Anladım sıcaklıklar az da olsa düşmüş bir daha bakım yapacağınız zaman daha kaliteli bir macunla yaparsanız sorununuz tamamen düzelebilir sanırım ama şu anlık içinizde bir ukde kaldıysa yeni bir macun alıp deneyebilirsiniz macun konusunda benim çok bir bilgim yok onun için öneride veremem o konuda.
Hocam yanlış olmasın 2,5 yıl önce aldım ekran kartını bakım yapmadım. Biraz anlaşılması zor yazmışım düzelttim.
Nasıl değiştireceğim acaba ekran kartı macunlarını? Açıp normal işlemci termal macunu değiştirir gibi mi?
Kasamdaki fanlar aşağıdaki görselde gördüğünüz gibiydi. Benim yaptığım tek değişiklik Amazon'dan markasını hatırlamadığım aşırı ucuza bir Molex fan alıp egzoz fan kısmına takmak oldu. Normal egzoz fan kısmında duran fanı da kasanın üst kısmındaki fan boşluğuna taktım yine egzoz fan olarak. Kasamda dahili olarak gelen fanlar sessiz ve yavaş bir şekilde çalışıyor yani çok az hava üflüyor. Benim Amazon'dan aldığım fan ise güçlü üflüyor bayağı hissediyorum. Sistemimde ekran kartı 82 dereceleri görüyor acaba bu kasa içindeki hava akışının yeterli olmayışından kaynaklanıyor olabilir mi? Sizde bu fanlar yerine daha güçlü fanlar almam mantıklı olur mu? Pahalı olmayan işimi görebilecek güçlü fan öneriniz var mı?
Kasa: Power Boost VK-P1900B
benim düşünceme göre kasa içerisinde ki hava akışı gerçekten yetersiz, ayrıca kullandığınız ekran kartı da nispeten kötü ve soğutmada pek başarılı olmayan bir ekran kartı. tavsiyem kasa içinde düzgün bir hava akışı sağlayıp eğer garantisi varsa gpu'yu garantiye göndermek.
İşlemci mi ekran kartından mı bahsediyorsunuz? ekran kartından bahsediyorsanız normal değil, yüksek. İşlemcinizin 50-60 derecelere düştüğünü söylemişsiniz, gayet güzel değerler. Ekran kartınızın termal macununu yenilemelisiniz. Eğer termal macun yenileme konusunda kendinize güvenmiyorsanız veya detaylı bilgiye sahip değilseniz anlayan bir yakınınıza ya da garanti servisine gönderebilirsiniz .
benim düşünceme göre kasa içerisinde ki hava akışı gerçekten yetersiz, ayrıca kullandığınız ekran kartı da nispeten kötü ve soğutmada pek başarılı olmayan bir ekran kartı. tavsiyem kasa içinde düzgün bir hava akışı sağlayıp eğer garantisi varsa gpu'yu garantiye göndermek.
İşlemci mi ekran kartından mı bahsediyorsunuz? ekran kartından bahsediyorsanız normal değil, yüksek. İşlemcinizin 50-60 derecelere düştüğünü söylemişsiniz, gayet güzel değerler. Ekran kartınızın termal macununu yenilemelisiniz. Eğer termal macun yenileme konusunda kendinize güvenmiyorsanız veya detaylı bilgiye sahip değilseniz anlayan bir yakınınıza ya da garanti servisine gönderebilirsiniz .
Arctic MX-4 ile termal macun değişimini yaptım. Soğutma bloğunun içi baya toz olmuştu onu da iyice temizledim. Önceden %100 kullanılırken 1 saat oyun oynadığımda 82 dereceydi sıcaklığı şu an aynı koşullarda 10 dakika oynadım sıcaklık 72-74 civarlarındaydı öyle aşırı dağlar gibi fark yok ancak hotspot baya azalmış önceye göre. Tabi uzun süreli test etmedim belki uzun süreli kullanımlarda yine eskisi gibi olur. Eski ve yeni gpu-z verilerini bırakıyorum. Eki Görüntüle 2508128Eki Görüntüle 2508129
Genel olarak sıcaklık düşmüş eskisi gibi 82 dereceye dayanmıyor ama çok büyük bir fark yok. Termal padler tamamen toz içindeydi biraz elimden geldiğince temizlemeye çalıştım ama zarar vermemek için çok dokunmadım tabi, onun etkisi olabilir mi? Ayrıca soğutma bloğu da simsiyah toz içindeydi onu da tertemiz yaptım.
Ama şunu da şöyleyeyim ekran kartına bir şey olacak diye ömrümden ömür gitti . Birde üstüne ilk taktığımda ekran gelmiyor gibi oldu bir anda geldi şu an bir sorun yok.
Hocam ayrıca konuyu açarken fan konumlarımı vs. yazdım. Şimdi gidip şu aşağıda linkini bıraktığım ürünü alsam bunu ön panelin ortasındaki fanın yerine koysam hava akışı adam olur mu? ARCTIC P12 PWM PST 120 mm Siyah Kasa Fanı
Ben sistemdeki fanları coolermaster masterfan halo2 ile değiştirdim ayriyeten 2 tane de üste ekledim toplam 6 tane ama vatandan bayağı bir indirimle almıştım. Sistemin genel ısısını düşürdü tabi ama keyfe kader yaptım biraz yaza hazırlık. Senin ekran kartının bu kadar ısınması hiç normal değil bakım gerektiriyordur. 4070super kartım var çoğu zaman fanları hareket dahi etmiyor yeterince ısınmadığı için. Bu fanları değiştirmeden önce de böyleydi
Ben sistemdeki fanları coolermaster masterfan halo2 ile değiştirdim ayriyeten 2 tane de üste ekledim toplam 6 tane ama vatandan bayağı bir indirimle almıştım. Sistemin genel ısısını düşürdü tabi ama keyfe kader yaptım biraz yaza hazırlık. Senin ekran kartının bu kadar ısınması hiç normal değil bakım gerektiriyordur. 4070super kartım var çoğu zaman fanları hareket dahi etmiyor yeterince ısınmadığı için. Bu fanları değiştirmeden önce de böyleydi
Yani sistem boşta çalışırken çok bi değişiklik fark edemedim ama yük altında olduğunda sanırım fark oluyor. The last of us 2 oynadığımda 77 dereceye çıkabiliyordu şimdi 60 derece altında seyrediyor nadiren 70'e yaklaşıyor ancak içinde bulunduğum ortam, işlemci üzerindeki yük emin olmadığım konular. Bu bahsettiklerim işlemci sıcaklığı için geçerli. Diğer sıcaklıkları izlemedim. Ayrıca Star Wars'ın oyununu kontrol ettiğimde de yine gözle görülür düşüş yaşamıştım ancak söylediğim gibi çok fazla bir kontrol sağlamadım. Şimdi için değil yaz aylarında havasız odamda rahat çalışması için yaptığım keyfe keder bir yükseltmeydi bu benim için.
Eğer doğru anladıysam ve genel olarak izlenimlerim yük altında olmuşsa 2-3 dereceden de fazla bir düşüş yaşadım. Şu da var ki sistemdeki 4 stok fanı 6 tane altta paylaştığım fanlar ile değiştirdim. Güzel performanslı fanlar sonuçta. Elbette bir etki edecektir ama benim özelimde beklediğimden fazla bir fark almış olabilirim. Bu durum benim özelimde, herkes aynı deneyimi yaşamayabilir.