Kişisel server kurmak

kubilax

Kilopat
Katılım
6 Temmuz 2015
Mesajlar
4
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Öncelikle merhabalar aslında şu anki sorunum bilgisayara (Ubuntu server) farklı ağdan bağlanamam, kendi bulutuma (nextcloud) ve bilgisayarı uzaktan kontrol edememem. Çözümlerinizi bekliyorum.

İşin hikayesi; bu konuda hem karşılaştığım sorunları hem de maceramı anlatmak istiyorum çözümlerinizi ve önerileriniz bekliyorum izninizle başlıyorum (tabii kim okumak ister bilmem ama anlatmak istiyorum). Aslında uzun zamandır kendi Cloud sistemimi ve mail sistemimi kurmak istiyordum ancak uğraşamıyordum evde bir serverımız var ancak babam asla dokunmama izin vermiyor bozacağım diye, halen öyle gerçi (bir de elim bir yeteneklidir bir yeteneklidir anlatamam en kötü ihtimalle bozduğumu tamir ederim yani bu başka ve uzun bir hikaye). Ben ailemden uzakta okuduğum için acele etmiyordum elime nas cihazı falan geçerse kullanırım diye ama ailemin yanına geldim artık oyun, render vs için ablamın bilgisayarını kullanıyorum, onu da ben toplamıştım. Bu arada evdeki en güçlü cihaz diyebilirim. Tabi ablam çalıştığı için (ağır programlar çalıştırmıyor ama onunda arada render alması gerekebiliyor) arada kalkmam gerekiyor, bende o zaman vakit server vaktidir deyip başladım araştırmaya konuya çok yabancıyım zaten.

Ablamın bilgisayarına uygulamadan önce bir notebooka (sistem özellikleri 4 GB RAM Intel Celeron 1000M @ 1.80GHz grafik dahili) test için Ubuntu server 18.04 LTS kurdum, gnome arayüzü kurdum. Test ettiğim şeyler; xrdp servis kurdum uzaktan bağlantı için ancak farklı ağdan bağlanamıyorum, Next Cloud kurdum yine aynı problem var. Araştırmalarım sonucunda modem arayüzünden (ZyXEL) port açmam gerekiyormuş açtım ancak evde bulunan server 80 portunda bende 81'e kurdum kendiminkini dinleme yaptığım vakit sıkıntı yok gibi gözüküyor ancak yine de bağlanamadım hem Cloud'a hem servera bağlanmak için doğru yapamadığımı düşünüyorum bu noktadan itibaren yardımlarınızı bekliyorum.

İnternetten çözümlere baktığımda kimisi çözümü Windows'tan gösteriyor ve eski kaynaklarda karşıma çıktı o yüzden ve hep eksik bir şeyler vardı emin olamıyorum. Çünkü gösterdikleri çözümler farklı konular içindi mesela merak ettiğim konulardan bir tanesi de aynı cihazda ayrı uygulamalar için ayrı portlar mı açmam gerek?

Ayriyeten test etmek istediğim şeyleri de anlatmak istiyorum sanal makine kurup bir bilgisayarı iki kişi kullanmak istiyorum muhtemelen bunu bu test sisteminde deneyemeceğim, kendi ağımı kurmak istiyorum (bu satırları yazarken henüz araştırmadım), bir de kişisel mail açmak istiyorum ancak domain satın almam gerekiyormuş ama henüz maddi anlamda buna hazır değilim yine de öğrenmek isterim. Bütün bu sistemleri bir arada kullanmak istiyorum şimdilik bu kadar devamını da yazmak isterim. Uzun yazmamın sebebi bilgimi bilin, isteğimi görün istedim. Sürç-i lisan ettiysem affola. Lütfen beni güncelleştirin bu konuda teşekkürler.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Oncelikle sunucu dunyasina hosgeldin. Konudan anladigim kadariyla baban tarafindan yonetilen bir sunucu var evde. Asamalarin hemen hemen dogru, yanlis degil. Sorununu cozmen icin iki onerim var. Birincisi, Nextcloud bazen default olarak 443 portunda calisabiliyor, HTTPS icin. Eger Nextcloud ayarlarini degistirip farkli bir portta calismasini saglayarak o portu acarak erismeyi denersen erisebilecegini dusunuyorum.

Ikinci olarak, evde halihazirda bulunan serverda ne calistigi onemli. Eger PfSense, RouterOS veya herhangi bir firewall/router yazilimi calisiyorsa WAN baglantilari engelleniyor olabilir. Kisacasi serverda kurulu bir guvenlik duvari olabilir, sen her ne kadar modeminden port acsan da engelliyor.

Genel olarak hatanin Nextcloud portlari ile oldugunu dusunuyorum, ayrica Ubuntu Server kullanirken GNOME veya herhangi bir GUI kullanmani onermem. Terminal (CLI / Command Line) onemli, ne kadar cok ogrenirsen daha sonra isine o kadar cok yarayacaktir.
 
Uzun zaman geçti. Öncelikle cevapları ve önerileri için @Deathwing The Boss teşekkür ederim. Ederim maalesef büyük çuvalladım. Modem de açtığım portlardan dolayı mıdır bilmiyorum ama 2 Mayıs günü babamın sunucusu hacklendi ve tabii ki de mesaj bıraktı şahış, bütün veriler silinip criptolu bir şekilde yedeklediğini söylüyor 500 dolar istiyor. Şimdilik aramız bozuldu ancak hatamı aramaya çalışıyorum test ettiğim portlar: 8080: 3306 hacklenen sunucuda 80 portundaydı. Domain filanda satın almıştım. Aslında adam akıllı bir şey yapıp iyice öğrenip rehberini çıkarmayı düşünüyordum şimdilik yattı bende yatacağım galiba. Ama karantinadan sonra kendi evime geçince tekrar devam edeceğim. Şimdilik teşekkürler.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı