Bu kısa devre olayında ; kısa devre olan kablo uzunluğu kısa mı uzun mu, kesiti mm2 nedir ve bu esnada geçen volt/amper değeri volt olarak AC mi DC mi, ayrıca kısa devre olan nokta hangi kesitteki kablonun neresinde başında mı en sonunda mı bunlara göre bu kısa devrede akan akım değeri çok fazla değişebilir. Kısa devrede genellikle çok kısa kısa metrajda ve kalın kesiti kablodan şebeke akımı kısa devre olursa devrenin temas durumuna göre bu şartlara göre sıfıra yakın omaj değerleri oluşur ve ona göre çok daha yüksek şebeke akımları geçer, bu esnada da o noktayı eritip çok daha fazla tahrip eder.
Kısa devrede 220 volt AC'de kısa devre olan kesit yeterince kalın kesitli kablo ise ve kısa devredeki yerin direnç değeri o anda 0.1 ohm ise ohm kanununa göre;
I=V/R'ye göre I=220/0.1 I=2200 A geçer. Bu esnada geçen amper değeri ve kesit uygun ise bu omajdaki kısa devrede bu akım geçer.
R=0.01 ohm'luk kısa devre direnç değeri varsa eğer;
I=V/R'ye göre I=220/0.01 I=22 000 A o anda geçen amper değeri kesit uygunsa geçer.
Onun için kısa devrede ince kesitli ve çok uzun kablodaki kısa devreyle çok kısa ve çok kalın kablolardan geçen şebeke kısa devre akımları çok daha yüksek şiddette olur ve o kesitleri çok daha fazla tahrip edici, çok fazla eritici nitelikte olur,
Kısa devreyle ilgili kendi yaşanmışlığımdan çok güzel bir örneği şimdi hemen vereyim; 16 yaşımda elektrikçi dükkanından çok kesitli ince zil, hoparlör kablosu (ikili olarak sarılmış kablo) satın aldım: Bunun en başına fiş bağlayıp prize diğer ucu kullanılacak olan en son noktaya bağlamıştım. Ancak o anda altından geçen kabloyu divanın metal ayakları iki kabloyu ayni anda hem kesip hem de kısa devre ettirince 15 mt.' lik bu kablonun en sonundaki kısa devrede bilin bakalım ne gibi bir sonuç oldu?
Evin sigortası atmadı, zaten o tarihlerde Türkiye'de otomat da pek yoktu, sadece buşonlu sigortalar vardı..
Zil teli 15 mt. boyunca rezistans teli gibi kızardı kablonun dış polietileni 15 mt boyunca yandı çok korkunçtu dün gibi de hatırlıyorum bu tecrübeyi, kablo boylu boyunca cayır cayır yandı, o anda evde olmasaydım eğer mutlak bir yangın başlangıcı bile kesinlikle olurdu ve ben daha 16 yaşımda idim.
İşte böyle; kısa devre otomattan atmayıp böyle rezistans gibi zil veya hoparlör telini sigortayı attırmayıp boylu boyunca yakarsa eğer çok daha tehlikeli hale de geliyor. Bu durum her hâlükârda buşonlu sigortadaki bir telin erimesinden çok daha riskli durumda oluyor.
Ben bu kötü tecrübeyi ömrümce de unutmadım, çok iyi bir dersti benim için. Kolay gelsin.