Dişi - erkek fark etmez. Evde bakıyorsan, sokaktan aldığın doğal bir türse kısırlaştır, zaten doğal seleksiyon işin çoğunu halletmiş, bu da sokağı bırakıp eve geçmiş.
Senin kedin üretim kedilerin en kötü durumda olanı diyebilirim Scottish
(Fault) Fold'lar için ve kaliteli genleri muhtemelen yok, aynı kedi cinsinden isteyen insanlar varsa 2-3 yaşlarına kadar dayanıp, 2 kere çiftleştirip (British ile mesela) doğan yavrulara bak - sağlıklılarsa seçim yaparsın, sağlık problemleri varsa sonucuna bak sonra karar ver, aynı cinse kediden isteyen yoksa direkt kısırlaştır.
(Tabi bu bayıldığım bir yaklaşım değil, para kapısına çevrilmesi, gereksiz hasta havuzu yaratması kapitalist açıdan -gen havuzları küçüldükçe sorun artar.)
Anne (7) oğul (6) Scottish'ler var tanıdığımda, annenin bebekliği bende geçmişti, kısırlaştırıldılar, ortalama tüy dökme ve kenar köşede uyuyup çok nadir "az sev beni de üstüne tüy dökeyim" dışında dişe dokunur herhangi bir yetenekleri olmadan neden hala milletvekili olarak meclise girmediler merak ediyorum.
Kısırlaştırınca neler olur?
- Hormon dengesi, doğal döngüsü dışında çalışıyor ve daha sakin bir hale geliyor.
- Mama seçimi ona göre olmak zorunda.
- İçgüdüsel hareketleri azalır, avlanma ve oyun oynama isteği azalabilir. Kalorifere yakın yerlerden kışlık alabilir.
- Evet bu hormon ve hareket değişimi sebebiyle bazı cinslerin (veya hayvanların) böbrekleri daha problemli olabiliyor.
- Eğer cins ise ve genetik açıdan şanslıysa sıkıntı oluşması daha düşük ihtimal.
Not: Ev hayvanlarının ömürleri 10-20 yıla kadar çıkabiliyor bakımına göre ancak son yıllarında, fazla ağrı/acıya katlanmak zorunda kalmadan bir veteriner ile görüşüp uyutulması kolay olmayan vicdani bir karar.