Kendi kararımı kendim mi vermeliyim?

Makaleler
49
Bir iş yapacağım zaman kendim halletmeye çalışsam; kimseden fikir almadan? Faturası ağır olur mu? Veya "Ben denedim. Olmadı, başka yöntem denerim." şeklinde demek iyi olur mu? Sanırım bu size söylerken bile fikir alıyorum ama kararımı tam tutturamadım.

Aslında tek soru: Kendi yolumu kendim çizeceğimi biliyorum. Ama bi' iş yanlış olsa bile denemekten zarar gelir mi; kendi bildiğimi yapmaktan? Daha doğrusu -sanırım- risk alıp yapmak konusu nasıl olur?

Düşünüyorum, nasıl olacak diye... Şu günler insanlara çıkmaz yol bulduğum için danışıyorum. Ama şunu fark ettim; ben alanında uzman olmayan kişilere soruyorum. Bundan sonra alanında yetkili kişilere daha iyi olur. Ancak nereye kadar? 3-4 tane bilgisayar mühendisi öğretim üyesiyle konuştum. Artık ne yapacağım belli fakat ben alanında uzman birden fazla kişiye soru yöneltiyorum.

Şunu da merak ediyorum; tüm kararlarımı doğrusunu bilmeden risk alıp hareket etmem ne kadar doğru olur?

Kararının ne olduğuna göre değişir.
İrfan hoca gibi oldu ama öyle yani gerçekten.

Bir şeyin risklerini bildikten sonra o riski almak sana kalmıştır.

Mesela çok ufak bir örnek vereyim. Bir mühendis, projede bir hata olduğunu biliyor ama bu hatanın 1000/1 gerçekleşeceğini de biliyor. Eğer o hatayı düzeltmemeyi tercih ederse bu kendi kararıdır ama sonuçlarına da kendisi katlanır. Eğer bu hatayı bilmiyor olsaydı bu onun hatası ya da kararı olmayacaktı.

Lafın kısası kararının nelere sonuç açabileceğini bildikten sonra risk almak sana kalmış. Bana sorarsan ben çoğu zaman risk alırım, şu ana kadar da bir sorunla karşılaşmadım. Bu senin karşılaşmayacağın anlamına gelmiyor.

Programlama ve bilişim sektörü adına konuşuyorsun sanırım dostum. Aklına gelen fikri yazmaya, çizmeye, araştırmaya çekinme. İnsanın ruhunun dinlediği yol yanlış değildir. Angry Birds oyununu yapan kişiler kaç tane oyun fikrini denediler ama Angry Birds ile piyasaya tutundular.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…