Kalitesiz PSU coil whine yapar mı?

Eeries

Kilopat
Makaleler
2
Yer
AM4
Merhaba, mevcutta kullandığım ekran kartını RX 6700 XT ile değiştirdim fakat berbat bir coil whine sesi alıyorum, öncelikle bundan önceki kartlarımda hiç rastlamadığım şekilde yapıyor; yüksek FPS'de hiçbir şekilde coil whine sesi olmaz iken ne zaman ekran kartı 200-180W değerlerinde gezsin, hemen coil whine sesi arşa çıkıyor. Sorunu belki çözer diye PSU aldım fakat elime ulaşana kadar eğer sıkıntı kartla alakalı ise iade edebilme hakkım var, PSU bölgesinden de sanki ses duyuyor gibiyim ama fan sesleri vs. ortaya karışık olduğu için tam olarak nereden geliyor anlamış değilim. Mevcut PSU: Corsair VS550.

Tahminimce bu zamana kadar kullandığım kartların TDP'si 100W olduğu için bu kart ile PSU zorlanıyor diye düşünüyorum, farklı fikirlere açığım.

Her PSU coil whine yapabilir.

CW donanımsal olan zararsız bir sorundur. Parçanın kalitesi ile doğrudan bir alakası yoktur. Zaten yapsa bile dediğim gibi hiçbir zararı bulunmamakta.

550W yeterli gibi ama tam sınırlarda çalışıyor olabilir. Yeni PSU gelene kadar en azından kulağınıza yuvarlak karton gibi bir şey yerleştirip dinleyin en azından daha anlaşılabilir olur. Yeni alacağınız PSU da yapabilir tamamen şans işi ama ses farklılaşırsa PSU kaynaklı olduğu kesinleşir.

Selamlar. Cokca ekran kartini bu sebeple iade ettim. Sorun PSU kaynakli degil ekran kartindaki bobinlerden kaynakli oluyor.

Kulagim cok fazla bu sese takildigi ve biraz da takintili birisi oldugum icin moralim bozuluyordu. Bilgisayarimdan keyif alamiyordum. Sorunu farkli marka ekran karti alarak cozdum.

Ilk once PSU degistirdim fakat 2 farkli marka, model ve watt PSU denememe ragmen cozulmedi. Daha sonra ekran kartini degistirmeyi denedim.

Ilk once MSI RTX 3080 Gaming X model ekran karti almistim. Yuksek derecede coil whine sesi cikiyordu. Daha sonra Gigabyte RTX 3080 Ti Vision OC ekran kartini satin aldim ve neredeyse hic duymuyordum coil whine sesini. Kulagimi kartin bakir borusuna dayanamam gerekiyordu oyle soyleyeyim.

Biraz zaman gectikten sonra ekran kartimi yukseltmek istedim. RTX 4080 modellerine baktim. Ilk once Asus TUF RTX 4080 satin aldim. Deli gibi coil whine vardi. Iade edip MSI RTX 4080 Suprim X satin aldim. Onda da inanilmaz derecede coil whine vardi. Gigabyte ekran kartimda sorun yasamadigim icin paraya kiyip Gigabyte RTX 4080 Aorus Master model ekran kartini aldim. Sifir coil whine.

Defalarca kez ekran karti degistirmis birisi olarak coil whine konusunda Gigabyte cok daha temiz. Tabi teknoloji sans isi fakat ben de fazla takintiliyim. Benim gibi takintili birisi Gigabyte markasina onay veriyorsa bir dusunmenizi isterim.

Güç kaynağın zorlandığı için böyle bir ses çıkarmaz. Yük altında genellikle bu ses çıkar. Benim hem ekran kartımda hem de güç kaynağımda mevcut.

Hocam benim de 4060 dahil tüm sahip olduğum kartlarda bu ses mevcuttu ama bu kart da FPS ile alakalı değil de güç dengesi ile doğru orantılı bir ses yapıyor, yani önceki Galax 4060 kartımda bile acayip bir uğultu vardı ama oyunlarda 600-700 FPS'de belirginleşiyordu. Bu kart da 1000 FPS'de bile gram uğultu yok ama 150W'ı geçtiği gibi sesler artıyor.

Dediğimiz gibi. Her PSU'da coil whine olabilir. Özellikle PSU da bobinler coil whine çıkarmasın diye üstüne dökülen reçine veya silikon yoksa/eksikse. Zaten güce bağlı çıkar ses.

Benim de oyleydi. Oyunlarin yukleme ekranlarinda oluyor mesela. Su anda tam olarak hangi oyundu hatirlayamadim ama yukleme ekraninda 1000 FPS degerlerine kadar ulasan bir oyun oynuyordum. Cazgir cazgir otuyordu kart.

PSU da olabilir ekran karti da. Benim yasadigim senaryolarda ses ekran karti kaynakliydi. PSU ayni kaldi ekran karti degisti ve ses gitti. Sizin durumda suclu kimde bilmiyorum. Eger deneme sansiniz varsa farkli markadan bir ekran karti deneyin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…