Kasanın çıkartılması sırasında statik elektrik sisteme zarar verir mi?

wozhiee

Femtopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ryzen 5 7600 - RX 7700 XT
Meslek
Teknik Ressam
Merhaba sevgili forum sakinleri.
Yeni bir PC edindim malum ekonomide, ve biraz pinpirikliyimdir, kasayı kutusundan çıkarır iken biraz zorlandım kartonlar ile sıkıştırarak sabitlenmiş, eninde sonunda kasayı çıkardım fakat çok sürtünmeden mi yoksa heyecandan mıdır bilinmez :D kasaya dokunduğumda elektrik cızt etti, klasik statik elektrik aklımdaki soru şu bu statik elektrik prize takılı olmayan kasa bileşenlerine zarar verir mi veya vermiş midir, henüz marşa basmayacağım zaten AM5 için işlemci braketi sipariş ettim onu bekleyeceğim.

Zarar vermiş olma ihtimali düşük ama 0 değil, güç tuşuna 30 saniye basılı tutarak statiğini alabilirsiniz.
Hocam bu işlemi prize takılı değilken yapıyorum sanırım değil mi.Ve sanırım giydiğim pijamadan gerçekleşti şuan tüylerim diken diken gibi hissediyorum.

Donanımlarım çoğunun kendi üzerinde ESD koruması mevcuttur. Donanıma doğrudan bile dokunsanız kolay kolay bir şey olmaz kaldı ki siz kasaya temas etmişsiniz. Bu tür durumlarda ihtimal hiçbir zaman sıfır değildir ama sıfıra çok yakındır, korkmanıza gerek yok.

Hocam, statik elektrik PC chiplerine doğrudan kıvılcım olarak atlasaydı % 100 oranında bu duruma maruz kalmış chipler mutlaka zarar görebilirlerdi. Bir de PC kasası bu durumdan hemen (anında) zarar göremez, maruz kaldığı belirli bir zaman periyodunda bundan ciddi zararları görebilecektir. Dış iletken kasa bir "Faraday kafesi" görevli olarak bu yükü anlık olarak dışta (kasa dış yüzeyinde) tutabilmiş de olabilir. Ama PC kasası bundan %100 zarar görmemiştir de diyemeyiz, çünkü çok küçük bir olasılık olarak bu risk her zaman mevcuttur. Güç tuşuna belirli süreler basılı tutarak PC güçle çalışmadan önce olası statiği boşaltmadan asıl startı vermeyin, her ihtimale karşı.

Statik elektriğe çok hassas elektronik komponentlerinin mutlaka antistatik torba veya ambalajlara sarılmalarının asıl nedeni; oluşabilecek olan kötü olasılıkları tümüyle sıfırlama veya statik elektriğe karşı bir kalkan amaçlıdır, çok iyi bildiğiniz gibi. Kolay gelsin.

Donanımlarım çoğunun kendi üzerinde ESD koruması mevcuttur. Donanıma doğrudan bile dokunsanız kolay kolay bir şey olmaz kaldı ki siz kasaya temas etmişsiniz. Bu tür durumlarda ihtimal hiçbir zaman sıfır değildir ama sıfıra çok yakındır, korkmanıza gerek yok.

Hocam, statik elektrik PC chiplerine doğrudan kıvılcım olarak atlasaydı % 100 oranında bu duruma maruz kalmış chipler mutlaka zarar görebilirlerdi. Bir de PC kasası bu durumdan hemen (anında) zarar göremez, maruz kaldığı belirli bir zaman periyordunda bundan ciddi zararları görebilecektir. Dış iletken kasa bir "Faraday kafesi" görevli olarak bu yükü anlık olarak dışta (kasa dış yüzeyinde) tutabilmiş de olabilir. Ama PC kasası bundan %100 zarar görmemiştir de diyemeyiz, çünkü çok küçük bir olasılık olarak bu risk her zaman mevcuttur. Güç tuşuna belirli süreler basılı tutarak PC güçle çalışmadan önce olası statiği boşaltmadan asıl startı vermeyin, her ihtimale karşı.

Statik elektriğe çok hassas elektronik komponentlerinin mutlaka antistatik torba veya ambalajlara sarılmalarının asıl nedeni; oluşabilecek olan kötü olasılıkları tümüyle sıfırlama veya statik elektriğe karşı bir kalkan amaçlıdır, çok iyi bildiğiniz gibi. Kolay gelsin.

Tabii statiği alırken cihaz hiçbir güç kaynağına bağlı olmasın.

Yardımlarınız için teşekkürler dostlar, ekran kartı montajını henüz yapmadım, fakat kasayı dahili GPU ile çalıştırdığımda görüntü geldi ve bir problem yok gibi gözüküyor, kasa için bir UPS temin ettim prizdeki elektrikten koruyalım derken vücuttakini unuttuk :D, pazartesi ekran kartı montajı da hallolunca bir test sürüşüne çıkıp buraya sonuçları iletirim, tekrardan herkese teşekkürler.

Bir problem yaşamadım arkadaşlar, sorunsuz çalıştı kasa.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı