidaları sıkın, ancak zorlamayın.
  2. Bilgisayarınızı tekrar monte edin ve güç kaynağını bağlayın.
  3. Bilgisayarınızı açın ve işlemcinin ve ekran kartının sıcaklık durumunu kontrol edin. Eğer işlem doğru yapılmışsa, daha düşük sıcaklıklar ve daha iyi performans görmelisiniz.
Termal macun değişimi yaparken dikkatli olun ve herhangi bir zorlama yapmaktan kaçının, özellikle işlemci veya ekran kartını çıkarırken. Bu işlemi yaparken bilgisayarınızın garanti sürecini etkileyebileceğini unutmayın. Eğer bilgisayarınız garanti kapsamındaysa, bu tür değişikliklerin garantinizi geçersiz kılacağını göz önünde bulundurarak hareket edin.

Bunu bende yaptım araştırarak benim kullandığım bir teknik bu.

Nokta şeklinde sürüp hafif etrafa yay dediğin gibi. Çokta özel yaymana gerek yok fanı takınca o dağılıyor zaten.
izopropil alkol yok bende evde bildiğimiz düz limon kolonyası var. İşe yarar mı?

İşlemciyi yavaş veya direkt çekme sağa sol yapa yapa işlemciyi soğutucudan ayır. İşlemci ve soğutucu üzerindeki termal macunu temizle; bir ıslak mendil veya peçete işini görür. Sonra bir bezelye tanesi kadar bir macun sık ve işlemci fanını monte et.

Ekran kartı için YouTube bakabilirsiniz,
Şahsen ben öyle yaptım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…