İşlemci voltajını düşürmek zararlı mı?

Xechrekt42

Kilopat
Selamlar, ısınma sorunu olan R5 3600 islemcimi soğutmak için çözümlere baktım ve voltaj düşürmeyi gördüm. İşlemcinin MHz hızını 3600'dan 3800E, voltajını da 1, 2'den 0, 99375 Volt'a çektim ve sicakligim 20 derece düştü ama içimde hala kuşkular var acaba yaptığım işlem islemcimi ömrünü azalttı mi diye sorumu cevaplarsanız sevinirim.

"Bildiğim kadarı ile" voltaj düşürmek performans azaltır, voltaj arttırmak ise performans arttırır ama ömrü de kısaltır.

Testler var internetten bakabilirsin. O testlerin hepsini olumlu geçebilirsen hiç bir problem olmaz. Tam tersine daha serin çalışması iyidir. Sadece daha düşük performansta çalışır. Yük altında ne tepki verdiğini öç. Bilgisayarın açılması düzgün çalıştığını göstermez.

Ömrünü azaltmaz. Bugün 15 senelik core duo işlemciler bile taş gibi çalışıyorken senin yeni nesil Ryzen 5 3600 işlemcinin rahat +20 sene ömrü vardır. Voltajı düşürdüğün için bu ömrünü azaltmak yerine ömrüne ömür katar, işlemci bozulmaz denecek kadar da zor bozulur, voltaj arttırsan da 90° üstüne çıkmadıkça 15-20 sene kullansan bana mısın demez.

Ben de de vardı şu sorun, CPB'yi kapattım ve 3.9 GHz'ye yükselttim hiç sorun olmuyor önerebilirim. En azından denemekte fayda var bence.

Ben 2009'un işlemcisini 2.80 GHz'den 3.50'ye çıkardım ama biraz ısı artı voltaşıda 1.2'den 1.3'e yükseltim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…