itopya.com'un yaptığı kurnazlık

Yahu kusura bakmayın da. Bir anakarta o paralar nasıl verilebiliyor? 13k-18k ₺, sırf bir anakart için.3-4 aylık asgari ücret... Hayır cidden ben anlamlandıramıyorum. Ben mi çok fakirim, millet mi çok zengin bu ülkede (kaç milyon dolarım var tam olarak bilemiyorum, epey var, ayrı konu...)

Sakıp Sabancı'nın bir videosu vardı. Sorarlarmış kendisine, ayakkabım nasıl güzelmi diye. Dermiş ki, "fikrimi söyleyeyim amma, önce bir de hele buna ne kadar verdin onu bir söyle. Yani bunu elde etmek için nelerden vazgeçtin, karşılığında ne aldın. Bu iki ayak olmadan bir konu hakkında fikir yürütülmesi yanlış olur..."

Arkadaşlar sonuçta bu "anakart". Yani asıl işi yapan parçaları birleştiren şasi. Performansa anlamlı bir katkısı da yok. Biri bunun gibi bir anakartı niye almak ister cidden bilemiyorum. Ekran kartı olur, CPU olur, iş yaparsın, tamam derim. O bile bir derece...

Kişinin parası vardır, en iyisi olsun der diyeceğim de... performansa etkisi yok ki. Yani daha iyi değil. Şekil yapmışlar sadece, plastik koymuşlar, grafik basmışlar, LGBT ışıklandırması vardır illaki... Bu grafiğe ve şekile, ışığa onca para verilmesi... Ben israf olarak değerlendiriyorum. Yazık günah yurt dışına döviz gidiyor "boşuna". Ben üzülüyorum şahsen. Hani bir şeye faydası olsa, ya alıyorsun ama kaliteli olunca 10 sene kullanıyorsun diye bilsem, ekstra verilen paraya yine olsun diyeceğim de diyemiyorum...

Bilgisayar mühendisi olarak değerlendirmem gerekirse... 2 (yazı ile iki) seneye çöp zaten. Intel'in anakartlarının ömrü kısıtlı. Adamlar uyumsuz olsun da yeni anakart (çipi) satalım diye sürekli soket değiştirirler her 2 CPU jenerasyonun da. Yani ileride yeni işlemci alayım hızlansın desek, uyumsuz olacak. Soket pinleri aynı kalsa bile içindeki pinlerin kullanım şeklini değiştirirler. Yani aynı anakartı kullandırtmazlar. Intel böyle. AMD de ona özeniyor da beceremiyor daha tam... DDR5 kapıda zaten, bu yıl gelecek. Modüller satışa çıktı diye biliyorum. PCIe 5.0 da yakında gelir. Prototip PCIe 5.0 SSD ler de yapıldı. Yani platform değiştirmek için hakikaten çok kötü bir zaman...

Neyse alana hayırlı olsun. İnşallah güzel işlerde kullanılır ama ... ben ekstra verilen o paraların herhangi bir şekilde geri döneceğini asla zannetmiyorum...

Benim 400 liralık anakarta Ryzen 9 5950X takılabiliyor. 1000 lira 2000 lirayı anlarım da, 10bin 18binlik anakartı alınca ne değişecek. Fazladan 100 fps mi geliyor. Anakart dediğin fonksiyonu olmayan bir şey. Belli destekleri sunması yeterlidir. Onu da ucuz olanlar bile sunuyor zaten.

Ani fiyat fırlaması olabilir. Geri 10k ya düşmez ama 15k ya falan düşmesi olası.
Harbi 18k ne ya?

Türkiye'de çok bilinmese de aoc agon agk700 klavyeyi 950 liraya aldım itopyadan. Satın almadan önce bi ara 2700 olup tekrar 950ye düştü. Diğer sitelerde hep 2700 bandında idi. Sonra ben satın aldıktan sonra kampanyalı stok tükenince 2700 oldu. Yani eğer itopyada piyasanın altında fiyata satılan istediğiniz bir şey bulursanız anında alın. Klavyeden oldukça memnunum.

Dosya Ekleri

• Screenshot_2022-03-16-11-52-01-820_com.android.chrome.jpg
    77,7 KB · Görüntüleme: 32
  • Screenshot_2022-03-16-11-51-25-915_com.android.chrome.jpg
    42,1 KB · Görüntüleme: 42
O zaman bu konunun İtopya ile ilgisi yok. Herkes 15-17 civarına satıyorsa hepsi yüksek kâr amacı güdüyor ki bunda da ticaret mantığı açısından bir sorun yok. Aksine, arada bir gün fiyatı 9999'a indiren İtopya'yı övmeniz gerek kârını diğer şirketler kadar tutmadan bir süre bile olsa düşürdüğü için.

Kardeşim ben var demedim zaten, fikir de belirtmedim sadece konu sahibi ne demek istiyor onu yazdım yanlış anlaşılmış diye, habire beni etiketleyip bana niye yürüyorsunuz..

Hah işte!
Arkadaşlar tekrar tekrar okuyun bu yorumu. Yurtdışında olay nasıl bilmiyorum ama, Türkiye'de aynen böyle. Hatta @errain arkadaşımız, belki yazmak istemediği için, belki de o kısmını bilmediği için şuna değinmedi:
- Ben Asude firmasının Türkiye toptan satış müdürüyüm.
- Toprak adlı mega perakendiciye gidiyorum ve diyorum ki: Bir laptop getireceğiz, sabit konfigürasyon, 500 adet al bizden, sat. TR eşdeğer fiyatı (taşıma, gümrük, kdv eklenince) 2000 TL. ama sen 1500 TL fiyat koyacaksın. 500 TL x sattığın kadarı benden sana şu kadar hafta sonra nakit teslim. Elde kalanlar için de şu kadar hafta daha bekle istersen. Yine aynı hesapla parayı göndereyim.
.
Bir de bu var.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…