Ben neredeyse 6 buçuk aydır berbat bir işte çalışıyorum. Normal küçük bir markette çalışıyorum. Daha önce de bununla ilgili sorular sormuştum o yüzden kısa keseceğim. Ben market küçük olduğu için tek başıma çalışıyorum. Haftada 6 gün, günde 12 bazen 13 saat çalışıyorum. Bana ilk başladığımda 18 bin ama ilk ay deneme ayı az veririm dedi. Kabul dedim 15 verdi. Sonrasında yine 15 vermeye devam etti. Maaşımı hep 2 hafta geçtikten sonra verdi. Sonrasında bir ay 13 bin verdi. Şu son 2 aydır da 10 bin veriyor. Ben de kalan parayı mecbur alışveriş yaparak tamamlıyorum ama markette bir şey yok ki o bile zor oluyor. Sigorta desen o da yok. Üstüne tarihi geçmiş malları zorla sattırmaya çalışıyor. 3 ay önce falan denetime geldiler ama patronum CHP başkan yardımcısı olduğu için 30+ tarihi geçmiş ürün çıkmasına rağmen sorun yok raporu yazıp gittiler. Şu an bile markette tarihi geçmiş enerji içeceği, peynir, tereyağ, baharat mevcut. Adam bana tarihi geçmiş yumurtayı aç tek tek sat dedi ama ben kaldırdım. Tarihi geçmiş ürünleri alan oldu ama ben herkesi uyardım alma diye. Bana görmemiş gibi yap bilmiyorum de diyor. Zaten adam belediye de dolayısı ile de ilçeyi yönetiyor. Zabıta olan bir yalakası bile var. Herkesi belediye de işe sokuyor. Kendisi belediyeden 50-60 bin alıyor. Marketten de günlük ciro 10 bin falan oluyor. Güya ben iş yapmıyormuşum bana en fazla 15 bin verirmiş. Marketi geç açsam, bir dakika telefona baksam adamın yalakası çok olduğu için hemen onu arayıp şikayet ediyorlar. Beni 1 ay önce falan bir olaydan dolayı küfür ederek kovmuştu. Ailem sağ olsun beni geri işe başlattılar, zaten ailemin baskısı yüzünden bu kadar süredir işteyim. İşten çıkarsan eve gelme, seni bırakır başımızın çaresine bakarız, sana destek olmayız gibi laflar ettiler sürekli. Ben de onlara muhtaç olduğum için sesimi çıkaramadım. Ben adama geçen ayın ortasında işten çıkmak istediğimi söyledim. Adam bana pazartesi gel çıkışını yapalım dedi. Ama sonra bana ay sonunu bekle yerine birisini bulayım hem de maaşını tam vereyim dedi ama yine 10 verdi. Ben arada kasadan para almasam mecbur taş kemirmek zorunda kalacağım. Neyse ay sonu geldi yine birisini bulamadı. Bugün 9 gün geçti ay sonundan ve ben artık yoruldum. Ailem gelmiş maaşını 20 yap falan dedi adama o da tamam dedi ama yalan olduğu bariz. Bu marketin çevresinde hastane okul ve hem jandarma hem de polis karakolu mevcut. Gerek komutanlara gerek halka anlattım hiçbiri de şikayet etmedi. Ben etsem bilinir ya da ceza almaz diye endişe ediyorum. Velhasıl kelam ben ailemi ikna ettim. Bana bugün ya da yarın çık işten dediler. Benim zaten çalışmam gereken bir üniversite sınavım var. Pazartesi doktor randevum da var. Ben bu akşam arayacağım ama bende sosyal fobi de mevcut olduğu için nasıl konuşacağım bilmiyorum. Yerime kimseyi bulamıyor çünkü bu şartlarda kimse çalışmaz. Ben çıksam marketi idare edemez, çalışacak kimse yok. Ne yapmalıyım?
Not: 23 yaşımdayım.
Dünyada hala böyle orhan çocukları varmış demek ki.Ben neredeyse 6 buçuk aydır berbat bir işte çalışıyorum. Normal küçük bir markette çalışıyorum. Daha önce de bununla ilgili sorular sormuştum o yüzden kısa keseceğim. Ben market küçük olduğu için tek başıma çalışıyorum. Haftada 6 gün, günde 12 bazen 13 saat çalışıyorum. Bana ilk başladığımda 18 bin ama ilk ay deneme ayı az veririm dedi. Kabul dedim 15 verdi. Sonrasında yine 15 vermeye devam etti. Maaşımı hep 2 hafta geçtikten sonra verdi. Sonrasında bir ay 13 bin verdi. Şu son 2 aydır da 10 bin veriyor. Ben de kalan parayı mecbur alışveriş yaparak tamamlıyorum ama markette bir şey yok ki o bile zor oluyor. Sigorta desen o da yok. Üstüne tarihi geçmiş malları zorla sattırmaya çalışıyor. 3 ay önce falan denetime geldiler ama patronum CHP başkan yardımcısı olduğu için 30+ tarihi geçmiş ürün çıkmasına rağmen sorun yok raporu yazıp gittiler. Şu an bile markette tarihi geçmiş enerji içeceği, peynir, tereyağ, baharat mevcut. Adam bana tarihi geçmiş yumurtayı aç tek tek sat dedi ama ben kaldırdım. Tarihi geçmiş ürünleri alan oldu ama ben herkesi uyardım alma diye. Bana görmemiş gibi yap bilmiyorum de diyor. Zaten adam belediyede dolayısı ile de ilçeyi yönetiyor. Zabıta olan bir yalakası bile var. Herkesi belediyede işe sokuyor. Kendisi belediyeden 50-60 bin alıyor. Marketten de günlük ciro 10 bin falan oluyor. Güya ben iş yapmıyormuşum bana en fazla 15 bin verirmiş. Marketi geç açsam, bir dakika telefona baksam adamın yalakası çok olduğu için hemen onu arayıp şikayet ediyorlar. Beni 1 ay önce falan bir olaydan dolayı küfür ederek kovmuştu. Ailem sağolsun beni geri işe başlattılar, zaten ailemin baskısı yüzünden bu kadar süredir işteyim. İşten çıkarsan eve gelme, seni bırakır başımızın çaresine bakarız, sana destek olmayız gibi laflar ettiler sürekli. Ben de onlara muhtaç olduğum için sesimi çıkaramadım. Ben adama geçen ayın ortasında işten çıkmak istediğimi söyledim. Adam bana Pazartesi gel çıkışını yapalım dedi. Ama sonra bana ay sonunu bekle yerine birisini bulayım hem de maaşını tam veriyim dedi ama yine 10 verdi. Ben arada kasadan para almasam mecbur taş kemirmek zorunda kalacağım. Neyse ay sonu geldi yine birisini bulamadı. Bugün 9 gün geçti ay sonundan ve ben artık yoruldum. Ailem gelmiş maaşını 20 yap falan dedi adama o da tamam dedi ama yalan olduğu bariz. Bu marketin çevresinde hastane okul ve hem jandarma hem de polis karakolu mevcut. Gerek komutanlara gerek halka anlattım hiçbiri de şikayet etmedi. Ben etsem bilinir ya da ceza almaz diye endişe ediyorum. Velhasıl kelam ben ailemi ikna ettim. Bana bugün ya da yarın çık işten dediler. Benim zaten çalışmam gereken bir üniversite sınavım var. Pazartesi doktor randevum da var. Ben bu akşam arayacağım ama bende sosyal fobi de mevcut olduğu için nasıl konuşacağım bilmiyorum. Yerime kimseyi bulamıyor çünkü bu şartlarda kimse çalışmaz. Ben çıksam marketi idare edemez, çalışacak kimse yok. Ne yapmalıyım?
Öncelikle teşekkür ederim hocam, geç cevap için de özür dilerim dün çok yorgundum uyudum direkt. Sadece bilmiyorum hocam ailem o kadar baskıladı ki ben artık sağlıklı düşünemiyorum galiba. Zaten işe giriş kaydım falan da yok. Bugün gidip anahtarı verip konuşacağım. Haklısınız hocam, ilk baş saat 5 buçuğa kadardı mesaim sonra bu kadar arttı ama param da ters orantılı bir şekilde azaldı.Hocam siz niye iş yerini düşünüyorsunuz ki? Elden ıslak imzalı şekilde verin istifayı. 15gün ihbar süreniz var. Sonra ne yapıyorsa yapsın. Sizi ilgilendirmez. Çok sıkıntı çıkartırsa ertesi gün istifayı noterden çekin. O zaman sesi soluğu kesilir yok sayamaz. Haftada 6 gün 12-13 saat çalıştırıp asgari ücret bile vermeyen bir yerle işim olmaz.
Teşekkür ederim, evet öyle ama ülkede kanunları önemseyen çok insan yok maalesef ki, çoğu insan paranın derdine düşmüş. Yazılı bir girişim de olmadı ama bilmiyorum. Zaten ilk ii deneyimim sayılabilir. 170'e şikayet etmeyi düşünüyorum ama ailem veya çevrem ceza almaz ya da belediyede olduğu için önünüze engel olur tehlike olur diyorlar. Şimdi bu ülkede bu ihtimaller de mevcut.Bu şartlar hem yasal değil hem de sağlıksız. Sigortasız, asgari ücretin bile altında, fazla mesaiyle çalışmak zorunda değilsin. Çıkacağını net bir şekilde söyle, mümkünse yazılı yap. Çalıştığın sürelerin ve ödenmeyen maaş farklarının kanıtlarını sun. İstersen Alo 170 gibi kurumlara da şikayet edebilirsin.
Teşekkür ederim hocam haklısınız, bu ilçeye zaten şok açacakmış bir de. İşte bugün gideceğim konuşmaya. Zaten yarın doktor randevum olduğu için istesem de gidemem işe. Ne güzel hocam, ben işte ailem sağolsun böyle laubali bir işe girmek zorunda kaldım. Valla öyle hocam en kötü bir alışveriş yapıyorum bin lira gidiyor dediğiniz gibi. Arkadaşlarım da çalışıyor adamlar ya asgari ücret ya da daha fazlasını alıyor, istediği yere gidiyor istediğini alıyorlar ben ise imreniyorum onlara. Onlardan daha fazla çalışmama rağmen köle maaşı alıyorum resmen. Valla öyle hocam ama işte sosyal iletişim konusunda biraz zayıfım o yüzden ne diyeceğim nasıl konuşacağım emin değilim.Bas kapıyı çık sigorta yok 10 bin lira maaş veriyor üstüne bir de laubali laubali adam bulacağım deyip geçiştiriyor size de yazık ben sanayide elektrikçide çalışıyordum adam aylık 30 bin üstüne yol yemek veriyordu sabah 10 akşam 5 çalışıyordum bir de 10 bin lira paramı ki bir pazara gitsen bin liradan aşağı değil söyleyin ben artık yokum sözünde duran bir adamda değilsin sen beni ikide bir geçiştirip duruyorsun bende insanım al marketini de başına çal bu kadar mesai insanı 10 yıl yaşlandırır biraz daha orada işte kalsanız yorgunluktan bayıldı diye haberlere çıkarsınız.
Ahahahah, trajikomik ama maalesef ki varlar.Dünyada hala böyle orhan çocukları varmış demek ki.
Ben neredeyse 6 buçuk aydır berbat bir işte çalışıyorum. Normal küçük bir markette çalışıyorum. Daha önce de bununla ilgili sorular sormuştum o yüzden kısa keseceğim. Ben market küçük olduğu için tek başıma çalışıyorum. Haftada 6 gün, günde 12 bazen 13 saat çalışıyorum. Bana ilk başladığımda 18 bin ama ilk ay deneme ayı az veririm dedi. Kabul dedim 15 verdi. Sonrasında yine 15 vermeye devam etti. Maaşımı hep 2 hafta geçtikten sonra verdi. Sonrasında bir ay 13 bin verdi. Şu son 2 aydır da 10 bin veriyor. Ben de kalan parayı mecbur alışveriş yaparak tamamlıyorum ama markette bir şey yok ki o bile zor oluyor. Sigorta desen o da yok. Üstüne tarihi geçmiş malları zorla sattırmaya çalışıyor. 3 ay önce falan denetime geldiler ama patronum CHP başkan yardımcısı olduğu için 30+ tarihi geçmiş ürün çıkmasına rağmen sorun yok raporu yazıp gittiler. Şu an bile markette tarihi geçmiş enerji içeceği, peynir, tereyağ, baharat mevcut. Adam bana tarihi geçmiş yumurtayı aç tek tek sat dedi ama ben kaldırdım. Tarihi geçmiş ürünleri alan oldu ama ben herkesi uyardım alma diye. Bana görmemiş gibi yap bilmiyorum de diyor. Zaten adam belediye de dolayısı ile de ilçeyi yönetiyor. Zabıta olan bir yalakası bile var. Herkesi belediye de işe sokuyor. Kendisi belediyeden 50-60 bin alıyor. Marketten de günlük ciro 10 bin falan oluyor. Güya ben iş yapmıyormuşum bana en fazla 15 bin verirmiş. Marketi geç açsam, bir dakika telefona baksam adamın yalakası çok olduğu için hemen onu arayıp şikayet ediyorlar. Beni 1 ay önce falan bir olaydan dolayı küfür ederek kovmuştu. Ailem sağ olsun beni geri işe başlattılar, zaten ailemin baskısı yüzünden bu kadar süredir işteyim. İşten çıkarsan eve gelme, seni bırakır başımızın çaresine bakarız, sana destek olmayız gibi laflar ettiler sürekli. Ben de onlara muhtaç olduğum için sesimi çıkaramadım. Ben adama geçen ayın ortasında işten çıkmak istediğimi söyledim. Adam bana pazartesi gel çıkışını yapalım dedi. Ama sonra bana ay sonunu bekle yerine birisini bulayım hem de maaşını tam vereyim dedi ama yine 10 verdi. Ben arada kasadan para almasam mecbur taş kemirmek zorunda kalacağım. Neyse ay sonu geldi yine birisini bulamadı. Bugün 9 gün geçti ay sonundan ve ben artık yoruldum. Ailem gelmiş maaşını 20 yap falan dedi adama o da tamam dedi ama yalan olduğu bariz. Bu marketin çevresinde hastane okul ve hem jandarma hem de polis karakolu mevcut. Gerek komutanlara gerek halka anlattım hiçbiri de şikayet etmedi. Ben etsem bilinir ya da ceza almaz diye endişe ediyorum. Velhasıl kelam ben ailemi ikna ettim. Bana bugün ya da yarın çık işten dediler. Benim zaten çalışmam gereken bir üniversite sınavım var. Pazartesi doktor randevum da var. Ben bu akşam arayacağım ama bende sosyal fobi de mevcut olduğu için nasıl konuşacağım bilmiyorum. Yerime kimseyi bulamıyor çünkü bu şartlarda kimse çalışmaz. Ben çıksam marketi idare edemez, çalışacak kimse yok. Ne yapmalıyım?
3 ay önce falan denetime geldiler ama patronum CHP başkan yardımcısı olduğu için 30+ tarihi geçmiş ürün çıkmasına rağmen sorun yok raporu yazıp mesela bu dediğin ülkede neden yaşanmaz diyenlere gösterilebilir yüzlerce sebepten biri ki bu en basiti daha neler neler yapılıyordur... Bu ülkede adan Z ye tüm partiler ve siyasiler beş para etmez halkı filan düşünmüyorlar tek dertleri nasıl biraz daha para yeriz.
Evet ve kimse sesini çıkarmıyor yok onun şurada adamı var. Yok o torpilli, yok onun arkası sağlam gibi gibi.
İşte bu yüzden hakkımızı yedirmemeli ve kendimizi ezdirmemeliyiz.
Yasal süreci pek bilmiyorum ama illaki işini düzgün yapan bir kamu görevlisi bulursun diye umut ediyorum.
Aslında konunun başlığı şu olmalıydı.
Bir iş yeri sahibi (mahluk) nereye şikayet edilmeli?