İstemsiz gönderilen sahte dekontlar yüzünden başım belaya girer mi?

ŞEMPANZE SEVER

Hectopat
Makaleler
2
Daha fazla  
Merhaba.

Kısa özet şöyle. Freelance çalışıyorum. 2 sene önceden Discord üzerinden tanıştığım biriyle 4-5 ayda bir iş yapıyordum. Geçen ay tekrar iş yaptık. Bu BTC borsacı olduğunu vs. söylüyordu ödemeleride hep BTC olarak yapıyordu. İstediği şeyler legal olduğundan ve ödemeyi her zaman yaptığından hiç şüphelenmedim. Geçen ay benden tekrar normal bir rest API yazmamı istedi, herhangi bir sorunu yoktu legaldi. Ödeme kısmına gelince kendisinden ödemeyi direkt Steam bakiyesi olarak atıp atamayacağını sordum çünkü gelen parayı Steam'e atıp kütüphanemi genişletecektim. Okey dedi ama ödeme kısmında birden maddi sorunlarını çıktığını şimdi yarısını daha sonra kalan yarısını atıp atamayacağını sordu. Tamam sorun yok dedim zaten ilk işimiz değildi, ondan güveniyordum. Yakın zamanda bir markete alışverişe gittim ve bu adamın bana olan borcu aklıma geldi. Bu market IBAN ile ödeme alan bir market. Bu adama yazdım abi markete gireceğim IBAN ile ödeme kabul ediyorlar "Borcun vardı mümkünse alışverişimi sen karşılar mısın?" dedim. Tamam kardeşim kasaya geçince IBAN'ı tutarı ad soyadı ad ben hallederim dedi. Kasaya geçtim IBAN'ı tutarı ad soyadı yolladım ödemeyi yapıp dekontu yolladı kasiyer de dekontun fotoğrafını çekti ve çıktım. 2-3 gün aralar ile bu yol ile birkaç defa ödeme yaptım bu markete. Adamın borcunu böyle böyle kapatmayı düşünüyordum. Dün tekrar markete arkadaşlarım ile gittim. 117 liralık bir alışveriş yaptım. Tam kendim ödeyecekken adam aklıma geldi ve adama hızlıca bir yazdım kasada. IBAN duruyorsa 117 lira atar mısın abi dedim tamam kardeşim dedi. Dekontu gösterdim ama kasiyer fotoğrafı çekip müdürün odasına geçer misiniz bir sorun var da dedi. Anlamadım tamam geçeriz dedim.

Müdürün odasında müdür geldi ve paraları ödeyin dedi. Tartışmanın tümünü anlatmayacağım 1 saat tartıştık adam dekontların sahte olduğunu iddia etti kamera görüntülerinden takip ettiğini söyledi. Bense yalan söylediğini paraların tümünün geldiğini iddia ettim. Dekontları çıkartınca sahte olduğunu iddia ettiği dekontların benim değil o müşterimin yolladığı dekontlar olduğunu fark ettim ve jeton düştü. Adama kısaca özet geçtim ve zararını karşılayacağını söyledim. Parasını ödedikten sonra polisler şak diye kapıdan içeriye girdiler. Çalışanın biri tartışmamızdan dolayı çaktırmadan polisi aramış. Polise durumu anlattık. Market sahibi şikayetçi değilim sonuçta istemli bir şey yok burada dedi. Ama polisler yine de dolandırıcılık şüphesi var burada merkeze götürmeliyiz bunları deyip ben ve arkadaşlarımı götürdüler. Arkadaşlarımın ifadeleri tanık olarak alındı ve yollandılar. Bana ise ödemenin benim yaptığımı 18'den küçük olduğum için savcı tarafından ifadeye çağrılacağımı söylediler. Telefonunu teslim etmek ister misin diye sordular. Neden diye sorduğumda ise incelemeye alınacağını söylediler. Kendim vermezsem ne olur diye sorduğumda da ilerleyen günlerde el koyma işlemi yapmak zorunda kalacaklarını söylediler. Zorluk çıkartmadan verdim. Annem gecenin 10'unda karakola çağrıldı ve imza atıp çıktık.

Şimdi aşırı gerginim ve dün gece uyuyamadım. Sabahtan beridir de bir şeyler yemedim. Ailem neler olduğunu biliyor ama suçlu benmişim gibi muamele gösteriyorlar.

Sorularım şunlar:
1. savcı beni ifadeye çağırdığında bu dava gibi bir şey mi? Bana suçlu gözü ile mi bakılıyor yoksa olay mı anlaşılmaya mı çalışılıyor?
2. diyelim ki savcı ifademi aldı ve bana inandı. Ben direkt çıkacak mıyım sorun olacak mı?
3. bu sabah emniyete tekrar gittik durumu tekrar izah ettik babamla. Bana telefonumun dün incelendiğini ama illegal bir şeye rastlanmadığı söylendi. Ama sibere gideceğini ve 1 aya kadar gelemeyeceğini söylediler. Savcı masum olduğuma karar verirse telefonum direkt geri verilir mi?

Not: 3-4 hukukçu avukat abimle görüştüm. Kendileri bana hiçbir şey olmayacağını, içimin rahat olması gerektiğini söylediler. Ama yine de aşırı derece stresliyim.

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı