İşlemci ve ekran kartının %100'de çalışması sorun çıkartır mı?

RiasGremory

Decapat
Daha fazla  
Ekran kartı ve işlemcinin %100 çalışması sorun yapar mı? Yardımcı olursanız sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Ekran kartının %100 çalışması, tam anlamıyla verim alınabildiğini gösterir fakat işlemci %100 değerini görüyorsa, darboğaz anlamına gelir.
İşlemci ve ekran kartınızı belirtin.
İşlemci ve ekran kartı ikisi de yüzde yüz çalışma seviyesindeyse; sorun yok limittesiniz ama tam verim alıyorsunuz.
İşlemci yüzde yüzden daha düşük herhangi bir değer ama ekran kartı yüzde yüz ise; sorun yok oyunu tam verimlilikle çalıştırıyorsunuz hatta işlemciniz fazla geliyor.
İşlemci yüzde yüz ama ekran kartı yüzde yüzden daha düşük herhangi bir değer ise; bu darboğaz demektir, zira ekran kartınız tam yüke girmeden işlemci yüzde yüz olmuş yani ekran kartının gönderdiği kare sayısına yetişemiyor bu yüzden de ekran kartı tam verimine ulaşamıyor demektir.
Darboğaz, her zaman performans eksikliği demek değildir. Mesela GTX 2080ti ile 1080p çözünürlükte tüm işlemciler darboğaz olacaktır çünkü ekran kartınız müthiş yüksek sayıda kare çizerek işlemciye gönderecek ancak işlemci bunları işleyemeyecektir. Fakat ortaya çıkan performans "düşük" olarak tabir edilemez sadece verimli olmayacaktır. Bu yüzden de atıyorum; full hd ile 120FPS alırken tam 4 katında yani 4K ile 70-80FPS alma durumu yaşarsınız bunun sebebi işte ekran kartının veriminden kaynaklıdır. Full Hd durumunda fazladan çizilen kareleri işlemciniz size gösteremediği için 4K ile olan fark olması gerekenden düşük kalıyor...

Yani bunlar normal mi sorun olur mu kısacası 2 side 100 100 çalışıyor denedim

Yani bunlar normal mi sorun olur mu kısacası
Sorun zaten olmaz. Bu durum verim ile alakalı bir şey. Yani düşük işlemciye yüksek ekran kartı takarsan ne olur? Bir şey olmaz ekran kartına yazık olur vermesi gereken performansı alamazsın bir manası olmaz. Ama sen işlemcini de ekran kartını da yüzde yüz seviyesinde kullanıyorsun yani ortada sorun yok. Yalnız bu limitte kullandığın anlamını taşır eğer çeşitli fps dropları yaşıyorsan bunun sebebi zaman zaman ekran kartın limiti aştığı için işlemci hızını kesiyor. Çünkü ekran kartın çok fazla yüksek işlemcine kıyasla. Tam ucu ucuna yani bu karta en az 6700k takılması gerek kanaatimce... Mesela sana şunu tavsiye edeyim, Nvidia SDR özelliğini aç ve oyunları 2k seçeneğinde çalıştır performansın daha stabil olacağını görürsün genel FPS düşer ama droplar da kesilir...

Anladım bende düşünüyorum da gerek yok dedi işlemciye aklımda 8700k var ama almana gerek yok dedi bende tamam dedim

Anladım bende düşünüyorum da gerek yok dedi işlemciye aklımda 8700k var ama almana gerek yok dedi bende tamam dedim
8700K'da belki fazla gibi bu tür şeyler tamamen duygusal hocam paranız varsa alın tabii ama atıyorum yarı fiyatına ikinci el olarak 7700k falan bulunur hatta ikinci el bir 8600k tavsiye ederim ben çünkü 6 tane gerçek çekirdek 4+4 çalışandan daha verimlidir. 8700k tabii ki daha iyi ama oyunlarda 8600k ile gözle görülür bir fark göremezsiniz. Dediğim gibi duygusal durumlar bunlar siz daha iyi bilirsiniz en nihayetinde...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…