Kabus 22 İncelemesi

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.057
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Kabus 22 - En sonunda beklediğimiz Türk oyununa kavuştuk!

Türk oyun sektörü doğum sancıları çekiyor. Gelen haberlerin oldukça olumlu görünmesi ise bizi her geçen gün daha da ümitlendiriyor. Yıllardır karşımıza çıkan ve dünya standartlarıyla kapışamayacağını gördüğümüzden hayal kırıklığına uğradığımız fakat iyi bir yola girmeden önce taşlı yollardan geçilmesi gerektiğinin bilinciyle sabırla beklediğimiz oyunlar en sonunda monitörlerimizde görünmeye başladı ! Momentum’un yaptığı Culpa Innata’yı beklerken, Son Işık Oyun Stüdyosu tarafından ortaya çıkartılan ve ülkemizde artık bir fenomen olan oyun yapımcısı Mevlüt Dinç’in de içinde bulunduğu Kabus 22 yüzümüzde tatlı bir gülümseme bıraktı. Vestel tarafından desteklenen oyun ülkemizde ileriyi gören sponsorların da varolduğunu bize kanıtladı.

Kadıköy’e neler olmuş

Kabus 22 bir korku oyunu. Aynı zamanda yaratıklardan kaçarak hayatta kalmaya çalışığımız bir oyun. İngilizce survival horror olarak adlandırılan bu türün en tipik örneği Resident Evil serisidir. Kabus 22 de aynı oynanışa sahip ama şunun altını ısrarla çizmek istiyoruz ki oyun ASLA bir taklit değil. Bugün nasıl hack & slash dendiğinde akla ilk Diablo geliyorsa ve Diablo’dan sonra her çıkan hack & slash oyununa “Diablo gibi" yakıştırması yapıldıysa Kabus 22’de türün en tipik örneğiyle bu kadar bağdaştırılabilir.

Oyun fantastik bir senaryoya sahip. 2000’li yıllarda tüm dünyayı sonsuz mutluluk vaadiyle ele geçiren şeytani bir yaratık ve onun yönettiği korkunç yaratıklara karşı koyan bir direniş grubunu yönetiyoruz. Kanla yıkanmış ve et parçalarıyla süslenmiş duvarlar, vahşi çatışmaların geçtiği herhalinden belli olan mekanlar vb bölümlerde nefes nefese koşuşturmaya hazır olun. Demir adlı direniş lideri, gene direnişin bir elemanı olan Ebru ve gizemli bir karakter olan Inzar’ı oyunun farklı yerlerinde kontrol ediyoruz. Demir, alıştığımız tabanca, tüfek gibi silahları kullanan ve oyunun büyük bir kısmında kontrol edeceğimiz bir karakter. Ebru ise Kabus 22’nin survival türüne dahil olmasında en büyük rolü üstleniyor. Çünkü elinde yanlızca bir tabancayla hayatta kalmaya çalışan Ebruyla dövüşmekten daha çok kaçmaya çalışıyoruz. Inzar ise tam bir ölüm makinası. Kollarına bağlı bıçakları ve bir çok farklı saldırı kombinasyonuyla yaratıkları doğduklarına pişman ediyor. Zaten Inzar’la oynarken aksiyonu tam olarak yaşadığınızı hissediyorsunuz. Bu defa kaçması gereken biz değil karşımızdaki yaratıklar oluyor.

Türkçe konuşan karakterler

Bir Türk yapımı oyunla karşı karşıya kaldığınızda tüylerinizi ürperten bir gerçekliği de hissediyorsunuz. İngilizce seslendirilen oyunlarda herşey gözünüze yabancı bir film sahnesi gibi gelirken Türkçe seslendirmelerle beraber içinizde garip bir his oluşuyor. Sağda solda gördüğünüz Türkçe yazılar bir yana ana dilinizden size hitab edilmesi oyunun atmosferine daha da bir girmenizi kolaylaştırıyor. Seslendirmeler ve alt yazılar arasında bir zamanlama problemi var. Ayrıca Demir’i seslendiren sanatçının ses tonu bir kahraman uymayacak kadar sıradan. Bu ayrıntı ister istemez kulaklarınızı tırmalıyor. Oyundaki kötüler enfes bir tınıyla ve hakkını vererek seslendirilmesine karşın ana karaktere daha dikkat edilmesini beklerdik. Çünkü oyunun %50’sini Demirle oynuyoruz.

Oyunda kontroller son derece basit. Herşeyi klavyeden halledebiliyorsunuz. 4 kişilik bir ekiple yapılan oyun belkide onlarca kişiyle yapılacak işlerden daha iyisini başarmış. Kamera açıları gayet başarılı. Hatta yaratıkları saklaması veya son anda görüş alanımıza sokmasıyla gayet yerinde kullanılmış. Hiç bir yerde takıldığını veya bir problem çıkarttığını görmedik. Oyundaki bulmacalar orta derecede. Elinizde bir ipucu olmadığı zamanlarda çözmesi uzun sürüyor ama zaten türü seven oyuncuların alışık olduğu bir arayış bu. Ancak türe yeni başlayanlar için biraz daha kolay bulmacalar hazırlanabilirmiş. Tabiiki oynamaya devam ettikçe zorluğa alışıyorsunuz ve bir süre sonra bu problem de ortadan kalkıyor.
Dövüşlerde yaratıklar sizi köşeye sıkıştırmaya çalışıyor ve etrafınızı sarıyorlar. Inzar ile oynadığınız zamanlarda bu taktikleri rahatlıkla alt edebiliyorsunuz. Hatta Inzar’ın yetenekleri sayesinde bu taktikleri yaratıkların daha hızlı alt edilmesine bile sebep oluyor. Ama Demir ve Ebru’da işiniz oldukça zorlaşıyor. Fakat bu zorluk oyunu oynamanızı engellemiyor. Tam tersine adrenalin artışına sebep oluyor.

Kabus 22 tam bize göre

Oyunun yükleme araları son derece hızlı. Ayrıca sistem ihtiyaçları da performasına göre oldukça mütevazi. Arayüz kullanımı olduça kolay. Kısacası gönül rahatlığıyla işte bu diyebileceğimiz bir oyunla karşı kaşıyayız. Sakın incelememiz boyunca Kabus 22’nin bir Türk oyunu olmasından dolayı iltimas geçtiğimizi düşünmeyin. Tıpkı incelemeye aldığımız diğer oyunlar gibi standart değerlendirmemizi yaptık. Çünkü oyun bu tip bir değerlendirmenin karşısında durabilecek bir alt yapıya sahip.
Son Işık Stüdyosu’nun 4 yıllık çalışması sonucu ortaya çıkan oyun gerçekten beklediğimize değmiş. Dileriz bundan sonraki oyunları için bizi bu kadar bekletmek zorunda bırakmazlar ve emeklerinin karşılığını tam olarak alırlar. Oyun tüm Türkiyede Vestel ürünlerini bulabileceğiniz mağazalarda satışa sunulacak. Eğer Türk oyunlarının bundan sonra da ülkemizde satılmasını ve korsan piyasa yüzünden yurt dışına kaçmamasını istiyorsanız ve bu türü de seviyorsanız Kabus 22’yi kaçırmayın.


  • Grafik 7
  • Ses 8
  • Oynanabilirlik 8
  • Multiplayer Yok
  • Eğlence 8

Son karar: Şimdiye kadar yapılmış en iyi Türk oyunu.

  • Tür: Survival/Horror
  • Dağıtım: Vestel
  • Yapımcı: SCI
  • Min sistem: 1 Gzh CPU, 256 MB Ram, 36 MB Ekran kartı
 
Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı