Kimya Bilinmeyen Teşhisi

@W.Heisenberg hocam sizce hangi madde yüksek ihtimal? Cu, Ag mı? Arkadaşlarıma birisi Bakır iki sülfat olabilir demiş, olma ihtimali nedir?
Ben seçim yapsam bakır derdim hocam. Bakır 2 sülfat olabilir evet. Fakat hocam beni korkutan şey şu: Bugüne kadar durmadan böyle maddeler gördüm ve bakır 2 sülfat maddesini sürekli oda koşullarında mavi gördüm. Arkadaşların dediği gibi sizleri yanıltmaya da çalışıyor olabilirler.

Tabi takıldığım yerde var neden gümüş olmaz sorusunda, bi' kere gümüş suda çözünme seviyesinde saatlerce çok az çözünen bir maddedir ve buradan yanıltmak öğrencileri yanlış bilgiye kadar sürükleyebilir.

Ayrıca hocam ne zaman cevabını açıklayacaklar? Veya açıklayacaklar mı?

Çok fazla seyreltilmiş maddeleri kullanıyorlar ki bu bazı önemli şeyleri gözden kaçırmalarına neden olabilir. Suda çözünmüş ve H2SO4 ve baryum nitrat ile reaksiyon vermemiş olarak not etmiş eğer gözlemleri doğru ise maalesef ister istemez oraya yönlendiriyor. En kesin yol sizin de bildiğiniz üzere suda çözdükten sonra yapılan baryum nitrat ve sülfürik asit gözlemleri doğru ise gözlemlere bağlı olarak denklemi kurmak ve denkleştirip bulmak. (Notlara bakılırsa pek sağlıklı gözükmüyor maalesef)

Ayrıca hocam ne zaman cevabını açıklayacaklar? Veya açıklayacaklar mı?
Her hafta böyle 1 laboratuvar dersi sonrası föy ve ödev veriliyor, şu ana kadar hiçbirinin cevapları açıklanmadı. Açıkçası hocamız Çarşamba belli olan ödevi ertesi hafta salı günü sisteme yüklediğinden finallerden önce açıklamaz diye düşünüyorum.
@W.Heisenberg hocam neden bakırı seçerdiniz onu da yazabilir misiniz acaba? Ödevde bizden "nasıl belirlenir" diye de istemiş hocamız. Ve tekrardan çok çok teşekkürler vaktinizi ayırdığınız için.

Son düzenleme:
Hocam önceki yazılarımda belirttim, lütfen dikkate alın. Hepsini birleştirdiğiniz zaman zaten sonuca rahatça çıkıyorsunuz.

Hocam önceki yazılarımda belirttim, lütfen dikkate alın. Hepsini birleştirdiğiniz zaman zaten sonuca rahatça çıkıyorsunuz.
Hocam şu şekilde yazacağım ödeve;
"Maddemiz sadece oksijenli asitlerle tepkimeye girdiğinden bunun yarı soy metal olduğunu düşünebiliriz. Burada diğer bilgiler ışığında eleme yaptığımızda Cu, Hg ve Ag maddeleri kalıyor. Hg yani cıva oda koşullarında sıvı olduğundan ötürü Hg´yi de eliyoruz. Gümüş ise suda çözünmesi için saatlerin harcanması ve ona rağmen çok az çözülme gösteren bir madde olduğundan gümüşü de eliyoruz. Elimizde bakır kalıyor. Bakırın rengi oda koşullarında farklı olduğunu göz önüne alarak kesin olmasa bile maddemizin yüksek ihtimalle bakır olacağı sonucuna varıyoruz."
@W.Heisenberg bir sorum daha olacaktı hocam, normalde yarı soy metaller sülfatlı ve nitratlı asitlerle tepkime verir ve özel gazlar çıkarır SO2, NO2 gibi, bakir olduğunu saydığımız bu madde HNO3le tepkime verdi ama neden H2SO4 ile vermedi. Bunun sebebi bakır sülfat bileşiği olmasından kaynaklı mıdır?

Son düzenleme:
Yeni görüyorum hocam kusura bakmayın. Hocam bunun en kısa cevabı yarı soy metal olduğu içindir.

Yarı soy metaller neyler ile reaksiyona girer(reaksiyon esnasında tepki vermesi gerek) yazarak internetten cevabını alabilirsiniz. Eğer gerçekten merak ediyorsanız küçük çaplı bir yarı soy metal dersi verebilirim

Hocam ödevin son günü bugün ve üst sınıflardan biri (kimya dersini üstten alıyorum) bilinmeyen maddenin aslında mevcut maddelerden, yani attığım tablodaki diğer maddelerden, herhangi biri olacağını düşünüp Sodyum Karbonat demiş. Videoyu tekrar açıp izlediğimde ise gerçekten de sodyum karbonatın HNO3 ile köpürerek çözüldüğünü ve diğer her şeyin de yine bilinmeyen maddemizle uyumlu olduğunu gördüm. Ondan dolayı aslında biz çok ayrıntılı düşünmüş ve gözlemdeki yeteneksizliğimden ötürü sizleri de yormuş oldum. Vaktinizi çalmış gibi hissediyorum lütfen kusura bakmayın. Muhtemelen bilinmeyen maddemiz sodyum karbonat.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…