Rehber JS if else kullanımı

xDarkLyne

Hectopat
Makaleler
14
Daha fazla  
Meslek
Yazılım, Güvenlik
JS sayesinde elemanlarımızı koşula göre yönlendirebiliyoruz.

JS if Else'nin anlamı: Koşul'dur, mesela siz 20, 30'dan büyükse ne yapıyorsunuz 20, 30'dan büyüktür diyorsunuz. Aynı şekil.

JavaScript:
if(10 > 30) {
 document.write("Dostum 10, 30'dan büyük lütfen tekrar dene")
} else {
 document.write("10, 30'dan büyük değil. Yönlendiriliyorsunuz")
}

Çıktı:

1637475668326.png

Eğer 10, 30'dan küçük deseydim ne olurdu.

JavaScript:
if (10 < 30) {
 document.write("Dostum 10, 30'dan küçük lütfen tekrar dene")
 } else {
 document.write("10, 30'dan küçük değil (nasıl küçük değil oluyorsa dsadsa). Yönlendiriliyorsunuz")
 }

Çıktı:

1637475640237.png

Dosya Ekleri

• 1637474728967.png
    1637474728967.png
    55,7 KB · Görüntüleme: 49
Biraz yetersiz bir anlatım. Anlatımı geliştirirseniz daha da yararlı olacaktır.

Örneğin;
If/else ifadesi bir koşul belirtir. If eğer demektir. Program belirttiğiniz koşul gerçekleştiğinde devamında yazdığınız kodları gerçekleştirecektir.
Eğer Ahmet'in arabası kırmızıysa kırmızı arabaların olduğu sayfaya yönlendir. Değilse Ahmet'e arabasının kırmızı olmadığını söyle.
Bu metni koda dökelim;
JavaScript:
var a = kırmızı; //bir değişkenimiz var.

if(a === "kırmızı") { 
    document.write("Aracınız kırmızı, sizi kırmızı araçların olduğu sayfaya yönlendiriyorum.");
} else {//eğer yukarıdaki koşul sağlanmazsa yani a değişkeni kırmızıdan başka bir şey olursa aşağıdaki kodlar çalışacak
    document.write("Arabanız kırmızı değil.");
}

Bir de "else if" var.

Eğer Ahmet'in arabası kırmızıysa kırmızı arabaların olduğu sayfaya yönlendir. Eğer yukarıdaki koşul değilse ve Ahmet'in arabası maviyse mavi arabaların olduğu sayfaya yönlendir. Değilse Ahmet'e arabasının kırmızı veya mavi olmadığını söyle.
Şimdi bu metni koda dökelim;
JavaScript:

if(a === "kırmızı") { 
    document.write("Aracınız kırmızı, sizi kırmızı araçların olduğu sayfaya yönlendiriyorum.");
} else if(a === "mavi")  {
   document.write("Aracınız mavi, sizi mavi araçların olduğu sayfaya yönlendiriyorum.");
} else {//eğer yukarıdaki koşullar sağlanmazsa yani a değişkeni kırmızı veya maviden başka bir şey olursa aşağıdaki kodlar çalışacak
    document.write("Arabanız kırmızı veya mavi değil.");
}

Yukarıda verdiğim metinler algoritmadır. Çalışmasını istediğiniz bir programa ne yapacağını söylemeden önce programın ne sırayla ne yapmasını istediğine karar vermeniz gerekir. Bunu bu şekilde bir metne dökmek anlamayı ve yazmayı kolaylaştıracaktır.

Biraz yetersiz bir anlatım. Anlatımı geliştirirseniz daha da yararlı olacaktır.

Örneğin;
If/else ifadesi bir koşul belirtir. If eğer demektir. Program belirttiğiniz koşul gerçekleştiğinde devamında yazdığınız kodları gerçekleştirecektir.
eğer Ahmet'in arabası kırmızıysa kırmızı arabaların olduğu sayfaya yönlendir. Değilse Ahmet'e arabasının kırmızı olmadığını söyle.
Bu metni koda dökelim;
JavaScript:

if(a === "kırmızı") {
} else {//eğer yukarıdaki koşul sağlanmazsa yani a değişkeni kırmızıdan başka bir şey olursa aşağıdaki kodlar çalışacak.
 document.write("Arabanız kırmızı değil.");
}

Bir de "else if" var.

eğer Ahmet'in arabası kırmızıysa kırmızı arabaların olduğu sayfaya yönlendir. Eğer yukarıdaki koşul değilse ve Ahmet'in arabası maviyse mavi arabaların olduğu sayfaya yönlendir. Değilse Ahmet'e arabasının kırmızı veya mavi olmadığını söyle.
Şimdi bu metni koda dökelim;
JavaScript:

if(a === "kırmızı") {
} else if(a === "mavi") {
 document.write("Aracınız mavi, sizi mavi araçların olduğu sayfaya yönlendiriyorum.");
} else {//eğer yukarıdaki koşullar sağlanmazsa yani a değişkeni kırmızı veya maviden başka bir şey olursa aşağıdaki kodlar çalışacak.
 document.write("Arabanız kırmızı veya mavi değil.");
}

Yukarıda verdiğim metinler algoritmadır. Çalışmasını istediğiniz bir programa ne yapacağını söylemeden önce programın ne sırayla ne yapmasını istediğine karar vermeniz gerekir. Bunu bu şekilde bir metne dökmek anlamayı ve yazmayı kolaylaştıracaktır.

Zaten konuyu bitirdikten sonra fark etmiştim. if(!merhaba) vb örnekleri unuttum. Yeni konuyu açabilirim.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı