Bana kalırsa kendini disipline alıştırmalısın. Disiplinden kastım sadece ders değil.
Örnek vermek gerekirse bir gününü planlamalısın. Bugün içinde kendine bir aktivite belirlemelisin. Bu aktivite bir bilgisayar oyunu olabilir, tek başına da olsa bir yere gitmek olabilir, biliyorum böyle günlerde çok sıkıcı görünüyor ama kitap okumak olabilir. Herhangi bir şey olabilir kısacası.
Yine bu günün bir kısmını ailenle geçirebilirsin. İllaki filmlerdeki gibi monopoly oynayan mutlu aile tablolarına kavuşmanız gerekmez. Onlar bir dizi izlerken yanlarına gidip oturup onlarla beraber çay içmek bile günlük rutinlerini yerine getirmek için yeterli.
Bu günlere tabii ki YKS için ders çalışacağın anları da eklemen gerek. Çalışma masana otur ama lütfen telefon, bilgisayar ve tablet gibi teknolojik, aklını dağıtabilecek eşyalardan uzakta ol. İlk başlarda o masaya oturup harıl harıl ders çalışman çok zor gelecek. Belki çalışamayabilirsin ama pes etme. Çalışamasan da o masada bir süre otur ki beynin oraya oturmaya alışsın ve sonraki süreçlerde ders çalışırken zorlanma.
Bu şekilde günlük rutinler hayatının bir parçası olmaya başladığında mutsuz da olsan beynin bu sorumluluklara alışmış oluyor ve bir şekilde beynin çalışıp gelişirken bunları düşünmeye vakti kalmıyor.
Bu dediklerimi saat saat programlamana gerek yok diye düşünüyorum. En azından hayatım boyunca saat saat programlara uyabilen bir insan olamadım ben. O gün yapmaya karar verdiğin aktiviteleri, dersleri ve diğer şeyleri bir kağıda yaz ve her tamamladığın planın yanına bir tik koy. O kağıtları atmanı tavsiye etmem. Çünkü birkaç ay sonra dönüp o kağıtlara baktığında aslında bu konuda ne kadar ilerlediğini fark edeceğini düşünüyorum.
İlk haftalar çok zorlayıcı oluyor. İnsan depresyondayken enerji ve motivasyon bulamıyor biliyorum. Ama biraz sabır ve biraz hırs güzel kardeşim. Belki de bu önerilerim herkesin söylediği şeyler. Ama ben bu şekilde aşıyorum birçok zaman. YKS'ye çalışırken de bu şekilde kendimi motive etmiştim. Umarım işine yarar bu yazdıklarım. En içten dileklerimle bu ruh halini en kısa zamanda aşmanı diliyor ve bunu yapabileceğine inanıyorum. Hayatında ve sınavlarında başarılar dilerim.