İşlemcilerdeki Cache Ne İşe Yarar

Murat Aşan

Hectopat
Yer
Bursa
Daha fazla  
Meslek
Bilişim Öğrencisi
Merhaba,
Konu başlığında belirttiğim gibi cache (keş) oyun,render yada gündelik kullanımda neye yarar. Oyunlarda fps konusun da etkisi varmıdır. Yada renderın hızlanması gibi etkenlerde mi devreye giriyor.
Çünkü BTT dersin de hocamız cache (keş) in Ram deki bilgilerin işlenmesi ve gerekli yerlere gitmesi için hazırlanan verilerin tutulduğu yer , olduğunu söylüyor.
Eğer bu böyle ise neden kimse render veya oyun sistemi toplarken bu cache (keş) in boyutunun büyüklüğüne bakmıyor. Çünkü ne kadar büyük alan varsa o kadar veri işlenir ve gönderilir ,bu da hızlanmış olmuyor mu ?

Konuyu detaylı şekilde açıklayabilecek birileri varsa yazmaya üşenmesin , emin birileri için faydalı olur.

Tam anlatamadım galiba , keşin ne olduğunu biliyorum. Ama neden sistem toplarken keşin boyutu yada hızı söz konusu olmuyor onu sormaya çalıştım.
En basit herkesin aldığı hazır PC lerde 3Mb ,birazcık üst sınıf 4 ila 6 Mb kullanıyor neden. Bazen bakıyorum da oyunculara bile 6 Mb lik işlemciyi bu iyi diyorlar.

Büyük önbellekler daha iyi bulma oranına sahiptirler fakat gecikme süresi fazladır. Bu sorunu çözmek için birçok bilgisayarda büyük ve yavaş önbellekler tarafından desteklenen küçük ve hızlı önbellekler kullanılır.

Çok aşamalı önbellekler genellikle çalışmaya en küçük(Aşama 1) önbellekle başlar ve eğer erişebilirse bu işlemci yüksek hızda çalışır. Eğer küçük önbellekte bulunamazsa büyük önbellek(Aşama 2) kontrol edilir ve tüm bellek kontrol edilene kadar devam eder.
Bu bilgiyi internetten buldum.
Kaynak: İşlemci önbelleği - Vikipedi

Kardeşim. Alt belleğin oyunlarda hiç bir faydası yok. Bu yüzden alt bellek boyutuna bakılmıyor. Alt bellek şu işe yarar: Bir uygulama açtın. O uygulamayı bir süre sonra tekrar açacaksın. İşlemci alt belleğine bakar. Eğer açacağın uygulama daha önceden açılmış ve alt belleğinden silinmemişse o uygulamayı alt belleğinden bulur. Böylelikle tekrar ram'lerden veri alıp gereksiz gecikme yaşatmayacaktır. Önemli olan alt bellek değil. Önemli olan alt belleği işleyebilmek. AMD bu konuda İNTEL'e kıyasla pek başarılı değil. Alt belleğin neden oyunlarda bir faydası yok diye soracak olursan cevabı şu: Oyunlarda bütün veriler ile görüntüler anlık ve benzersizdir. Bu yüzden işlemcinin alt belleğinin oyunlarda hiç bir faydası olmaz.
Bilgisayarını server olarak kullanan kullanıcılar altbelleğin yüksek olmasına dikkat eder. Render yapacaklarda altbelleğe çok dikkat eder.

Cache belleğin büyüklüğü Render için önemli, oyun için önemsiz. Ama tek etken cache bellek değil ayrıca Cache belleker çekirdekler tarafından paylaşılır. Örneğin FX 8350'de 16MB Cache bellek var ve 8350, 8 çekirdek olduğu için çekirdek başına 2MB bellek var i5-4690K'da ise 6MB bellek ve çekirdek başına 1,5MB bellek var.

İkincisi çekirdek içindeki transistör sayısı, AMD işlemcilerin içinde 1Milyar 200Milyon transistör var, FX 8350 içinde çekirdek başına 150Milyon düşüyor. 4690K, 4 çekirdekli ve toplam 1 Milyar 400Milyon yani çekirdek başına 350Milyon.

Şimdi 350Milyon transistörü olan ve 1,5MB cache belleği olan bir işlemciyle 150Milyon ve 2MB belleği olan bir işlemcinin tek çekirdek performansı aynı olamaz. O yüzden Intel tek çekirdek performansında her zaman daha öndedir.

Görüldüğü üzere Intel'in tek çekirdeği AMD'nin 2 çekirdeğine daha fazla performans sağlıyor. Çoklu çekirdek işlemlerinde ise Intel her zaman daha iyi performans sağlar transistör sayısının daha fazla olmasından dolayı.

Bu da işlemcilerde ki L1 önbellek , L2 ve L3 belleğin tanımı oldu.
Anlaşılan standart 6-8 Mb lik L2 yada L3 bellekli işlemciler günümüz teknolojisin de yeterli.

Demek çekirdek başına performans bu şekilde belirleniyor. Bir şey daha öğrendim.

Beklediğim açıklamalar bunlardı. Daha farklı anlatılamazdı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…