Kasa temizleme nasıl yapılır?

Justpub

Hectopat
Merhaba arkadaşlar normalde böyle bir konu açmayacaktım fakat kafam çok karıştı.
Uzun zamandır masaüstü bilgisayar sahibi değildim o yüzden nelere dikkat etmem konusunda bilgisizim.
Kasa daha 3 aylık çok aşırı toz yok içinde elimde olan ekipmanlar.
Süpürge, fön makinesı, fırça ve bez maalesef kompresör yok.
Normal bir şekilde temizlemeyi düşünüyordum fakat internette izleyip veya okdugum konularda kimi süpürge kullan kimi kullanma, fanların dönmesini engelle ya da fanları fön makinesi ile döndür tarzı çok zıt şeyler okudum kafam karıştı PC'ye zarar vermek istemiyorum. Elde ki imkanlar, ekipmanlar ile kasanın içini nasıl temizleyebilirim? Çok tecrübeli değilim ve çok fazla da toz yok.
Çok teşekkür ederim.

Bende dün kasamı temizledim ilk önca anakartı çıkarıp nemli bir bezle sildim sonra kasanın tüm her şeyini silip metal kısmını su ile yıkadım geri kalan parçaları nemli bir bezle silip montajladım.

Bende dün kasamı temizledim ilk önca anakartı çıkarıp nemli bir bezle sildim sonra kasanın tüm her şeyini silip metal kısmını su ile yıkadım geri kalan parçaları nemli bir bezle silip montajladım.

Tecrübesiz olduğum için parça sökme işine girmeyi düşünmüyorum ben hocam biraz daha üstten temizlik yapmaya niyetim var. Sizin yaptığınız en güzeli ama şuanlık beni aşar.

Merhaba. Nemli bir bezle veya alkollü bir bezle anakart ve diğer tüm parçalar silinebilir, bu sakıncalı değildir, ancak ıslak olarak bırakılmayıp kurulanıp yerlerine (portlarına) takılmasında herhangi bir sıkıntı olmaz.

Basınçlı hava için bir kompresör en ideali olurdu, ancak kompresör yerine ayni basınçlı havayı verebilen soğuk hava üfleyen güçlü bir fön makinesinin soğuk üfleleme ucuna venturi ek ucu takılıp bu hava hızlandırılıp tüm parçalara doğru tutulup tozları giderilebilir. Bu işlemleri yaparken basınçlı havayı veren plastik veya metal kısımlarını kesinlikle chipset'lere çok yakın veya tam temas edecek şekliyle tutarak bu basınçlı havayı vermeye çalışmayın, çok yakın tutulup (2000'li yıllarda Vodooo grafik hızlandrıcı kartın chipsetlerine zarar verip bu yüzden de bu ekran kartı vodoo grafik kartının bozulmasına (pert) olmasına sebep olmuştum), özellikle bunlara (bu chipsetlerin ince bacaklarına) temas ettirmemeye ve bunlara direk dokundurmamaya direk bozulmalarına neden olmamak adına çok dikkat edin.

Basınçlı hava vereni yerine vakumlu süpürgelerle, vakumla çekilip yapılan temizliklerde, anakarttaki, diğer parçalardaki çok küçük parçalar veya klavyelerin harf, rakam, fonksiyon, vb. tuşları yerlerinden bu vakumla kolayca çekilip makinenin içine doğru gidebilir, buna da dikkat edin. Dezavantajlarından biri olarak vakumla yapılan temizlemenin en büyük sakıncası budur.

Masaüstü PC'nizin tozlanma durumuna göre 1, 3, 6 veya 12 aylık (yıllık) bakımlar şeklinde bir periyodik bakım takvimi oluşturulup, bu takvime göre masaaüstü PC'sinizin periyodik bakım zamanı geldiğinden bu koruyucu (diagnostik) bakımını, ayni araçların düzenli yapılan periyodik bakımları veya düzenli bakım takvimleri gibi yaparak uygularsınız. Böylece belirli bir düzene göre bu bakım tarihleri gerçekleşip zamanı geçirilmeden veya belirli düzene göre bu bakımları yapılıp gelişigüzel yapılmamış olur.

Çok Önemli: Emme hattındaki filtrelerde ince toz süzgeci kasa fanlarının arkadan takıldığı, kasada açılmış olan küçük emiş deliklerinin hemen önlerinde bulunursa (egzoz hattındakiler çok önemli değildir) PC kasalarının tozlanma takvimi iyice uzar, daha geç iç tozlanma olur. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
@Yeni Teknik Sembol
Açıklayıcı ve anlaşılır verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum. Son olarak ufak bir ricam daha olacak;
Anakart ve ekran kartının üzerinde bulunan tozları yumuşak uçlu sulu boya fırçası ile temizlesem bir sorun oluşur mu?
Ekipmanları dediğiniz şekilde kullanacağım fakat bu sırada fanların dönüp dönmemesi önemli bir konu mu? Bir yerde gördüğüm kadarıyla fön makinesi ya da süpürge ile fanların dönmesiyle elektriksel alan oluşacağından sisteme zararlı olabileceği söyleniyor.
Anladığım kadarıyla süpürgeyi daha çok anakarttan ve ekran kartından uzakta kalan alanlarda kullanmam gerekli.
CM MB520 kasasına sahibim dediğiniz gibi ön tarafında mesh bölüm var sanırım en basit temizleyebileceğim kısım orası.
Tekrardan teşekkür ediyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…