Hocam ChatGPT tarafına sordum ve bana şöyle bir cevap verdi:
Merhaba! Sorun yaşadığınız bilgisayarın açılıp kapanma problemi oldukça rahatsız edici olabilir. Sorunun kaynağını bulup çözmek için aşağıdaki adımları deneyebilirsiniz:
- güç kaynağı (PSU) kontrolü:ilk başta güç kaynağının sorun yaratıp yaratmadığını kontrol etmek önemlidir. Anladığınız kadarıyla farklı prizlerde denemenizden dolayı bu olasılığı zaten düşündünüz. Fakat yine de PSU'nun kablolarının düzgün şekilde takıldığından ve bağlantılarının sıkı olduğundan emin olun.
- anakart bağlantıları:yaptığınız gibi, anakart bağlantılarını kontrol etmek iyi bir fikirdir. Tüm kabloların doğru yerlere takılı olduğundan emin olun. Bu sırada gevşemiş veya kırık bir kablo olup olmadığını da kontrol edin.
- bellek (RAM) kontrolü:bellek modüllerinin sağlam bir şekilde takılı olduğundan emin olun. Belleklerin çıkarılıp tekrar takılması bazen sorunları çözebilir. Tek bir bellek modülü ile deneme yapmayı düşünebilirsiniz.
- BIOS güncellemesi:anakartınızın BIOS'unun güncel olduğundan emin olun. Bazen BIOS güncellemeleri, uyumsuzlukları veya donanım sorunlarını çözebilir.
- donanım sorunları:eğer mümkünse, ekran kartı veya RAM gibi donanımları farklı bir sistemde test ederek sorunun donanımdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını kontrol edebilirsiniz. Ancak ekran kartının sabit şekilde yapıştırıldığını belirttiniz, bu nedenle bu adımı dikkatli bir şekilde yapmanız gerekecektir.
- termal problemler:donanımların aşırı ısınması da bu tür sorunlara neden olabilir? İşlemci veya ekran kartının aşırı ısındığından emin olmak için bir sıcaklık izleme programı kullanabilirsiniz.
- profesyonel yardım:eğer yukarıdaki adımlar sorunu çözmezse, sorunu tanımlamak ve düzeltmek için profesyonel bir teknik servisten yardım almak iyi bir seçenek olabilir.
Sonuç olarak, yaşadığınız sorunun birkaç farklı faktörden kaynaklanabileceği açık. Anakart bağlantıları, güç kaynağı, bellek ve diğer bileşenler üzerinde detaylı bir kontrol yaparak sorunun kaynağını daha kesin bir şekilde belirleyebilirsiniz.