Junior Developer Başlangıç Maaşları

tayfunsagdic

Decapat
Makaleler
1
Daha fazla  
Meslek
Bilişim Sistemleri Mühendisi
Tecrübesiz yazılımcının ülkemizdeki başlangıç maaşları hakkında bilgi arıyorum.

Bazı küçük çaplı şirketler, yeni mezunlar veya yeni yetiştirilmek üzere için en düşük maaş (net gelir olarak) ~2.350₺ yani asgari ücrete tabi olabiliyor. Genel ortalama olarak 5.200₺ ila 5.500₺ arasında olabiliyor. Sonuç itibari olarak, tamamen şirketin durumlarına göre (şirketin sektörü, departmanı, pozisyonu, seviyesi vs.) değişiyor.

Verdiğiniz genel ortalama başlığı açan arkadaşın dediği gibi tecrübesiz için ise fazla yüksek, iyi okul mezunuysa belki olabilir. 4000 çok daha gerçekçi bir miktar. Benim meslekteki ikinci senem dolacak yakında, 7000 lira alıyorum, zam istemeden önceki maaşım 4700 liraydı, yani bu senenin başında. İyi bir okulun bilgisayar mühendisliği bölümünden mezunum.

Hangi okul mezunusunuz hocam? Bende Bilgisayar Mühendisi olmak istiyorum inşaallah

Çalıştığınız şehir de muhtemelen maaşı etkiliyordur. Tercihen Bursa içerisinde iş arıyorum. Çalıştığınız alan nedir ? İş Analisti teklifi aldım ne düşünüyorsunuz bunun hakkında ?

Zor mu hocam bölüm? Birde siz girerken puanınız ve sıralamanız kaçtı? Kusura bakmayın sizi de rahatsız ediyorum
Orta, zor demezdim ozellikle, ee makine hukuk tip matematik fizik gibi daha zor bolum var bir suru. Tabi boyle dedim diye kolay beklemeyin, calismak gerekiyor her turlu.

Puan hic hatirlamiyorum, 17 bin civariydi siralama, tam bu simdiki okul puani sistemi yeni gelmisti o yuzden binlerce kisi geriye dusmustum, les gibi liselerden 100 alanlar onume gecmisti hep, kotu gunler
Evet İstanbul'da oldugum icin maaslar daha yuksek, tabi ki kiralar da oyle. Backend developer olarak calisiyorum, biraz frontend de yapiyoruz ama yogunluklu backend. İs analisti yazilimla ugrasmiyordur diye dusunuyorum, tercih meselesi. Yakin bir arkadasim data scientist olarak calisiyor, maasi ve sartlari iyi fakat unuttu baya programlamayi, ama o memnun cunku zaten sevmiyordu pek, bana gitmezdi.

2021 yili icin soyluyorum. Tecrubesiz olanlar iyi dinlesin.

Calistigi alana(Java Web, .Net, iOS, Android), sehre ve sirkete gore degisir ama Ankara icin konusacak olursam. Bu arada tecrubesiz derken isi bilmeyen degil, yetenekli bir seyler ogrenmis ama yeni ise baslayacaklari kast ediyorum. Bu arada firmalar sizi masada kaziklar dikkat edin, size 7-8 bin vermeyi goze almis bir firmaya gidip 5 bin TL istiyorum derseniz bayila bayila alirlar tabi, bu hataya dusup dusuk ucretle calisan insan cok, zamanla tecrube kazandikca bu hatalari yapmamayi ogreniyorsunuz.

Java / Spring Framework icin baslangic: 7-8 bin TL
iOS Mobil Gelistirme icin baslangic: 8-9 bin TL
Android Mobil Gelistirme icin baslangic: 6-7 bin TL
.NET / Asp.Net icin baslangic: 5-6 bin TL

Bunlar Ankara piyasasi, Istanbul biraz daha fazladir. Bu arada tecrube arttikca maas da artar, her yil zam yapilir. Ornek veriyorum 5 yil tecrubeli saglam bir yazilimcinin maasi en az 12-14 bin TL'dir. 7-8 yil ve uzeri ciktiginizda ozellikle uzmani az bir alan ise 15 bin ile 25 bin TL arasindadir. Son enflasyon oranlariyla az da olsa 30K veren firmalar bile duyuyoruz, bunlar genelde uluslararasi sirketlerin Turkiye ofisleri veya banka, telekom, havayolu gibi sirketler.

Bu maaslar 2-3 sene onceyle farkli, Turkiye'den inanilmaz bir yazilimci gocu oldu. Suan ozellikle tecrubeli birini bulmak zor, o yuzden de firmalar kesenin agzini acmak zorunda kaldi. Bana soracaksaniz yurt disina gidebilecek adam icin 8-10 bin TL bile tutabilmek yeterli bir para degil ki zaten gidiyorlar. TL enflasyon yuzunden eriyip pul olunca boyle bir tablo oldu. 25-35 yas arasi grup inanilmaz goc ediyor ve cogu da Avrupa'da dunyada saygin firmalara giriyor. Bizzat sahidim, goruyorum.

Son düzenleme:
3k - 4k oluyor. Ama iyi firmalarda bu oran 6k kadar çıkabilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…