Çözüldü İşlemciyi çok fazla sıcakta kullanmak problem oluşturur mu?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

SercanHurma

Centipat
Daha fazla  
Ryzen 5 5600 kullanıyorum ve oyunlarda 85-90 derece arası sıcaklık değerleri alıyordum. Şu anda bu yazıyı yazarken (yalnızca Steam ve tarayıcı açıkken) bile sıcaklık 80 derece. Zamanında soğutucu almaya bütçem yetmediği için stok soğutucuyla kullanmaya devam ettim. Bu şekilde God of War, The Last of Us ve Witcher gibi oyunları bitirdim. Bilgisayarı 2023'ün sonlarında aldım, yani yaklaşık 1,5 senelik. Şu anda Dosya Gezgini çok geç açılıyor, masaüstünde bir şeye sağ tıkladığımda imleç donuyor ve menü açılmıyor. Ne yapmam gerekiyor? (Ekran kartı: RX 6700 XT)

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
İşlemci kolay kolay bozularak performans kaybeden bir parça değil hocam. Çok sıcakta çalıştığı için bozulmamak için performansını kısıyor, bu yüzden de donuyordur ama. Bozulduğu için değil de bozulmamak için yani. Soğutucu alırsanız daha serin ortamda daha performanslı çalışır. Sadece tarayıcı ve Steam açıkken 80 derece çok sıcak.
Ram kaç gb?

İşlemci kolay kolay bozularak performans kaybeden bir parça değil hocam. Çok sıcakta çalıştığı için bozulmamak için performansını kısıyor, bu yüzden de donuyordur ama. Bozulduğu için değil de bozulmamak için yani. Soğutucu alırsanız daha serin ortamda daha performanslı çalışır. Sadece tarayıcı ve Steam açıkken 80 derece çok sıcak.

Çözüm
İşlemci sıkıntı yaşamaz, çünkü sıkıntı yaşamamak için gücünü ve performansını kısar. Sizin durumunuzda da fazlasıyla kıstığı belli. Hele 5600'ü stokla kullanmak bilgisayara çok büyük eziyet hocam. İyi bir temizlik ve termal macun yenilemesi, çok bekletmeden de bir hava soğutucu şart.

16 gb

Evet hocam CS ve Valorant'ta sürekli kasıyor bu yüzden yüksek ihtimalle.

Kullandığınız işlemci maksimum 90 derece için ayarlı. Bu değere yaklaştıkta thermal throttle denen bir durum oluşuyor. İşlemci sıcaklığını dengelemek için gücünden kesiyor. Bir adet Snowman M200 alarak sorunu çözebilirsiniz. Bu sıcaklıklarda çalışması işlemciye zarar vermez fakat performans kaybı yaşarsınız.

İşlemci boşta iken stok soğutucuda olsa o kadar ısınmaması lazım eski termal macunu temizleyip kaliteli bir termal macun biraz daha sıcaklıkları düşürecektir. Onun dışında kasanın içinde hava akışıda yeterli olmayabilir. Eğer bütçe varsa 1.5k güzel soğutucular var.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…