Herkese tekrardan merhaba. 2 Ekim tarihinde evimi tuttum. Pendik ilçesinde Bahçelievler mahallesinde oturuyorum, evim 1+1, mutfağı, tuvaleti, banyosu ayrı ve ara katta. Apartman eski ama evin içi temiz, bakımlı. Kiram 3000 TL, aidatım 60 TL.
Geçtiğimiz ay 2 hafta doğalgaz yaktım ve 396 TL fatura geldi, bunun içinde 128 TL depozito taksiti de var (770/6). Yani yalnız doğalgaz ücreti 268 TL (2 haftalık). Elektrik faturam bu ay 340 TL geldi, bunun da içinde 115 TL depozito taksiti var (345/3). Yalnız elektrik ücretim 225 TL. Su faturam geçen ay 40 TL geldi. Mutfak harcaması da yaklaşık 2000 TL tutuyor. Fırınım, mikrodalga fırınım, bulaşık makinem yok. Buzdolabı, çamaşır makinesi, kombi ve masaüstü bilgisayarım elektrik faturasında önemli rol oynuyor. Evdeyken vaktimi bilgisayar oynayarak geçirdiğim için salona girmiyorum. Bu yüzden de salonun kaloriferlerini kapattım ki doğalgaz faturam daha düşük gelsin.
Oturduğum evi şans eseri buldum, normalde kiralar minimum 5000 TL'den başlıyor.
Eşyalarımın bazıları ikinci el bazıları sıfır bazılarını da baba evinden aldım. Eşyalar için de yaklaşık 20000 TL para harcadım.
Bu geçiş süreci gerçekten çok sancılı. Kiranın yanı sıra çoğunlukla 2 kira bedelinde depozito ve 1 kira bedelinde emlakçı komisyonu isteniyor. Halılarımı, mutfak gereçlerimin çoğunu, yorgan, yastık vs. çoğunu baba evinden aldım. Onları de kendim alacak olsaydım eşyalar için harcadığım tutar 25000 TL'yi bulurdu.
Benimkisi gibi sıfırdan hayat kurma durumunda şanslı değilseniz ve eşya yardımı alacak kimseniz yoksa yaklaşık olarak 50000 TL'ye yakın bir para cebinizden nakit olarak çıkabilir. Bu tutar da ortalama bir ev, ortalama düzeyde eşya takımları için. Lükse kaçtığınızda tutar çok daha da fazla artacaktır.
Allah bu durumda olan herkese bol şans versin.