Kadınlarda ve Erkeklerde "İdrar Yaparken Yanma"

polat.abdulkadir

Hectopat
Daha fazla  
Merhabalar, idrar yaparken yanma hissi neden oluşur?

İdrar yaparken yanma hissi, boşaltım sisteminin iç astarının tahrişi ve idrar ile teması neticesinde sinir uçlarının ağrı hissi oluşturması nedeniyledir.

Böbreklerimizden kanımız süzülür ve atılması gereken her şey atılır. Bu esnada amonyak ve üre gibi atıkları taşıyan idrar oluşur.

Fark ettiniz mi? İdrar tamamen tertemiz bir ortamda kandan süzülerek oluştu. Doğal olarak idrar temizdir. Mikrop taşımaz, taşımamalı!

"Yaraya işemek" deyimi nereden gelir? Eğer dağın başında yaralandıysanız bu yarayı mikrop taşımayan bir suyla yıkamak isterseniz sağlıklı bir insanın idrarı en az mikrop riski taşıyan sıvıdır. Şimdi gelelim TIP kısmına...

Arkadaşlar böbreklerden süzülen idrarın erkeklerde penis ve kadınlarda vajinadan atılmasına kadar katettiği yola boşaltım sistemi diyoruz. Fark ettiniz mi? Penis nedeniyle erkeklerde bu yol daha uzun...

Peki kandan süzülen tertemiz idrara mikrop nereden bulaşır? Tabii ki idrarın dışarıya açıldığı tek yer olan üretra ucundan. Burası erkeklerde penis ucu kadınlarda ise vajinanın hemen üzerinde bulunan bir açıklıktır.

Penis ucuna veya vajinanın nemli üretra ağzı bölgesine tutunan her mikrop yukarıya (böbreklere doğru) ilerleyerek hastalık gelişmesine neden olabilir.

Peki bana söyler misiniz! Siz sürekli böbreklerden aşağıya doğru idrar üretip işerken birkaç mikrop nasıl olurda bu suyun (idrar) akışkan kuvvetine karşı koyar ve böbreklere doğru ilerler? Elbette bu kuvvet fazlayken mikrop bulaşma ihtimali düşüktür. Tazyikle içinden su akan bir hortumun içinde çamur olur mu hiç? İşte aynı mantık boşaltım sisteminde de geçerli.

Sonuç olarak bol bol su içmek ve bol bol işemek idrar yolu enfeksiyonlarından korur.

Lütfen bana söyler misiniz siz bir mikrop olsanız boşaltım sisteminin içinde tutunup yukarı doğru ilerlemek için idrar akışının az olması dışında ne olsun isterdiniz? Açıkçası ben mikrop olsam boşaltım sisteminin iç astarının (epitel dokusu) tahriş olmasını isterdim. Ne de olsa tahriş olmuş pürüzlü bir yüzeye tutunmam tertemiz ve pürüzsüz bir yüzeye tutunmamdan çok daha kolay olurdu.

İşte bu nedenle sık sık sonda takılmış insanlarda idrar yolu enfeksiyonu daha sık görülür. Aynı şekilde böbrek taşı düşürmek hastalık riskini arttırır. Çünkü böbrekten aşağı doğru atılan taş katettiği yol boyunca bu astarı tahriş edebilir.

Daha önce mikropların bulaştığı yüzeyler de artık pürüzsüz değildir. Eğer daha önce sık sık idrar yolu enfeksiyonu geçirdiyseniz, sizde yeniden enfeksiyon gelişme ihtimali daha yüksektir.

Tam da bu yüzden İdrar yolu enfeksiyonundan neden ve nasıl korunmanız gerektiğiniz 17. enfeksiyondan sonra değil daha yolun en başında öğrenmeniz gerekir. Bu hastalıkları tanımanız ve kendinizi en güzel şekilde koruyabilmeniz için size iki yazımın linkini bırakıyorum...
Elbette bu konu hakkında sorunuz varsa çekinmeden sorabilirsiniz. Sağlıcakla

Merak ettiğim için soruyorum. İdrarda yanma olunca hastaneye gidip muayene olmak gerekiyor değil mi? Ek bilgi vereyim. Böbrek rahatsızlığınız varsa idrar yolu enfeksiyonu kapma riskiniz daha yüksek.

Umarım tekrar yaşamazsınız. Bol bol su içmeye devam edin.

Merak ettiğim için soruyorum. İdrarda yanma olunca hastaneye gidip muayene olmak gerekiyor değil mi? Ek bilgi vereyim. Böbrek rahatsızlığınız varsa idrar yolu enfeksiyonu kapma riskiniz daha yüksek.

İdrarda yanma hissi genelde bir enfeksiyon nedeniyledir. Bu enfeksiyonlar muhtemelen antibiyotik tedavisi gerektirir. Antibiyotikler reçetesiz alınamadığı için eczacı danışmanlığında alınamaz. Sonuç olarak evet! Doktor muayenesi gerektirir.

İdrarda kanama sonucu ve ODPBH hastalığından dolayı enfeksiyon kapmıştım. Yanma hissi oluşmamıştı bende. Merak ettiğimden sordum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…