Karanlıkta yanan LED devresi ters çalışıyor

batuhanzs7

Centipat
Daha fazla  
Merhaba. LDR devrem yanlış çalışıyor. Kesin karanlıkta yanmasını beklerken aydınlıkta yanıyor. Ne yapmalıyım?

Merhaba. LDR devrem yanlış çalışıyor. Kesin karanlıkta yanmasını beklerken aydınlıkta yanıyor. Ne yapmalıyım?
Şematik varsa paylaşır mısın? Yarın bakayım. Ya transistör ile ters anahtarlama yapıyorsun, ya da röle bağlantısı varsa hatalı olabilir. Şimdilik aklıma gelen bunlar.

Şematik varsa paylaşır mısın? Yarın bakayım. Ya transistör ile ters anahtarlama yapıyorsun, ya da röle bağlantısı varsa hatalı olabilir. Şimdilik aklıma gelen bunlar.
Emiteri bağladığımda normal yanıyormuş gibi oluyor. Bağlamadığımda aydınlıkta yanıyor karanlıkta sönüyor. Ben tam tersini istiyorum.

Dosya Ekleri

• IMG_20240530_234829.jpg
    97 KB · Görüntüleme: 73
33K direnç değeri düşük kalmış muhtemelen.
  • LDR direncinin aydınlıkta ve karanlıkta değerine baktınız mı?
  • Yine aydınlıkta ve karanlıkta transistörün gate ucuna kaç volt geldiğine baktınız mı?
Gece olduğunda LDR'nin direnci yükselir. Direnç yükseldikçe gerilim bölücü hesabından dolayı gate ucuna gelen voltaj da yükselir. Bu voltaj 0.6-0.7V gibi bir değeri geçtiğinde ise transistör iletime geçer ve led yanar.

Burada 33K gibi düşük bir değer seçildiğinde çok çabuk iletime geçiyor haliyle. O direnci 200K- 330K gibi değerlerle güncelleyip tekrar deneyin.

Geç yanıt yazdığım için özür dilerim. Emiteri bağladım ve ölçümleri yaptım. 33k ohm fazla olduğu kaanatına vardım. İlk olarak 10k ile değiştirdim. Çalıştı fakat çok hassastı beğenmedim. Bir 10k direnç daha taktım ve denedim. Bana daha güzel geldi ve istediğim kıvamı yakaladım. Artık çalışıyor. Desteğiniz için teşekkürler. İyi sosyaller.

33K fazla mı? LDR'nizin direnç değerleri çok düşük olabilir mi? Değerler ne çıktı? Garip geldi bana. Değeri daha da düşürürseniz gate ucundaki voltaj yüksek kalacak genelde, sönmesi için ldr direncinin değerinin çok çok düşmesi gerekecek. Hafif aydınlığın kesildiği anda direkt devreye girecek gibi bir şey oluyor bu durumda.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…