Kızdırma bujileri neden arızalanır? Neden aracın devrini düşürür?

Makaleler
34
Yer
İstanbul/Üsküdar
Daha fazla  
Meslek
Active Directory - Security Uzmanı
Profil Kapağı
1522600635
Ford Focus 2006 model aracımız var ve 140bin civarında km yapmış durumda.
Araçta hiçbir arıza yokken birden bire aşağıdaki uyarı ışığı yanmaya ve bir iki gün sonra da araç 3.000 devirden sonra tıkanıp kalmaya başladı. Sanki kasıtlı olarak bir yazılım 3.000 devri geçmesini engelliyor.
Araç eskisi kadar çabuk hızlanmıyor, bu şikayetler zaten kızdırma bujilerine işaret.

ford-ariza-kirmizi-unlem-isareti.jpg

Benim merak ettiğim şey şu : Bu kızdırma bujileri neden bozulur? Şahsen hızlı kontak açan biriyim, bizim arabaya binen kimse 3 aşamayı bekleyecek kadar sabırlı yapıda değildir.
Bunun dışında arabayı zaten gayet güzel kullanıyoruz, sadece kontak açma konusu aklıma takıldı.

Ayrıca ısıtma bujileri ile 3.000 devir arasındaki bağlantı nedir? Motor sorunsuz bir biçimde çalışıyor zaten.
Oda ısınsa da ısınmasa da motor start alıyor tek seferde. Yolculuk sırasında devire sınırlama getirmenin mantığı nedir?

Şanzıman ile ilgili olabilir. Kendi servisine göstermenizi tavsiye ederim.

Senin bujilerde sıkıntı var ve sanırsam değişmesi gerek usta. Aracın güçten düşmesinin sebebi de budur.
Her üründe olduğu gibi, bujiler de zamanla bozulabiliyor.
Ha, ömürleri biraz daha uzatılabilir mi? Evet...
Benim bildiklerim: Öncelikle temiz yakıt kullanılması gerek.
Gerektiği devirde kullanmak... (Hani bazen görürüz, bakıyorsun adam duran arabaya sonuna kadar asılıyor gaza, sanki aşırı gaz verince araba daha bi rahatlayacak. Bazen da bakıyorsun adam yakıttan tasarruf için devirsiz kullanır. Vs.)

Yalnızca gösterge panelinde yukarıdaki uyarı ışığı olduğu zamanlar devirden kesiliyor araba. Yani ilk çalıştığında, 5 dakika kadar sakin sürersem bu ışık yanmıyor ve arabanın gidişinde bir problem yaşanmıyor. Gayet güzel hızlanıyor ancak devri 3.000'nin üzerine çıkarınca gösterge panelinde bu uyarı ışığı yanıyor ve bahsettiğim durum söz konusu oluyor.

Yani ısıtma bujileri ile motorun yüksek devir yapmasının sakınca yaratacak olması arasındaki bağ nedir onu anlayamadım ben?

Dizel motorlarda kontağı açtığınızda buji ışığının sönmesini beklemelisiniz. Buji motorda bulunan yakıtı (elektrikten kaynaklanan kıvılcım sayesinde) ateşleme görevini yerine getirir. Yüksek devirlere çıktığında daha fazla yakıt ateşlenmesi gerekirken bujilerin bozuk olduğu için yeteri kadar ateşleme yapamıyordur bu yüzden çekişi zayıflıyor. 3000 devir olayına gelirsek; Tam 3000 devirde kesiliyorsa, araba kendini güvenceye almıştır. Eğer 3000 civarında ise bujiler ancak o kadar ateşleme yapabiliyordur.

Yalnızca gösterge panelinde yukarıdaki uyarı ışığı olduğu zamanlar devirden kesiliyor araba. Yani ilk çalıştığında, 5 dakika kadar sakin sürersem bu ışık yanmıyor ve arabanın gidişinde bir problem yaşanmıyor. Gayet güzel hızlanıyor ancak devri 3.000'nin üzerine çıkarınca gösterge panelinde bu uyarı ışığı yanıyor ve bahsettiğim durum söz konusu oluyor.

Yani ısıtma bujileri ile motorun yüksek devir yapmasının sakınca yaratacak olması arasındaki bağ nedir onu anlayamadım ben?
Aracı korumak için düşürüyor olabilir.

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı