Kinguin'den Steam Key Almadan Önce Okuyun

MetinTinaz

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba...
Başlıkta belirttiğim üzere Kinguin.net adlı siteden oyun alacaklar bu yazıyı dikkatli şekilde okusun.
Bu siteden oyun almaya karar verdiyseniz kesinlikle satıcısı olumlu yorum almış keyleri satın alın.
2,3 TL az ödemek için paranızdan olmayın.
Az evel 2,3 TL daha ucuz olduğu için hiç yorumu olmayan bir satıcıdan CS:GO key aldım.
Verilen key daha önce kullanılmış key çıktı.
Site ile iletişime geçtim ancak site görevlileri Türkçe bilmediği için anlaşana kadar imanım gevredi.
Sorunu çözmek için ellerinden geleni yaptılar ama her şey satıcının elinde.
24 saat içinde satıcı onay verirse para iadesi yapılacak, onay vermezse bedavadan 29 TL kazanmış olacak...

Bkz :

Aradaki 4 TL fark için iki katı para ödemeyin...

Son düzenleyen: Moderatör:
Site ile iletişime geçtim ancak site görevlileri Türkçe bilmediği için anlaşana kadar imanım gevredi.
Yabancı bir sitenin görevlileri Türkçe bilmediği için ne kadar suçlanabilir?
Geçmiş olsun. Bu tarz sitelerde satılan anahtarların nereden temin edildiğinden %100 emin olunamayacağı için hiçbir zaman sıcak gözle bakmadım zaten.

Bu tarz sitelerde satılan anahtarların nereden temin edildiğinden %100 emin olunamayacağı için hiçbir zaman sıcak gözle bakmadım zaten.
Aynen budur. Bu tarz grey market sitelerden uzak durmakta fayda var. Eğer para vermek istemiyorsanız gidip korsan indirin. "Yok, ben satın alıp geliştiricileri desteklemek istiyorum." diyorsanız resmi bir satış noktasından satın alın, hem kendinizi hem de o oyunun emekçilerini mağdur etmeyin.

Aynen budur. Bu tarz grey market sitelerden uzak durmakta fayda var.

Burada sitenin herhangi bir hatası yok hocam. Key satın alacak kişi satan kişinin geçmişine bakabiliyor kaç defa alışveriş yapmış kaç kere sıkıntı yaşamış bunlara bakabiliyorsun, 4000 kere key satıp olumlu yorum alan ve bir sıkıntı yaşatmamış satıcıdan alırsan sende sıkıntı çekmezsin ama 15 kuruş aşağı koymuş olan ama bir satış istatistiği bulunmayan adamdan satın alırsan siteyi suçlayamazsın. Bu sistemi uygulayan normal alışveriş sitelerinde de bu tarz sıkıntılar olabiliyor. Gittigidiyor'dan Nintendo 3DS almıştık arkadaşımla 18 TL daha ucuz olduğu için benim satın aldığım satıcıdan değil adı sanı duyulmamış birinden almıştı ve sıkıntı yaşadı. Sonunda her ne kadar sıkıntı çözüldüyse de oldukça fazla uğraştırdı. İş tüketiciye bakıyor açık gözlü olmak lazım.

Vallahi ben diyeceğimi dedim. Artık gerisi insanların kendi takdiridir.

Ucuza satılan oyunun kaynağı ne olabilir? Eğer oyun bir bundle'da yer aldıysa o bundle'dan bolca alınıp stok yapılmış olabilir. Ki bu tarz bir satış o bundle sitesinin kullanım sözleşmesine aykırıdır. Eğer bundle'lanmadıysa ya çalınmıştır ya indirim vakti alınıp stoklanmıştır ya da ucuz, yerel bir siteden (Nuuvem gibi) alınıp stoklanmıştır. Eğer geliştiricinin cebine geliştirdiği oyunun satışından hiç para girmiyorsa veya son satıcının kazandığı paradan daha az para giriyorsa bana göre o işte bir hata var.

Tabii ki bu durumda "E ben aptal mıyım? Neden Rus'lardan, Brezilyalılardan daha fazla ödeyeyim?" denebilir. Daha önce de dediğim gibi, eğer bu tarz yöntemlerle ucuza getirmek istiyorsanız hiç kasmayın, direkt korsan indirin. Yok eğer geliştiricilerin de evine ekmek götürmesi gereken insanlar olduğunun farkındaysanız yayımcılar tarafından onaylanmış kanallardan alışveriş yapın. Tabii ki dediğim gibi herkesin kendi takdiri. Yoksa kimseye zorla bir şey yaptırmaya çalıştığım yok.

G2A de çoğu steam key steamden daha ucuza geliyor ama steam de indirim yokken. Yani steamde indirim varken G2A daha karlı bir satış sunamıyor bu da demektir ki satış yapan insanlar oyun indirimde iken satın alıyorlar. Yani buradan satın aldığın key için aslında çoktan yapımcıların eline para geçmiş oluyor. Tamamen haksız değilsin çalıntı key demek yapımcılarında emeğini çalmak demek ama sırf Ruslardan daha fazla ödeme yapmamak için bile key satın alırsan değişen bir şey olmuyor. Buradaki tek zarar sen keyi Türk olarak satın almana rağmen key Türkiye için alınmamış oluyor ama dediğim gibi yapımcının emeği zaten karşılığını alıyor. Sen hem desteklemek emek hırsızlığı yapmamak hem de oyunu Türkiye pazarından alındığını göstermek istiyorsan Far Cry 4'ü 92 TL'ye alırsın. Bu oyunlarda Türkçe alt yazı Türkçe dublaj yada Türkçe içerik bekleyen insanların yapması gereken şey. Diyelim benim böyle bir beklentim yok Türkçe olsa da olur olmasa da olur mantığıyla düşünüyorum o zaman ille Türkiye pazarından almak zorunda değilim.

Hepsini geçtim satın aldığın keyin bölgesi oluyor. Yapımcı-dağıtıcı arkadaşlar her ülkeye ayrı ayrı fiyat belirlemek isteseler global key diye bir şey olmaz. Bazı keyler de görüyoruz çok ucuz oluyor ama sadece Rusya için yani alsan da kullanamıyorsun.

Yok eğer geliştiricilerin de evine ekmek götürmesi gereken insanlar olduğunun farkındaysanız yayımcılar tarafından onaylanmış kanallardan alışveriş yapın.

Yani buradaki cümlen doğru olmuyor bu şekilde alışveriş yapan insanlar için. G2A Kinguin bu sitelerden aldığın keyler korsan yada emek hırsızlığı yapmanı sağlayan keyler değil. Benim steam hesabımda 68 adet oyun var bunun 20-25 tanesi G2A'den alınma. Senin dediğin gibi yapımcıları düşünmesem korsan indiririm ama düşündüğüm için 15-20 harften oluşan bir serial keye 50 60 TL para veriyorum.

Neredeyse hiçbir harici sitede, steamde indirim olduğu kadar ucuza oyun alınamıyor. O yüzden aciliyeti yoksa steam indiriminden satın almak en mantıklısı. Diğer arkadaşlar da söylemiş zaten, o oyunlar çoğunlukla steam indirimlerinde alınıp biraz daha kâr payı koyularak satılan oyunlardır. Tabi steam kodu veriliyorsa.
Benim bu konuda yapacağım tek uyarı, steam hediyesi olarak satılan oyunları almayın, çünkü bu oyunlar büyük ihtimalle hesap çalınarak elde edilen oyunlardır. Tamamıyla genelleme yapmak doğru olmaz elbette ama bu ihtimal nedeniyle bile bu gibi satıcılara rağbet edilmemesi gerekir.

Yani buradan satın aldığın key için aslında çoktan yapımcıların eline para geçmiş oluyor.
Steam'den gift olarak alınmış oyunların satışı Steam'in, yayımcı tarafından yetkilendirilmiş bir siteye yine yayımcı tarafından satılan oyun anahtarlarının alınıp satılması bu sitelerin kullanım sözleşmelerine aykırıdır fakat yasal olarak tam bir bağlayıcı nokta olmadığı için G2A, Kinguin gibi siteler buna devam ederler ve grey market olarak anılırlar. Ne kadar kurallara aykırı olsa da etik olarak sorun olmadığı düşünülen durumlar olabilir elbette. Bu durumları tek tek ele almak lazım. Onlar üstünden bir genelleme yapmak bu sitelere hak ettiklerinden fazla itibar etmek olur. Nihayetinde buradan satış yapanlar edebildiği kadar kar etmenin peşinde. Ne geliştiricinin durumu ne de etik umurlarında. Şöyle farazi bir örnek vereyim. Diyelim ki bir oyun Nuuvem'de (İkidir ismini geçiriyorum ama ucuz ve yetkili oyun satış sitesi düşününce ilk aklıma gelen yer burası.) indirime girip 1 küsür dolara satılıyor. Steam'de normal satış fiyatı 20 dolar. Buradan oyunu sayın alan kişi G2A'de 5 dolara satıyor. Şimdi, o 1 küsür doların içinde satışı yapan sitenin payı var, yayımcının payı var, belki bizim bilmediğimiz vergiydi vs başka kalemler de vardır. Geliştiriciye ne kadar kaldı? Bir de G2A'den bu oyun anahtarını satan kişiye bakıyoruz. Cebine 3 küsür dolar giriyor. Evet, bu örneğimizdeki kişi parasını önceden ödemiş oluyor, geliştiricinin eline para çoktan geçmiş oluyor ama bu denklemde bir dengesizlik yok mu sence de?

Dostum senin ilk yazdığın şey bu keylerin korsandan bir farkı olmadığı onun yerine korsan indirmemizin daha makbul olduğu ve oyun yapımcıların cebine para girmediği yönündeydi. Önce bir karar ver bu keyler hakkındaki düşüncelerine. Başta korsandan farksız sayarken şimdi sadece etik olmadığını düşünüyorsun ve ben gift için konuşmadım sadece key için konuşuyorum ayrıca bu büyük oyun yapımcıları EA Ubisoft Rockstar gibi gibi gerçekten rahatsız olsalardı bu durumdan emin ol engelleyebilirlerdi. Ben aksine bu sitelerin varlığının oyun firmalarına katkı sağladığını düşünüyorum çünkü 50 TL'lik oyunu 20 TL'ye almasına rağmen orjinal kullanabildiği için insanlarda korsan kullanımı azalıyor.

Key satan sitelerden alışveriş yapmak emek hırsızlığı değildir. Bir adet çürük elma çıktı diye bütün sepeti çürükten saymak doğru olmaz. Etik duruma gelince bu tercih meselesidir. Herkesin etik duruma bakışı farklı olabilir bundan rahatsız oluyorsan kullanmazsın olur biter ama kullananlar yapımcıların emeğini yiyor diyemezsin.

Etik olmadığını da düşünüyorum, korsandan bir farkı olmadığını, hatta korsandan beter olduğunu da düşünüyorum. Kararsızlığım ne noktada anlamadım. Hele agresifliğinin sebebine hiç akıl erdiremedim. Dediğim gibi isteyen istediğini yapsın. Kimseye karıştığım yok. Haddime de değil zaten. Yalnızca kendi fikrimi aktardım. Burayı insanların fikirlerini paylaştığı, tartıştığı bir forum sanmıştım. Sanırım konuşmayı kısa tutmakta, sesini fazla duyurmamakta fayda var. Eğer öyleyse fazla bulaşmadan ben gideyim, sistem kurarken uğrarım artık.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…