Kendi JavaScript kütüphanemizi/frameworkümüzü nasıl yapabiliriz?

533388

Hectopat
Makaleler
2
Merhaba bu aralar JavaScript kütüphanelerine ve Framework'lerine ayrıca da runtimeslarına ilgi duymaya başladım. Örnek olarak basit bir scroll kütühanesi nasıl yapılır? Mesela scrolljs ya da biraz işi büyütmek gerekirse bun gibi bir teknoloji nasıl yapılabilir? Ve bu teknolojiler geliştirilirken neden başka programlama dilleri ya da dil çatısı dışındaki teknolojiler kullanılıyor bu işleri zorlaştırmaz mı?

@bitwise, @RaSGooL hocalarım etiket için kusura bakmayın bir fikriniz var mı acaba?

Son düzenleme:
Ve bu teknolojiler geliştirilirken neden başka programlama dilleri ya da dil çatısı dışındaki teknolojiler kullanılıyor bu işleri zorlaştırmaz mı?
Bu teknolojiler dediğin JavaScript runtime ortamları. JavaScript yorumlanan (interpreted) bir dil. Bu sebeple farklı dillerde yorumlanabilir. Nodejs(C++), Deno (Rust) gibi. Zorlaştırmaz mı kısmı tartışılır. Runtime yazmak istiyorsan, browser ortamından çıkacaksın. Bunuda farklı diller sayesinde bilgisayar düzeyine indirmiş olman lazım. Bunu Python ile de yapabilirsin fakat performans konusunda aşırı yavaş kalacaktır. Interpreted bir dili başka bir interpreted dil ile geliştirmek mantık dışı. Compiled bir dil ile geliştirmek lazım.

Runtime konusunu kapatalım. Bence gereksiz bir durum. Özel sebeplerin yoksa gerekte yok.

Normal bir JavaScript kütüphanesi yazmak basit bir iş. Yaptığın bir iş vardır bunu herkesin kullanabileceği bir duruma getirir ve paylaşırsın.
Önce problem lazım sonra o problemi çözmen gerekiyor. En sonda "ben bu problemi yaşadım başkası yaşamasın" diye çözümünü herkesin yararlanabileceği şekilde paylaşıyorsun.
Teknik olarak soruyorsan Normal JavaScript işte. Pek bir olayı yok.

Evet siz yazana kadar biraz kütüphane yazmayı araştırdım, olayı çok zor degilmiş. Runtime konusunu ise programlama becerilerimi geliştirmek için merak ediyorum. Bir de bu runtimelerin kullandığı JS Engine'leri ne oluyor hocam?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…