İşletim Sistemi Açılmayan Diskin Clone/Imaj Alınması

Enki

Hectopat
Technopat rehberlerinde clon/imaj alma vardı, başka yerlerde de bulunabiliyor benzer rehberler. Ancak hepsi imajı alınacak diskte çalışır durumda bir işletim sisteminin varlığı ve sizin burada masaüstüne oturum açabileceğiniz varsayımı üzerine kurulu. İmaj programını indirip açık olan oturumunuzun yedeğini alıyorsunuz. Yani önlem amaçlı yedeklemeyi arıza çıkmadan almış olmanız varsayılıyor.

Peki ya benim gibi zamanında önlem almazsanız, yedekleme yapmayıp imaj falan almazsanız nasıl olacak bu? Yakın zamana kadar bizim disk çalışıyordu, geçen günlerde gümledi. Ne yaptıysak masaüstüne oturumu açamadık. Sonunda MBR, boot sektörler fiziksel olarak zarar görmüş olabilirlere kadar geldik. Öte yandan dosya, klasör her şey yerinde duruyor. Bunu, başka bir diskten açılan makineye taktığımız zaman içindeki verilere erişebiliyoruz. O zaman biz de bunun imajını alıp boot sektörleri bozuk olmayan bir diske bu imajı atıp eski oturumumuzu oradan sürdürelim dedik.

Evet basitçe şöyle bir sorum var: Üstüne kurulu Windows'un Masaüstüne oturum açılamayan bir diski çalışır durumdaki başka bir makineye taksak ve o çalışır Windows'u olan makinede imaj programını çalıştırıp bu diskin ilgili imajını alıp bunu yeni oluşturacağımız bir disk bölümlemesine (Partition) veya hatta 3. bir diske kopyalasak açamadığımız oturumumuzu açıp çalıştırabilir miyiz?

Teoride mümkün, pratikte denemedim lakin pek mümkün olacağını sanmıyorum. Neden derseniz Windows, kurulduğu PC'nin donanımsal özelliklerine göre şekillenen bir işletim sistemi. Ayrıca zamanla oluşan kayıt defteri ayarları vs de cabası. Burada önemli olan nokta zaten verilerinize erişebiliyor olmanız.

Yapmanız gereken şey kilit noktalardaki klasörleri yedekleyip yeni kuracağınız Windows'a aktarmak. Örneğin C:\Users\[Kullanıcı Adınız] ve C:\Users\[Kullanıcı Adınız]\AppData klasörü.

Anlıyorum. Zaten dediklerinizi ve daha fazlasını yedekledim. Ama bilirsiniz, kullandığınız programların kişiselleştirdiğiniz ayarlarını aynen devam ettirmek istersiniz. Bir de, dizinleri tek tek ayıklayarak kopyala-yapıştır yaparken alt-dizinleri çok sayıda olduğundan tek seferde kop.-yap. dediğiniz 5GB'lık bir dizinin sonlara doğru içindeki dosyalardan birini okuyamadı/izin yok diye kopyalama işlemini kesivermesi ve sizin hangileri kopyalandı, hangileri duruyor bilemiyor olmanız çok can sıkıcıdır.

Ben başka bir şey daha yapıp açılmayan oturumun kurulu olduğu sürücü bölümünün üzerine yeni Windows yüklemesi yaptım. Şimdi aynı sürücüde 2 Windows kurulu ama yalnızca yenisinin masaüstüne oturum açabiliyorum:
C:\Windows
C:\Win
şeklinde. Araştırmalarım bende Rootkit kuşkusu uyandırmıştı. Yenisini diski tarama programlarını çalıştırmak için kurdum. Sonuç çıkmadı ama öteki windows kurulumunun kayıt defterini falan ne kadar derinine taradı emin değilim. Biraz daha uğraşacağız gibi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…