Çözüldü Kingston HyperX Savage 16GB DDR4 RAM'lerde Kod Farklılığı

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Bandow

Kilopat
Yer
Ankara
Daha fazla  
Öncelikle merhaba Technopat ailesi. Pazar günü oluşturduğum i5 6600K Tabanlı Sistem Toplama konumda almayı planladığım Kingston HyperX Savage 8 GB DDR4 3000 MHz Tek Modül RAM'i araştırırken gözüme bir şey takıldı. Teknobiyotik'te bu RAM'lerin 16 GB Dual Kit şeklinde iki farklı kodla ve iki farklı fiyatla satıldığını gördüm. Aralarındaki fiyat farkının çok da az olduğu söylenemez.
Sistem toplama konumda da belirttiğim gibi ileride bir tane 8 GB Modül daha alarak RAM'leri 16 GB yapmayı planlıyorum. Yukarıdaki farklı kodlardaki RAM'lerin birbirinden CL değerleri gibi herhangi bir farkı var mı? Şuan almayı düşündüğüm Kingston HyperX Savage 8GB 3000Mhz DDR4 Tek Modül ''HX430C15SB2/8'' RAM'ini aldıktan sonra bahsettiğim üzere ileride aynı modelden tekrar alırsam acaba hangi kodlu dual kit'te bulunan modülleri almış ve tamamlamış olurum? Ya da başka bir marka, model RAM önerileriniz var mı?

HX430C15SB2K2/16 Özellikleri:
  • JEDEC: DDR4-2133 CL15-15-15 @1.2V
  • XMP Profile #1: DDR4-3000 CL15-17-17 @1.35V
  • XMP Profile #2: DDR4-2666 CL14-15-15 @1.35V
HX430C15SBK2/16 Özellikleri:
  • JEDEC: DDR4-2133 CL15-15-15 @1.2V
  • XMP Profile #1: DDR4-3000 CL15-16-16 @1.35V
  • XMP Profile #2: DDR4-2666 CL14-14-14 @1.35V
Aralarında performans olarak dikkate almanızı gerektirecek bir fark yok. Ancak ikincisini satın alırken aynısından satın aldığınızdan emin olun. Uyumsuzluk ihtimallerini en aza indirmek için bu tarz ayrıntılara dikkat etmek gerek.

O zaman ben şimdilik Vatan Bilgisayar linki ile belirttiğim 8 GB Tek Modül RAM'i alıyorum. Eğer yanlış anlamadıysam ileride 16 GB yapmak istersem aynı kodlu RAM modülünü almam lazım. Peki dediğim tek modülü alıp tekrar aynısından aldığımda, yazmış olduğunuz hangi değerlere sahip olmuş olacağım?

Evet doğru anladınız. SB2K2 alırsanız SB2K2, SBK2 alırsanız SBK2 alacaksınız. İki ürünün de 3000 MHz'de ana gecikme değeri CL 15 olarak geçiyor. Aldığınızda ve yükselttiğinizde bu değerde kullanmış olacaksınız. Bütçenize hangisi uyuyorsa onu satın alın. Aradaki fark RAM odaklı render işlemleri yapmadığınız sürece farkedebileceğiniz bir şey değil.

Peki şu an kullandığınız Corsair RAM'ler nasıl? Az önce Vatan'dan fiyatları karşılaştırdığımda dediğim Kingston Savage 8 GB 3000 MHz 290 TL, Corsair Vengeance 16 GB DDR4 3000 MHz CL 15 375 TL gözüküyor. Aynı şekilde fiyat bakımından GSkill RipjawsV modelleri de var. Alacağım anakart Z170A Gaming M5, sizin kullandığınız anakartta eğer RAM'lerinizi 3000 MHz'de çalıştırıyorsanız herhangi bir oyunda vs. mavi ekranla karşılaştınız mı? RAM'ler anakartla uyumlu mu?

Sistemde ekran kartı varken sorunsuz bir şekilde 3000 MHz'de kullanabiliyordum. Bir süredir HD 530 ile idare ediyorum, yeni kart alana kadar böyle devam edecek. Bu şekilde XMP açıp 3000 MHz olarak kullanmaya başladığımda ekranda uçuşan beyaz noktalar, ince çizgiler, ekran titremesi, monitör kapanıp açılması gibi sorunlar yaşadım. Uzun süredir bu problem var. İşlemcimin grafik biriminin arızalı olduğunu düşünüyordum ancak şu an XMP kapalı ve sorun yok. Açtığım anda sorun başlıyor. Sorun RAM'de mi henüz emin değilim. Başka bir DDR4 set ile deneyip emin olmam gerek. Sorun hala işlemcide olabilir, anakartta olabilir, RAM'de olabilir. Ya da hiçbirinde sorun olmayıp, sadece uyum problemi olabilir. Ekran kartıyla kullanacağım için sorun olarak görmüyorum, farklı RAM ile test yaptığımda sorun ortadan kalkarsa bunu iade etmeyi düşünebilirim. Performansından yana hiç sorunum yok, ancak mimli ürün kullanmanın da bir manası yok.

Technopat'ın sistem tavsiyelerinde aynı Mhz ve aynı GB değerinde GSkill RipjawsV modeli önerilmiş. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda? Sizce Kingston Savage parasını hakeden bir RAM modeli mi?

SBK2 modelini almanızı tavsiye ederim zira 3000 MHz XMP profilinde 15- -16-16 olarak çalışırken SB2K 15-17 olarak çalışıyor, bu da küçükte olsa performans kaybı yaşamanıza sebebiyet verebilir.

SBK2 modelini almanızı tavsiye ederim zira 3000 MHz XMP profilinde 15- -16-16 olarak çalışırken SB2K 15-17 olarak çalışıyor, bu da küçükte olsa performans kaybı yaşamanıza sebebiyet verebilir.
RAM'leri ve diğer bileşenleri Vatan'ın mağazasından almayı düşünüyorum. Hatta bugün öğlen saatlerinde bir aksilik çıkmazsa gidip bileşenleri alacağım. Bir de @Yusuf Ensar Ertan Corsair Vengeance LPX 16GB(2x8) DDR4 3000Mhz RAM'lerden memnunum dedikten sonra aklıma takıldı. Hem fiyat olarak da uygun geldi.

Corsair Vengeance LPX 16GB(2x8) DDR4 3000Mhz RAM'leri almış bulunmaktayım. 3 saattir MemTest ile RAM'leri test etmekteyim. @Yusuf Ensar Ertan ve @108971 yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

Kingston alacaksan Vatan'da gerçekten oldukça pahalı. Hepsiburada ya da Sinerji'den almanı tavsiye ederim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…