Keman yastıksız çalınır mı?

Makaleler
1
Yaklaşık 3 ay kursa gittim sonrasında biraz boşladım kemanı. Bu aralar tekrardan çalmaya başladım. Başlangıç seviyesinin biraz üstündeyim diyebilirim, Çanakkale türküsü, samanyolu, 9. Senfoni'yi çalabiliyorum. Tekrardan bir kursa yazılmalı mıyım? Yoksa tek başıma devam edebilir miyim temelleri bildiğim için.

Bir de kemanı yastıksız daha rahat çalıyorum diye düşünüyorum. Yastıksız çalmak sorun olur mu? Genelde çoğu kişi yastıkla çalıyor herhangi bir artısı var mı rahatlıktan başka?

Yastıkla çalmanın konfor dışında bir artısı yok. Yastıksız da çalabilirsin fakat açıkçası yastıksız nasıl daha rahat çalıyorsun onu pek anlayamadım. Vibrato yapmaya başlayınca pozisyon geçişlerinde falan yastıksız sıkıntı çekebilirsin.

Belirli bir seviyeden sonra yastıklı yastıksız farketmez fakat bu dediğim seviye için yıllar geçmesi gerekiyor.

Ders almak veya almamak, bu tamamen ne kadar ileri gitmek istediğinle ilgili bir konu. Çaldıkların sana ve çevrendekilere güzel geliyorsa bu şekilde de devam edebilirsin burada bir sıkıntı yok. Kemana ve müziğe daha hakim olmak istiyorsan bu başta çizdiğim çerçevenin dışına çıkman gerekir.

Başlangıç seviyesinden benim kastım mesela en azından 3 5 kreutzer etüd çalmış olmak, ne biliyim bir haydn sonat çalmak 3 oktav gam çalabilmek, deşate, spikato, legatoya hakim olmak.

Müzik bu neticede kimse peşinden kovalamayacak daha iyi çalman için. Konu tamamen senin ne kadar vakit ayırdığın ve hayatında kemanı nereye koyduğunla alakalı.

@Aclife teşekkür ederim bilgilendirdiğin için.

Evde biraz daha pratik yaptıktan sonra vibrato vs gibi teknikleri öğrenmek için tekrardan bir kursa yazılmayı planlıyorum dediklerinize de bakarak.

Keman çalmayı bir hobi olarak görüyorum. Elime aldığımda en azından çoğu şarkıyı çalabilecek düzeyde olmak isterim tabii.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…