İşlemciyi sürekli Turbo'da çalıştırıyorum zararlı mıdır?

348600

Hectopat
Merhaba değerli üyeler birkaç gün önce AMD Mullins/Beema kod adlı APU işlemcilerde (K15/K16 nesil) sürekli Turbo frekansta çalıştırma yolu buldum. Eğer istek gelirse ve zararlı değilse anlatabilirim (hatta üstüne çıkıyor bazen çarpan kilidi olmasına ve laptop olmasına rağmen)
Neyse gelelim benim duruma normalde işlemcim 2GHz base çalışıyordu. Ama arada 1.8 falan düşüyor. Maksimum olarak 2.25-2.30 görüyordu. Geçenlerde bulduğum bir yöntem ile (tamamen yazılımsal) sürekli sabit 2.40-2.45 arası çalıştırabiliyorum. (3D yük altında bile) soğutma yeterli olduğunu düşünüyorum ama stress testi vs. atarım istenirse. Full Turbo zorlanırken oyunlarda maksimum 70 derece görüyorum (boşta 54-60). Bundan önce maksimum 65-60 oluyordu. Sizce böyle kullanmak zararlı mıdır? Isı olarak da bana normal geldi. Ama VRM ısıları vs. kontrol edemediğim için onlarda sorun olur mu bilmiyorum. İşlemci maksimum TDP 15 gözüküyor. Adaptör 75W. Bunu da ekleyeyim ayrıca aynı şekilde taban 400MHz APU GPU hızını oyuna göre 800'ya da 654MHz olarak sabitliyorum. Isı olarak bahsettiğim değerlerde kalıyor genelde. Normalde sabit 2.40 olsa korkmayacağım. Çünkü tasarım olarak bunu zaten maksimum Turbo olarak yazıyor sitesinde. Benim korktuğum nasıl bir yöntemse bazen 2.45-2.50 civarlarına çıkıyor. Bu da resmi hızları aşmak oluyor. Sizce zararı olur mu?

İşlemci AMD A8 6410 APU.
Laptop model: Lenovo G50-45.
CPU Z ve HWiNFO değerleri:

Screenshot_1.png

Screenshot_2.png

Screenshot_3.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı