KDE desktop nedir?

Gnome, Cinnamon alternatifi bir masaüstü. Diğerlerinden farkı GTK+ kütüphaneleri yerine kendi kütüphanesi olan Qt'yi kullanır.

Yaklaşık öntanımlı şu şekilde elinize alırsınız:

Tam olarak anlayamadım ama yardımcı olabilme imkanınız var mı ?

Tabii. Tekrar anlatayım isterseniz...

Bildiğiniz üzere Linux dağıtımlarını arasındaki fark edilen ilk şey kullanıcıya sunulan arayüzdür. Bu arayüzün Ubuntu, Mandriva gibi dağıtımlarda kendisine has bir çizgisi varken Fedora, OpenSuSE, Manjaro gibi dağıtımlar sanki birbirini kopyalamışçasına aynı arayüz tercih eder. (Bazı dağıtımlar ise, örneğin Arch ve Gentoo, hiçbir arayüz sunmaz.) Bu benzerlik dağıtımların aynı tarz "masaüstü ortamlarını" tercih etmesinden kaynaklanır. Masaüstü ortamları dağıtımlardan bağımsız çalışan bir ekip tarafından hazırlanır ve dağıtımlarca kullanılması veya dağıtımların depolarına kaldırılması için kendi siteleri üzerinden sunulur. Bu tarz bir şey hem dağıtım yayıncılarının iş yükünü hafifletiyor hemde kullanıcıların Linux üzerinde aşırı farklı arayüzleri tanımasıyla vakit kaybetmesini engelliyor.

Linux bir alternatifler dünyası olduğu gibi popüler olarak tercih edilen pek çok masaüstü ortamı vardır. Bunlardan biri de KDE'dir. Kullandığınız dağıtımın deposundan KDE dosyalarını kurarak kullandığınız masaüstüne alternatif olarak login ekranında KDE'yi seçebilirsiniz veya temiz bir kurulumla KDE yüklü bir dağıtım kullanabilirsiniz.

KDE sadece masaüstü görüntüsünde fark ediyor kısaca.

KDE sadece masaüstü görüntüsünde fark ediyor kısaca.
Tam olarak değil. KDE'nin kendi programları da vardır. Yaklaşık kullanıcının grafik tabanında eriştiği çoğu şey çoğunlukla masaüstü ortamının denetimindedir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Anladım. KDE sadece masaüstü denetimi sağlıyor yani. Masaüstü denetimi veriyor bize.

Evet. Büyük ihtimal KDE'nin yüzünü görmediyseniz Ubuntu'daki Unity veya diğer dağıtımlarda öntanımlı gelen Cinnamon, Gnome, Mate, Xfce masaüstlerinden birini kullanıyor olabilirsiniz.

Cinnamon, Gnome, Mate, Xfce nedir acaba ? Bunların farkları nelerdir ?

Linux'de sıkıştırma birimleri vardır. Bu sıkıştırma birimleri masaüstü ortamlarına göre değişir. Mesela Debian tabanlı programı Fedora tabanlıya kurmak zor olur. Peki niye böyle uğraşılıyo dersen geliştirilebilir ve açık kaynak kodlu olduğu içindir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…