MetinTinaz
Hectopat
Daha fazla
Yabancı bir sitenin görevlileri Türkçe bilmediği için ne kadar suçlanabilir?Site ile iletişime geçtim ancak site görevlileri Türkçe bilmediği için anlaşana kadar imanım gevredi.
Aynen budur. Bu tarz grey market sitelerden uzak durmakta fayda var. Eğer para vermek istemiyorsanız gidip korsan indirin. "Yok, ben satın alıp geliştiricileri desteklemek istiyorum." diyorsanız resmi bir satış noktasından satın alın, hem kendinizi hem de o oyunun emekçilerini mağdur etmeyin.Bu tarz sitelerde satılan anahtarların nereden temin edildiğinden %100 emin olunamayacağı için hiçbir zaman sıcak gözle bakmadım zaten.
Aynen budur. Bu tarz grey market sitelerden uzak durmakta fayda var.
Yok eğer geliştiricilerin de evine ekmek götürmesi gereken insanlar olduğunun farkındaysanız yayımcılar tarafından onaylanmış kanallardan alışveriş yapın.
Steam'den gift olarak alınmış oyunların satışı Steam'in, yayımcı tarafından yetkilendirilmiş bir siteye yine yayımcı tarafından satılan oyun anahtarlarının alınıp satılması bu sitelerin kullanım sözleşmelerine aykırıdır fakat yasal olarak tam bir bağlayıcı nokta olmadığı için G2A, Kinguin gibi siteler buna devam ederler ve grey market olarak anılırlar. Ne kadar kurallara aykırı olsa da etik olarak sorun olmadığı düşünülen durumlar olabilir elbette. Bu durumları tek tek ele almak lazım. Onlar üstünden bir genelleme yapmak bu sitelere hak ettiklerinden fazla itibar etmek olur. Nihayetinde buradan satış yapanlar edebildiği kadar kar etmenin peşinde. Ne geliştiricinin durumu ne de etik umurlarında. Şöyle farazi bir örnek vereyim. Diyelim ki bir oyun Nuuvem'de (İkidir ismini geçiriyorum ama ucuz ve yetkili oyun satış sitesi düşününce ilk aklıma gelen yer burası.) indirime girip 1 küsür dolara satılıyor. Steam'de normal satış fiyatı 20 dolar. Buradan oyunu sayın alan kişi G2A'de 5 dolara satıyor. Şimdi, o 1 küsür doların içinde satışı yapan sitenin payı var, yayımcının payı var, belki bizim bilmediğimiz vergiydi vs başka kalemler de vardır. Geliştiriciye ne kadar kaldı? Bir de G2A'den bu oyun anahtarını satan kişiye bakıyoruz. Cebine 3 küsür dolar giriyor. Evet, bu örneğimizdeki kişi parasını önceden ödemiş oluyor, geliştiricinin eline para çoktan geçmiş oluyor ama bu denklemde bir dengesizlik yok mu sence de?Yani buradan satın aldığın key için aslında çoktan yapımcıların eline para geçmiş oluyor.