İşlemciyi Sürekli OC'da Çalıştırmak Zararlı mıdır?

Arkadaşlar şu konuyu bi' açıklığa kavuşturalım. İşlemcimi ve Soğutucumu belirttim. İşlemciyi O.C et tuşuna bastıktan sonra her gün, her dakka, her saniye O.C ile kullansam (oyun oynamadığım zamanlarda da O.C açık olacak) İşlemciye bir zarar gelir mi gelmez mi bunu soruyorum?

O dediğin "Boost" oluyor. Bilgisayar kendi ayarlıyor işlemcinin frekansını. Zararlı olmaz.

Bir önceki mesajda arkadaş belirtmiş ondan başka hiç bir türlü zarar gelmez. Anakartın nedir?

OC'li kullanacağın için elektrik serfiyatın yükselecek
İşlemci ömrü azalacak ( her ne kadar iyi soğutucuyla soğutsan bile yüksek voltajda çalışacak)
Sorun olmaz yani ama sistem kararlılık testi yap başarıyla geçebiliyorsa sıkıntı yok demektir.

Şuan elinizde hiç 8 senelik işlemci varmı kullandığınız? Bende de yok. Bu durumda O.C işlemci ömrünü kısaltmak yerine uzatır. Belki O.C'un verdiği performans artışıyla 1 sene daha kullanırsınız işlemciyi.

O.C'u zaten otomatik O.C kullanarak yapmışsın bunun hiç bir zararı yok işlemci bir bilgisayarın en uzun ömürlü bileşenidir.

biraz şaçma olcak ama ben ekran kartını oc yapıyorum normalde maks 1150 ye çıkıyo ama benim çıkrabildiğim 1083 mhz daha fazla yapınca ya ekranda ışıklar patlıyor yada oyunda filan kapanıyor oyun neden olabilir acaba voltaj aklıma geliyor ama maks %20 ye çıkıyor overdrıveda..

Cpu benim amd 6300 4.6 ghz de çalıştırıyorum konuyu takip ediyorum

İşlemcilerin içinde transistör denilen devre elemanları var. Bunların iç yapısı şu görüntüdeki gibi, transistörü çalıştıran bölge PN Junction bölgesi. Onun iç yapısı da diğer fotoğraftaki gibi, bu bölgede depletion region bölümü var. Şimdi sen overclock yaptığın zaman depletion region bölgedesinden daha fazla elektron akışı olur. Eğer sen sürekli overclocklu kullanırsan bu depletion region bölgesine zarar verirsin ve bu nedenle o transistörün işlevi sona erer.

Şu anda kullandığın işlemcinin içinde 1 milyar 400 milyon transistör var. Bir tanesinin bozulması sana performans bakımından zarar vermez ama yılllar geçtikçe bu bozulan transistör sayısı arttıkça senin o işlemciden aldığın performans düşecektir. Bu performans düşmesi dediğim gibi hemen olmaz, şu anda normal kullanımda sorunsuz olarak çok rahat çalışan bir işlemci. Bence overclock yapman gereksiz ama yaparsan da uzun müddet o şekilde kullanırsın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…