İşlemcilerdeki lisans nedir?

Nitroted Guy

Hectopat
Herkese iyi sosyaller dilerim ben bu hesabı yeni oluşturdum ama daha onceden sosyalde gezerken neden CPU yerine GPU kullanmıyoruz diye bir konuya denk geldim aslında GPU'lar bildiğim kadarıyla CPU'dan kat kat daha hızlı konuyu açan kişide aynen bu yuzden soruyordu ve Recep Baltaş abimiz de orada söyle demişti bunun nedeni kapalı kapılar ardındaki lisans anlasmalarındandır gibimsi bir şey yani Intel X86 AMD64 lisans oluyor galiba. Şimdi benim bilişim öğretmenim de bana eğer bu lisansı verirlerse artık işlemci satamazlar gibi bir şey söyledi çünkü herkes o zaman GPU alır nedeni ise artık GPU'lar programları çalıştırabilecek hale gelir ve kat kat daha hızlı çalıştırır gibi bir şey söyledi yani anladığım kadarıyla böyle yani bu lisans nedir? Çok mu önemli neden NVIDIA kendi lisansini yapmıyor? Sonuçta hepsi makine dili ile çalişmıyor mu? Hem kullanıcı için daha iyi olmaz mı? Ya da AMD zaten GPU üretiyor AMD64 lisansını GPU'lara verse CPU satmayı bıraksa bizde sadece ekran kartı kullansak ve daha performanslı çalıştırsak programları cok iyi olmaz mı? Çok cahilce bir soru soruyor olabilirim ama affedin lütfen.

Olmaz.

Bahsettiğiniz lisans mimariyle alakalı, lisans gereksinimi sunmayan veya paylaşılan mimariler zaten var ancak sadece ekran kartını kullanarak işlem birimlerini hızlandırmak sandığınız kadar kolay değil.

İşlemci ve Ekran Kartının yaptığı görev birbirinden farklı, paralel işleyicileri işlemci fonksiyonlarında kullanmak çözülmesi gereken büyük problemler barındırıyor.

Oyunlarda ve yüksek gereksinime sahip olan yazılımlarda zaten GPU hızlandırma yıllardır kullanılıyor ve geliştirilmeye devam ediliyor.

Dostum olay oldukça karışmış, şöyle açıklayayım:

Öncelikle CPU ile GPU arasındaki farkları temel olarak açıklayalım:

(link)

Şimdi de senin bahsettiğin konuya gelelim:

Konuda zaten Ali Güngör hocamız gerekli açıklamayı yapmış.

Kısacası CPU ve GPU'ların kullanım alanları farklıdır ve bu amaçlara uygun şekilde dizayn edilmişlerdir.
Ne kadar güçlü olursa olsun şu anki teknoloji göz önünde bulundurulduğunda CPU yerine GPU kullanamazsın.
Tabi ki devam eden proje süreçleri ve yeni fikirler bu işlemi mümkün hale getirebilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…