Kaliteli okulda profesör olmak ne kadar zor?

Makaleler
49
Merhaba,

Kaliteli bir üniversitede, örneğin ODTÜ'de, bilgisayar mühendisliği profesörü olmak ne kadar zordur?

Pek çok akademisyen, doktoralarını yurtdışında yapıyor ve bu alandaki rekabetin oldukça yüksek olduğu görülüyor.

Mesela ODTÜ’den bir hocayı inceledim. Bu kişi, yüksek lisans ve doktorasını dünyanın en iyi 50 üniversitesi arasında yer alan bir kurumda tamamlamış. Ayrıca TÜBİTAK bursu kazanmış. Üstelik eğitim aldığı üniversite özel değil, bir devlet üniversitesi.

Böyle bir başarıya ulaşmak için gereken çaba ve süreç hakkında ne düşünüyorsunuz? Ayrıca kaç yıl gerekiyor profesör olmak için?

Hocam hepsi aşamalardan geçerek oluyor; master, doktora, doçentlik, profesörlük. Her aşama için tamamlanması gereken şeyler var. Master ve doktora aslında öğrenciliğin devamı, ders alıyor ve tez yazıp, tezinizi kurula kabul ettiriyorsunuz. Onun devamında artık, kendi alanınızda bilimsel çalışmalar, yazdığınız makaleler/diğer yayınlar, verdiğiniz dersler, yetiştirdiğiniz tez öğrencileri....uzun bir süreç. Benim akademisyen arkadaşlarım (ODTÜ, Bilkent, Boğaziçi ya da Çapa/Cerrahpaşa tıp mezunu fen liseliler) en erken 47-48 yaşlarında profesörlüklerini aldılar.

Büyük üniversitelerin kendi ek kuralları ver, ODTÜ örneğin doktora ya da postdoc çalışması yurtdışında olmayanları öğretim görevlisi olarak almaz. Bilkent ve Boğaziçi de bildiğim kadarıyla öyle. Yani örneğin ODTÜ'den mezun oldunuz, asistanlık aldınız, master ve doktorayı da ODTÜ'de tamamladınız, doktora diplomasını aldığınız gün asistanlık biter, kapıya koyarlar.

Tabi bunun yanında kadro açılması vs. bir dolu mesele daha var.

Yani zordur hocam, adanmak gerekir.

Neden kapıya koyarlar dediniz? Burayı anlamadım.

@ssgore

Hocam asistanlıktan sonra öğretim görevlisi olarak devam edebilmeniz için öncelikle master ve doktoranızı bitirmeniz gerekiyor.

ODTÜ doktora ve/veya doktora sonrası çalışmalarınızı yurt dışında yapmış olma şartı arıyor. Dolayısı ile ODTÜ'den mezun biri, master ve doktorasını gene ODTÜ'de yaparsa, ODTÜ'de öğretim görevlisi olamıyor, doktorayı tamamladıktan sonra ODTÜ'deki akademik hayatı sona eriyor.

Tabi ki eğer bulabilirse başka üniversitelerde öğretim görevlisi olarak kadro bulup akademik hayatına o üniversitelerde devam edebiliyor.

Baba parasıyla değil de kendi emeğiyle gelenler de vardır, sanırım. Ama bunun ne kadar zor olduğunu bilmiyorum. TÜBİTAK gibi kurumlar burs verirse daha güzel olur. Bildiğim kadarıyla, oradaki bursiyerler okulu bırakırsa, aldıkları bursu faiziyle birlikte geri ödemek zorunda kalıyormuş.

Tam olarak ne dediğinizi anlamadım. Doktora/postdoc zaten baba parasıyla olabilecek işler değil.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…