DRAM olmaması bir kenera QLC NAND yongalı bir SSD. "bu ne demek?" dersenizde: SSD'lerin kabaca 3 tane NAND tipi var. Standart TLC, pahalı mlc ve en ucuz QLC.
QLC olanlar en ucuz olmaları ile beraber ömürleride en kısa olanlar oluyor, ucuz et kısaca. Cidden ucuz maliyetleri. Ama kısa ömürleri ve dengesiz olmaları ile asla önermiyorum şahsen.
DRAM: SSD'nin RAM'i oluyor. SSD'in işlevleri sırasında yardımcı olan bir depolama ve orijinal RAM'ler gibi DDR3, DDR4 diye hız türleri bile var. Eğer DRAM bulunmazsa en bariz gördüğümüz şey veri aktarımı sırasında hızın GB'li değerlerden MB'li değerlere düşmesi.
Ayrıca RAM'lerin çok daha hızlı veri işlemesi ile Windows gibi anlık veri işleme gereksinimi duyumunda çok daha akıcı bir deneyim sunmakta. Windows'un akıcılığını arttırıyor ama en bariz bu SATA SSD'lerde olduğu söylenir.
Ekstra olarak DRAM, SSD'nin daha kararlı çalışmasını ve düzenli işlem yapmasınada yardımcı olduğu için ömür uzatıyor. Gene SATA SSD'lerde bu daha bariz olduğu söylenir.
Tabii depolama için (yani oyun kurmak ve oynamak için.) DRAM'in çok esprisi yok. SN580 gibi DRAM'siz modellerde bu işin gayet ideal. Tabii onlarda ise "HMB" denen DRAM'in işini iyi kötü yapmaya çalışan teknolojiler var. Kısaca SSD'nin kendi RAM'i olmadığı için anakarta taktığınız asıl RAM'den bir havuz alıp kullanıyor. Aynı entegre ekran kartları gibi.
Şimdi diyeceksiniz: "iade edeyim mi?" DRAM olmadığı için değil, QLC olduğu için iade edin derim. Tabii "yok bence bir şey olmaz." diyebilirsiniz, size kalmış.
SSD sürücüler günümüzde bilgisayarların vazgeçilmez bir parçası hale geldi. Uygulamaların ve işletim sisteminin çok daha hızlı açılması, genel
Bilgisayar dünyası sayısız kelime, terimlerle doludur. Bellek dediğimizde VRAM, DRAM ve hatta NAND gibi birçok bileşen işin içine giriyor. Hepimizin
Ayrıca NV3 kontrolcü olarak da rezalet bir SSD. Kontrolcü, SSD'nin işlemcisi gibi bir şey kabaca.
1 TB, QLC, PCIe 4.0 x4, M.2 2280
TLC ve kaliteli bir kontrolcülü varyantı var ama onun geleceğini hiç sanmıyorum.