Japon balığım ölüyor

Teori

Megapat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar Japon balığımı alalı daha 10 gün oldu, 30 litre akvaryumum var ve hazır su kullanıyorum, silis kum, pipo filtre, filtreye bağlı hava motoruyla birlikte akvaryumu 5 gün boyunca boş çalıştırdım ve içine hazır bakteri kültürü kullandım. 7 gün boyunca balığım gayet mutluydu ve yüzüyordu, 2 gündür balığım dipte duruyor, hareket etmiyor, dipte durmasına rağmen bu sabaha kadar yeme aniden gelip yiyip 5 dakika boyunca hareket ederdi ama bugün yeme tepki vermiyor ve dün geceden beri suyun dibinde öylece duruyor. Çok acil tanı koyup tedaviye başlamam gerekiyor yoksa ölecek. %40 oranında su değişimi yapmayı düşünüyorum. Bu konuda bilgili olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Su ile alakali olabilir, degisim yap bakalim. Su kokuyor mu?

Cok nedeni olabilir, su olabilir, akvaryumun sekli olabilir, besledigin yem olabilir, surekli ayni yem yerine arada yesillik filan da vermek iyi oluyor.

Bu Japon balık türleri nedense çok hasas oluyor bende bir zamanlar 4-5 adet bu türev balık almıştım ama gündüz vakti hiçbirşeyleri yokken sabah kaltığımda hepsi ölmüşlerdi anlayamadım.

Su ile alakali olabilir, degisim yap bakalim. Su kokuyor mu?

Cok nedeni olabilir, su olabilir, akvaryumun sekli olabilir, besledigin yem olabilir, surekli ayni yem yerine arada yesillik filan da vermek iyi oluyor.
Evet ama tipik balık kokusu, bunların hepsini biliyorum aslında bezelye veriyorum, kaliteli bir yem kullanıyorum, suyu da akvaryum için kaliteli bir hazır bakteri kültürüyle balığa uygun hale getiriyorum ama sorunu bir türlü bulamadım, bundan birkaç ay önce de almıştım onlar da ölmüştü.

Hocam yapay zekaya sordum ve şöyle bir cevap aldım. Umarım yardımcı olur sizin için;

Anlattıklarına bakınca şöyle genel bir tablo çıkıyor:

Akvaryumun yeni kurulmuş. Daha 10 gün olmuş, bakteri döngüsü tam oturmamış olabilir. Bu yüzden amonyak ve nitrit birikmesi çok normal. Balık için en zehirli zaman bu ilk haftalar.

Balığın ilk başta hareketliymiş, şimdi dipte duruyor. Bu genelde sudaki amonyak veya nitritin yükselmesi, ya da oksijen azlığından kaynaklanır.

Hala yem yemesi iyiymiş ama şimdi onu da bırakmış. Bu da durumun ciddileştiğini gösteriyor.

Pipo filtre + hava motorun var, bu iyi. Yüzeyi dalgalandırıyorsa oksijen problemi daha az olur ama yine de su değerlerini bilmek lazım.

Hemen %30-40 su değişimi yap. Su mutlaka dinlenmiş klorsuz olmalı. Sıcaklığı da akvaryumla aynı olmasına dikkat et.

Hava motorunu sonuna kadar aç, yüzey iyice hareket etsin ki oksijen artsın.

Yem verme. 2-3 gün balığın aç kalması hiçbir şey olmaz, ama suyun daha fazla kirlenmesini önler.

Filtreyi elleme, varsa çok tıkanmışsa sadece akvaryum suyunda hafifçe sıkıp bırak.

Mümkünse test kiti edin. Amonyak ve nitrit ölç. Yüksekse günlük %20-30 su değişimlerine devam et.

Işığı çok açık tutma, balığı strese sokmasın.

Son olarak biraz oksijen artırmaya çalış, hava motorunu aç, yüzey hareketini artır. Balığın nefes nefese kalıyor mu diye de gözle.

Bunları uygula, çoğu zaman bu basit müdahaleler balığı kurtarır. Durum daha kötüye giderse haber et, tuz tedavisi vs. gibi ek yöntemleri de anlatırım.
Kolay gelsin, inşallah kısa sürede toparlar.

Bu Japon balık türleri nedense çok hasas oluyor bende bir zamanlar 4-5 adet bu türev balık almıştım ama gündüz vakti hiçbirşeyleri yokken sabah kaltığımda hepsi ölmüşlerdi anlayamadım.
Aslında güçlü bir balık olarak biliniyorlar ama çok çabuk hasta oluyorlar. Arkadaşım 5 litrelik fanusta 1 senedir bakıyor, benim 30 litrelik akvaryumda 5 günde ölüyorlar.

Balığının 7 gün boyunca aktif olup son 2 gündür dibe çökmesi ve artık yeme bile tepki vermemesi çok büyük ihtimalle sudaki amonyak ya da nitrit birikimi nedeniyle olabilir. Yeni kurulan akvaryumlarda azot döngüsü henüz tam oturmadığı için bu çok yaygın bir sorundur. Bakteri kültürü eklemiş olman iyi ama bu süreç bazen 3-4 hafta sürebilir. Hemen %40 su değişimi yap. Yeni koyacağın suyu klor giderici ile hazırlamayı unutma (hazır su kullanıyor olsan bile, bekletilmiş ve ısı dengesi sağlanmış olmalı). Su sıcaklığı aynı olmalı, ani ısı farkı şok yaratır. Havalandırmayı güçlendir. Pipo filtre varsa hava taşı ile çalışıyor olmalı. Balığın oksijen ihtiyacı şu anda daha fazla. Su değerlerini test et (eğer test kitin varsa) Amonyak (NH3): 0 olmalı. Nitrit (NO2): 0 olmalı. Nitrat (NO3): 20 altında idealdir. pH: 6.5–7.5 arası. Bir gün yem verme. Balık zaten stresli ve yem yememesi normal. Sindirim yükü oluşturma. Bakteri kültürü desteğine devam et. Günlük dozla birkaç gün daha ekle. Solungaç hareketi çok hızlıysa, ciddi zehirlenme olabilir. Vücudunda beyazlık, pul kalkması, kızarıklık gibi belirtiler varsa, ikincil bir hastalık da olabilir. Eczaneden Methylene Blue (Metilen Mavisi) bulabilirsen, bir kapta karantina banyosu yapılabilir. Ama bu son çare ve doğru oranda uygulanmalıdır. Yeni kurulan tanklarda en az 3-4 hafta balık eklenmemesi tavsiye edilir çünkü azot döngüsü tam oturmadan bu tür sorunlar çok sık olur. Senin sistemin nispeten doğru ama döngü oturmadan balık eklendiği için şu anda vücut zehirle baş edemiyor olabilir. 1 litre akvaryumdan ayrı bir kapta klorsuz, aynı sıcaklıkta su hazırla. Metilen Mavisi: 1 ml (veya 20 damla) ekle (veya 2 mg/L oranında; ürün damlalıklı değilse ölçüm kaşığıyla eklenir). Balığı içine al ve 10 ila 15 dakika arasında beklet. Süreyi geçirme, yoksa solungaçları zarar görebilir. Sonrasında balığı temiz suya geri al (kendi akvaryumuna değil, tercihen ayrı temiz bir kaba koy, çünkü su hala kirli olabilir). Balık 10 dakikadan sonra paniklerse hemen banyoyu bitir.

İlgin için çok teşekkür ederim. Yapay zekayı ben de kullandım, hemen hemen aynı şeyleri söylemiş, bugün yarı yarıya bir su değişimi yapacağım ama muhtemelen yarına çıkamayacaktır. Benim merak ettiğim nerede yanlış yaptığım, en büyük ihtimal kullandığım hazır su.

Japon balıkları şans işi. Bende 10 gün de yaşayan oldu, 7 yıl da. İkisi de aynı satıcıdan, aynı ortam, aynı yem.

Evet galiba azot döngüsünü oturtmadım, aslında hedefim balıkla birlikte kültürü oluşturmaktı. Yarı yarıya su değişimi yapacağım ve oksijeni artıracağım. Metilen mavim var ama dış parazit için önerildiğini biliyorum bu noktada gerekli mi emin olamadım. Eğer balığı iyileştirebilirsem bundan sonraki süreçte suyu musluk suyu kullanıp, su düzenleyicileri kullanıp su değişimi yapacağım. Bu fobiye yeni başlamadığım için birçok kez balıklarım öldü, hemen hemen bilgim var ama akvaryumu büyütüp ekipmanları artırdıkça balıklarım 2 hafta içinde ölmeye başladı. 5 litrelik küçük bir fanusta 2 Japon balığına 1 yıldan uzunca süre baktım, içinde bakteri kültürü de yoktu hava motoru ve pipo filtre de, maalesef çok üzücü oluyor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…