Kablosuz istediğim hızı alamıyorum

Youyasin

Kilopat
Merhaba, HG658 V2 modemini kullanıyorum ve TurkNet'in 75MB paketini kullanıyorum kablolu kullandığım zaman 68-72 arasında alıyorum gerçekten fakat kablosuz kullandığım zaman 40'a zor geliyor bunun sebebi modem mi?(modem hemen alt katımda bu yüzden kabloluyu kullanamıyorum.) Modem değilse Keenetic Lite almayı düşünüyorum onu üst kata koyup kablolu bağlamayı düşünüyorum bu sorunumu çözer mi?
@TheMarksman sizden böyle bir şey okumuştum açıklayabilir misiniz?

Son düzenleme:
Merhaba, HG658 V2 modemini kullanıyorum ve TurkNet'in 75MB paketini kullanıyorum kablolu kullandığım zaman 68-72 arasında alıyorum gerçekten fakat kablosuz kullandığım zaman 40'a zor geliyor bunun sebebi modem mi?(modem hemen alt katımda bu yüzden kabloluyu kullanamıyorum.) Modem değilse Keenetic Lite almayı düşünüyorum onu üst kata koyup kablolu bağlamayı düşünüyorum bu sorunumu çözer mi?

2.4 GHz frekansı çok gürültülü bir frekans olduğu için yavaşlamalar olabilir.

2.4Ghz ile yapıyorsunuz sanırım elinizdeki modelde 40Mhz seçeneğini açıp deneyebilirsiniz.

Speedtest'i yaptığınız cihaz nedir? Bilgisayar ise Wi-Fi kartınızın modeli nedir? Aygıt yöneticisinden bakabilirsiniz.

Sorunun Wi-Fi kartından dolayı olduğunu anladım başka cihazda alıyorum istediği hızı. Ben, USB WLAN kullanıyordum masaüstü için güzel WLAN veya Wi-Fi kartı önerir misiniz 75MB için?

Modeminin kablosuz bant genişliği 802.11n (WiFi 4) ile kısıtlı olduğu için maksimum bu hızları görüyorsun. Kabloluda ile yüksek ihtimalle 100MBPS’lik bir sınır var, sen sınıra takılmadan hattından maksimum verimi çekebiliyorsun modeminden bilgisayarına. Bunun çözümü çok basit. Ya direkt olarak modemini değiştirirsin 802.11ac (WiFi 5) standardında bir modem alırsın ve 5GHz ile kabloludan aldığın performansı kablosuzda da alabilirsin. Ya da yine işine yarayacak ama diğer alternatife göre önermediğim, modemine kablolu olarak ekstradan bir router daha bağlarsın ve 5GHz bandında o cihazdan yayın yaparsın. Ama bu sana fazladan uğraş, sürekli WiFi bağlantı geçişleri, kablo karmaşası yaratır. En iyisi modemini değiştirmen. Modem olarak önerim Keenetic’in 802.11ac destekli modellerinden DSL/VDSL destekli bir modem alman olacaktır. Keenetic modemler yazılım olarak çok güçlü, yapabileceklerinin sınırı yok çünkü modemin kendine özel bir işletim sistemi var (KeeneticOS) ve sürekli olarak güncelleniyor.

Ayrıca Keenetic modem aldığında hattından da en iyi şekilde yararlanabilirsin. SNR margin ayarlarını yapılandırdıktan sonra altyapının maksimum ne kadar desteklediğini görürsün ve TurkNet ile görüşürsün, akabinde hattına gelen maksimum hızı modeminde kullanabilirsin. Çoğu kullanıcı hattının potansiyel hızını kullanamıyor. Sanırım bu oran %92 idi bir araştırmada. Çoğu ISS size hattınızın ne kadar hız desteklediğini altyapı sorgulaması yaparak gelebilecek “maksimum hızı” söyler. Ardından direkt olarak şunu söylerler; “bu hattınızdan alabileceğiniz maksimum hızdır, çoğunlukla alacağınız hız daha düşük olur.” Bizim binamızda herkes 79MBPS kullanıyor. Herhangi bir altyapı sorgulama sitesinde de bu rakam gözüküyor. Ama ben SNR Margin değerlerini yapılandırıyorum, yani gürültü marjını hattımın stabil olduğu en düşük dB değerine çekiyorum ve neredeyse hattımın tüm potansiyelini kullanmış oluyorum. Herkes gibi 79 değil, 90-95 arası bir hız alıyorum, üstüne ISS’nin müşteri hizmetleri de şok oluyor bunları söylediğimde.

Eğer modemini değiştirirsen veya farklı bir konuda yardım almak istersen Discord üzerinden vs. ulaşmak için yazabilirsin.

802.11ac (WiFi 5) standardında bir modem alırsın ve 5GHz ile kabloludan aldığın performansı kablosuzda da alabilirsin.
@Youyasin hangi şehirde yaşıyorsunuz? İstanbul-İzmir-Ankara'dan birinde iseniz yeni modem alacaksanız eğer Wifi-5 Değil Wifi-6 almaya çalışın. Gigabit Fiber falan gelirse çok işinizi görür.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı