İşlemcinin oyunlara etkisi ne kadardır?

Daha fazla  
Merhaba. YouTube'da işlemci performans testlerini genelde en güçlü kartlarla yapıyorlar. Mesela 5600X ile 5800X kıyaslanacaksa 3090 kullanıyorlar. Burada performans farkı net görülebiliyor ama benim merak ettiğim güçsüz kartlarda durum ne olur? Örneğin 12100 ile 12700'in GTX 1650 ile verdikleri FPS değerleri arasında ne kadar fark olabilir? İki işlemci de çok rahat besler 1650'yi sonuçta.

Oyuna göre değişiyor bildiğim misal Flight Simulator gibi oyunlarda işlemci çok kullanılıyor tabi ekran kartıda önemli ama işlemci daha önemli. Benim i5 4590 işlemcili Nvidia GTX 1650 Super Gaming X ekran kartım vardı bir çok oyunu sorunsuz fps değerlerinde sorun yaşamadan oynayabiliyordum yeni nesil oyunları.

Islemci agirlikli oyunlarda cok buyuk fark ortaya cikar ancak ekran karti agirlikli oyunlarda fark asgari duzeyde olur.

Denge önemli. Darboğaz olmayan parçalar seçilmesi gerekiyor. Diğer taraftan Online oyunları saymazsak AAA oyunlar için ekran kartı önemlidir. GTX 1650 sahipsen istersen bunu i7 4790K ile kullan ister i9 12900K ile alabileceğin FPS ekran kartının gücüyle sınırlandırılır.

12900KS kullanırsan misal işlemci %3 falan kullanılır herhalde. Online oyunlarda kesinlikle farkı görürsün ama AAA oyunlarda fark olmaz demek doğru değil ama taş çatlasın en iyi RAM ve işlemci ile 7-10 FPS kazanırsın, o da oyuna göre. Forumda birçok arkadaşın düştüğü yanılgı şu, “aynı kartla Valorant ile 500 FPS alıyor ben 300” detaylara in adam 5800X3D kullanıyor . O yüzden FPS’e değil bütün sisteme bakmak lazım.

Evet haklısınız. İşlemci soğutucu bile önemli değil mi? Isındıkça gücünü kısıyor.

Evet haklısınız. İşlemci soğutucu bile önemli değil mi? Isındıkça gücünü kısıyor.
Gücünü de kısması için çok fazla ısınması gerekiyor. O yüzden elindeki soğutucu yeterliyse mesela çok daha iyi soğutucu takıp 30 derecede sabit bile tutsan FPS ile uzaktan yakından alakası olmaz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…