İşlemci ve RAM Overclock Voltaj Ayarı

C.A.R.T.E.L

Megapat
Yer
belcika
Daha fazla  
Meslek
malunen emekli
Arkadaslar merak ettigim konu su, BIOS sayfasinda islemci ve RAM'lari Overclock yaparken voltaj degerlerini anakartlar kendisi otomatik olarak mi yapiyor yoksa biz mi ayarliyoruz? Izledigim bazi videolarda bazen hic ellemiyorlar, bazen de kullanici ayarliyor voltaj degerlerini.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bende acemiyim bu konuda ve sürekli araştırıyorum. Ama gördüğüm kadarıyla çoğu kişi auto olarak bırakıyor voltajı. Kimisi de manuel olarak voltaj verilirse daha sağlıklı overclock olacağını söylüyor. Bazen auto olarak bırakıldığında voltajda dalgalanmalar oluyor diyorlar. Ama ben auto olarak denediğimde 1.4' te sabitlendiğini gördüm voltajın overclock yaptığımda. Bir düşüş veya yükselme veya performans sorunu yaşamamıştım.

RAM'lerde X.M.P açınca V'yi anakart otomatik olarak ayarlıyor. Ama sınırları zorlamak isterseniz bu sefer iş size kalır kendiniz elle ayarlarsınız frekanssınıda V değerini de.
İşlemcilerde de Volta dokunmadan belli miktar overclock yapılabiliyor. Koşullar uygunsa işlemci otomatik olarak boost frekansına çıkıyor. Mesela bendeki 1500X base 3.5Ghz duruma göre kendi kendine 3.9Ghz'ye çıkıyor. Gene sınırları zorlamak isterseniz elle ayar yapmanız gerekiyor ki meşakatli bir iş.

Son düzenleme:
Otomatik de çok fazla arttıramıyorsunuz veya 1.4V gibi komik ve gereksiz yere aşırı fazla voltaj verebiliyor anakart. Elle, stabil olarak çalışan minimum değeri bulmak hem sıcaklıkları önemli ölçüde azaltır hem de daha yüksek frekanslara erişmeni sağlayabilir.

RAM kısmında X.M.P. aktifleştirince voltaja dokunmaya gerek yok ancak OC yapılacaksa önce elle CL profilleri çıkartılmalı ardından voltaj ayarlanmalı.

Anladim, arkadasin dedigi gibi bu is gercektenn zahmetli ve bir okadarda riskli. Bu isi tam bilmeden overclock yapmakta hic kolay degil. Ben 3. nesil ryzenleri bekliyordum onlardan alacaktim ama sanirim bu overclock isini beceremiyecegim.

Madem yeni işlemcileri bekliyorsun, eğer overclock tutkun yoksa.
Bilgisayarınını kullanım amacına göre, yetecek düzeyde bir işlemci al.
Böylece overclock riskine girme hiç.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı