Jeneratör nasıl yapılır?

Lester193

Yoctopat
Daha fazla  
Bir eletrik motoruyla elektrik uretmeyi dusunuyorum. 10khw elektrik motoru 2000-3000 RPM enerjiyi nasıl depolarim nasıl kullanirim?

Genelde motorlar döndüğü zaman AC enerji çıkışı vermektedir bu akımı doğrultup voltaj regülatörü ile beş volta sabitleyip batarya şarj devresi kullanarak depolayabilirsin. Ancak hangi tür motorların ne kadar devirde ne kadar voltaj çıkışı vereceğini bilmiyorum ancak bildiğim kadarıyla stepper motorlar matkap ile döndürüldüğü zaman 10-12 volt civarı bir voltaja çıkabiliyordu. Hatalarım varsa affola.

Küçük veya orta çapta elektrik üretebilmenin en basit yollarından birisi; ayni bisiklet dinamolarında olduğu gibi dönen rotor kısmını daimi neodyum mıknatıslarla sabitleyip (N-S-N-S şeklinde) bu hareketi sağlayacak mekanik gücü de ya nehir, dere, vb. su kaynağından veya rüzgar güllerinden (rüzgar türbinlerinden) akupleli bağlı redüktörle deviri 2000-3000 RPM'lere kadar yükseltebilmektir. Bu koşulda buna uygun olan modifiyeli asenkron motorlar, üniversal motorlar veya step (adım) motorları sürekli elektrik üreten bir elektrik jeneratörü haline çevirebilmektir.

Nehir, ırmak, çağlayan, vb. sürekli su akışı (debisi) sağlayan yeni ve yenilenemez kaynaklarla sağlanmış mekanik güç süreklilik gösteriyorsa zaten redresör-akü-inverter dönüşümlerine veya bu elektrik gücünü bu yolla indirekt yolla kullanmanıza gerek depolamanıza gerek kalmaz, üretilen bu yerde direk olarak gerekirse veya üretilen voltaj çok düzensizse araya bir regülatörü koyarak (su gücüyle gelem ve çevrimle mekanik güce dönüşecek mekanik gücü düzenleyecek bir regülatör) bu gücü direk olarak kullanırsınız.

Düzensiz gelen bir gücü, örneğin güneşle üretilip akülerde depolanacak olan solar gücü veya akülerde depolanacak olan rüzgar enerjisi gücünü, rüzgar türbinlerinde modifiyeli elektrik motorlarıyla elektrik üreten bir jeneratör haline bu sıradan elektrik motorlarını dönüştürüp (stator ve rotor kısımlarını daimi mıknatıslarla modifiye ederek) redresör-akü-inverter güç dönüşümlerini bu değişken enerji kaynaklarından elde ederken kullanarak depolamış olursunuz. Bunlarda güç kesikli (daimi olamadığı) için zaten redresör-akü-inverter kullanmak sürekli enerji alabilmek için mutlaka gereklidir.

Ayni soruyu üst linkteki gibi başka bir forumda da sormuşsunuz, cevabı biraz daha genelleştirerek ama hemen hemen ayni formlarda cevaplamaya çalıştım. Konu forumdaki yetkili modülatörlerce "çözüldü" şeklinde kapatılabilir. Kolay gelsin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…