İzmir'de deprem olursa Bayrakli tarafi yine duzlenecek ne yazik ki. O kadar cok kacak yapi var ki o tarafta. Karsiyaka taraflari yine nispeten daha saglam. Eninde sonunda İzmir'i de bulacak. O zaman gorecegiz bakalim yillardir İzmir'i altini ustune getiren "kentsel donusum" furyasi bir ise yariyor muymus.
İzmir'e 3 sene önce gittim, İzmir bu depremi görseydi ne yeni binalar giderdi. Kentsel dönüşüm tamamen vatandaşı tıraşlama yöntemi. Devlet yapar bu işi mantıkta, vatandaşına kiraya çık der. Sen kiraya çıkarsın. Tüm masraf ona ait olur. Bizde ise birileri geliyor daire sahiplerini kandırıyor. Depreme dayanıklı olacak biraz da veya bir tane dükkanda eklerim. Size birisinin kirasını veririm. Hop vatandaş orada. Devlet başında vatandaşı yalnız bırakıyor. Devlet varsa tabii..
İzmir'de deprem olursa Bayrakli tarafi yine duzlenecek ne yazik ki. O kadar cok kacak yapi var ki o tarafta. Karsiyaka taraflari yine nispeten daha saglam.
Bayraklı'da adliye ve Manavkuyu kısımlarında sonraki depremde yıkılacak binaların çoğu boşaltıldı, yarısının yerine yeni binalar çoktan yapıldı ve kalanların da yıkımı devam ediyor. Önceki deprem daha yakından vursaydı en büyük yıkımın orada gerçekleşeceği ortadaydı ama 2020 depreminde çürük binaların önemli kısmı ayıklanmış oldu. Gerçi yeni yapılan binaları da ne kadar sağlam yaptıklarını gördük bu hafta...
Karşıyaka bence en az Bayraklı kadar riskli durumda sonraki depremde. Mavişehir bloklarından Bahçelievler/Alaybey'e kadar yüzlerce bina en az orta hasarlı durumda sıva atılıp oturulmaya devam ediliyor. Bostanlı Suat Taşer civarında birkaç binayı hasardan dolayı yıktılar sadece. Mavişehir Flamingo ve Selçuk kısımlarında evini satıp başka yerlere taşınan çok kişi oldu depremden sonra çatlaklar nedeniyle. Alaybey'de de çok sayıda hasarlı bina gördüm depremden sonra, ciddi kiriş ya da kolon çatlakları olan yapıların sayısı az değildi.
Kentsel dönüşüm "rantı" diyelim biz ona. Bu işler müteahhitlerin ve yapılara onay veren kurumdaki bir kişinin inisiyatifine bırakılırsa neler olduğuna şahit olduk.
Özellikle bu konuda çok kafa karışıklığı var sanırım. Birisi 8 olabilir diyor diğeri 10 yıl olmaz diyor profesörler bekliyoruz diyor. Bende İzmir'de yalnız yaşıyorum ve korkuyorum. Gaziemir'de yaşıyorum. Zemin sağlam dendi fakat güvenemiyorum. Bu konu hakkında bilgi verir misiniz?